Nuorten väkivaltarikollisuus raaistunut, nöyryyttämisen kulttuuri yhä vahvemmin läsnä: "Yhteiskunta on tietyllä tapaa ajanut karille"

Murharyhmä ruotii tämänkertaisessa jaksossaan alaikäisten väkivaltarikollisuutta. Aihe on ollut otsikoissa viime aikoina paljon.

Murharyhmän jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että nuorten tekemät rikokset ovat muuttuneet entistä rajuimmiksi.

– Nyt ovat tulleet aseet mukaan ja tämä touhu on raaistunut, toteaa rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala.  

– Kyllä se on raaistunut ja tullut järjestelmällisemmäksi, ja sitten mukaan on tullut myös se, että sitä tehdään isommalla porukalla ja vähän niin kuin suunnitellen, sanoo asianajaja Kari Eriksson.

Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi arvioi, että syy alaikäisten väkivaltarikollisuuden kasvuun löytyy siitä, että "yhteiskunta on tietyllä tapaa ajanut karille".   

– Meillä on enemmän ja enemmän sellaisia nuoria, jotka tuntevat että heillä ei ole mitään saumaa pärjätä tässä yhteiskunnassa, Tammi sanoo. 

– Sitten löytyy jokin tosi huono ympäristö, missä sitten ruvetaan pätemään ja hakemaan sitä osallisuutta.

Alistamisen kulttuuri yleistyy

Nuorten tekemiin rikoksin liittyy nykyaikana vahvasti myös alistamisen ja nöyryyttämisen kulttuuri. Rainialan mukaan asia liittyy vahvasti sosiaaliseen mediaan.

– Sinne someen sitten kuvataan näitä tekoja ja sitä kautta haetaan ulkopuolisten arvostusta ja halutaan näyttää, kuinka kovia kundeja ollaan ja mitä ollaan saatu aikaan.

Erikssonin mukaan nuorten tekemiin rikoksiin mukaan tullut sosiaalinen media osoittaa muutoksen kulttuurissa.

– Yleensähän rikoksia tehdään siten, että ne pyritään pitämään salassa, mutta nyt ne kuvataan ja otetaan niistä se hyöty irti, silläkin uhalla että jäädään kiinni.

– Se kertoo kyllä siitä, että matkaan on tullut eräänlainen sairaus.

Vankila ei ole nuoren paikka

Tammen mukaan vankila ei ole nuoren ihmisen paikka. Nuoria joudutaan muun muassa suojelemaan siltä, että he eivät joutuisi kontaktiin kokeneempien rikollisten kanssa.

– Nämä nuoret hakevat paikkaa ja asemaa, ja syvällä rikollisuudessa mukana olevat jengiläiset ovat valmiita rekrytoimaan tästä porukasta väkeä. 

Eriksson huomauttaa, että vankila voi olla nuorelle myös meriitti. 

– Eli se on meriitti sille, että nyt päästään eteenpäin siinä maailmassa.

Rainiala kertoo huomanneensa, että lähtökohta nuoren rikollisuudelle löytyy usein heikoista kasvuolosuhteista.

– Jotenkin rikollinen taipumus periytyy sukupolvelta toiselle.

Katso yllä olevalta videolta, mitä mieltä Murharyhmä on rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskemisesta.








Lue myös:

    Uusimmat