Vaikka menestys MM-Lontoossa on ollut laihaa, vetää yleisurheilu nykyään entistä enemmän nuoria harrastajia lajin pariin.
Yleisurheiluseura Helsingin Kisa-Veikkojen harrastajat treenaavat tosissaan menestyäkseen tulevaisuudessa. Tavoitteita on, mutta tarkoitus on myös pitää hauskaa.
– Tosissaan vedetään aina, mutta myös hymyillään aina. Valmentajan näkökulmasta treeni on onnistunut, jos pois lähtiessä kaikki hymyilee, vuonna 2005 ja 2006 syntyneiden Vikkelien veikkojen valmentaja Timo Valle huomauttaa.
Eläintarhan kentällä 3-5 kertaa viikossa harjoittelevat urheilijanalut ovat osa lähes 33 000 lisensoitua nuorisoyleisurheilijaa. Joka vuosi yleisurheilu kerää entistä enemmän nuoria harrastajia lajin pariin.
Laji elää nousukautta
Yleisurheilun lajiliiton Suomen urheiluliiton seurapalvelujohtajan mukaan yleisruheilulla menee tällä hetkellä erittäin hyvin.
– Me olemme menneet tässä 2010-luvun aikana 500-1000 lisenssimäärän nousua vuosittain. Sanotaan, että vaikka nousu välillä vähän tasaantuisi, tilanne on kuitenkin tällä hetkellä aika hyvä, seurapalvelujohtaja Harri Aalto vakuuttaa.
Menestys ei harrastajamäärän noususta huolimatta kuitenkaan heijastu ainakaan vielä suomalaisten arvokisamenestykseen. Parhaillaan käynnissä olevissa yleisurheilun MM-kilpailussa eivät mitalitoivot ole korkealla.
– Totuus on se, että vain pienestä osasta tulee huippu-urheilijoita ja osaa haluaa vain harrastaa, Aalto huomauttaa.
Seurapalvelujohtaja uskoo kuitenkin, että lajin harrastajamäärien kasvu näkyy myös arvokilpailumenestyksessä.
– Jos katsomme pelkästään Lontoon MM-kilpailuita, moni voisi sanoa, ettei Suomen menestys näy mutta jos taas katsomme nuorten arvokisoja, niin uskon, että näkyy, Aalto perustelee.
"Joukkueurheilua parhaimmillaan"
Vikkelien Veikkojen harjoituksissa käy keskimäärän 30-40 innokasta lasta. Monipuolisuus ja voittaminen kiehtovat.
– Harjoittelu on monipuolista ja kivaa, 12-vuotias Jaakko Siltala perustelee harrastustaan.
Siltala ajautui yleisurheilun pariin reilut kolme vuotta sitten, kun jalkapallo pelannut nopea juoksija halusi kokeilla pärjäisikö nurmikentän ohella myös juoksuradalla.
Nyt poika kuuluu ikäsarjansa nopeinpiin Suomessa.
– Olen 1000 metrillä ja 200 metrillä Suomen tilastokärki, poika kertoo nöyränä.
Kilpaileminen kiinnostaa myös pikamatkoja ja pituushyppyä harrastavaa 10-vuotiasta Elinda Koivulaa.
– Olen todella kilpailunhaluinen ja tykkään juosta kovaa, niin sen takia varmaan aloitin lajin, tyttö hymyilee.
Vallen mukaan yleisurheilun suuri vahvuus on se, että mukaan pääsevät kaikkia. Toisin kuin esimerkiksi monissa joukkuelajeissa yleisurheilussa ei suoriteta karsintoja, vaan mukana yleisurheilujoukkueessa saavat olla niin kilpailemiseen tähtäävät kuin harrastajatkin.
– Tämä on jo joukkueurheilua parhaimmillaan. Pojat ja tytöt treenaavat yhdessä, eikä ketää raakata pois, Valle alleviivaa.
Juttua korjattu 11.8.2017 klo 12.07. Jaakon sukunimi on Siltala, ei Siltanen.