Nuorten lisääntyvä rikollisuus huolettaa poliisissa – moni tekijä on laitoskierteessä: "Näillä nuorilla ei ole näkymää elämässä"

Helsingin poliisilaitoksen pian eläköityvä päällikkö Lasse Aapio on tällä hetkellä eniten huolissaan nuorisorikollisuudesta. Katujengien tilanne sen sijaan on rauhoittunut ainakin hetkellisesti.

– Nuoret tekevät rikoksia alle 15-vuotiaana ja sama rikollisuuden tekeminen jatkuu, kun he ovat rikosoikeudellisessa vastuussa. Rikosten tekijöiden joukko ei ole valtavan suuri, mutta he ovat aktiivisia ja jollakin tavalla ilman tulevaisuuden näkymää ja monet myös laitoskierteessä, Aapio sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisin ja muidenkin viranomaisten on vaikea saada kontaktia niihin nuoriin, jotka karkailevat laitoksista ja syyllistyvät rikoksiin.

– Millä tavalla voidaan pysäyttää näitä nuoria miettimään asioitaan ja mitä täytyy tehdä, kun he ovat 15 vuotta täyttäneitä ja rikosoikeudellisessa vastuussa?

Poliisin mukaan nykyään nuorisorikollisuudessa näkyy etnistä taustaa enemmän juuri laitoskierre.

– Näillä nuorilla ei ole näkymää elämässä tai muuta suunnitelmaa elämässä.

Katujengiläiset hyvin verkostoituneita

Katujengien tilanne on poliisipäällikön mukaan tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen ainakin julkisilla paikoilla.

– Poliisipartioiden aktiivisen työn ansiosta kaduilla ja julkisilla paikoilla on tällä hetkellä rauhallista. Myöskään esiintymistä sosiaalisessa mediassa ei ole nyt niin paljon kuin aiemmin.

– Tilanne on kuitenkin sellainen, että katujengiläiset menevät koko ajan enemmän järjestäytyneen rikollisuuden puolelle. He tekevät huumeiden salakuljetusta ja huumekauppaa entistä ammattimaisemmin. He ovat myös verkostoituneet keskenään kohtalaisen hyvin.

Katujengien välillä on kuitenkin yhä jonkun verran jännitteitä.

– Tällä hetkellä tämä tilanne ei näy arjessa, mutta koko ajan tapahtuu ja yhä enemmän katujengeistä mennään järjestäytyneen rikollisuuden puolelle.

Suomen katujengit ovat ottaneet mallia muun muassa Ruotsista. Aapion mukaan Suomi ei ole kuitenkaan vielä Ruotsin tiellä.

– Meidän täytyy pitää pää koko ajan kylmänä, jotta voimme puuttua asioihin etukäteen. Ruotsin tilanne on sellainen, että siellä selvitetään jo tapahtuneita rikoksia, juttuja on paljon ja koko ajan tulee uusia.

– Meidän täytyy päästä jollakin tavalla nuorten kautta ja muilla tavoin etukäteen vaikuttamaan ja ehkäisemään rikoksia, jotta emme kirjoita vain pöytäkirjoja jo tapahtuneista jutuista.

Katso Lasse Aapion koko haastattelu yllä olevalta videolta. Eläköityvä poliisipäällikkö kertoo muun muassa, miten Helsingin poliisissa päästiin eteenpäin Jari Aarnio-kohusta.

Lue myös:

    Uusimmat