Vihreiden piiritoimisto Jyväskylän keskustan tuntumassa on ahdas, mutta tunnelma on kattoa hipova, kun kansanedustaja, vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto pyöräilee paikalle. Takana on jo lukuisia haastatteluja, vaikka kello on vasta yksi iltapäivällä.
– Aikamoista menoa pyörällä paikasta toiseen, mutta sillä ennättää hyvin! kehaisee Aalto nostaessaan kulkupelinsä kainalossaan piiritoimistoon.
Vastassa on riemunhuutoja, selkääntaputuksia, onnitteluja. On läpimenneitä ehdokkaita, vihreiden konkareita ja kannattajia tuvan täydeltä. Väsymys näkyy silmien alla, mutta suut pulputtavat ja nauravat.
– Meidän vaalitulos selvisi lopullisesti vasta yöllä kahden maissa, selittää koneen ääressä istuva nainen.
Erityisen iloisia Jyväskylässä ollaan nuorten naisten, reilujen parikymppisten ensikertalaisten noususta. Heitä on useita, mutta paikalle ovat ennättäneet Bella Forsgren ja Irina Tuokko.
– Minä sain noin 1270 ääntä, iloitsee Bella Forsgren.
– Minulle tuli vähän yli 500 ääntä, kertoo Tuokko.
Huhtikuun harmaa päivä muuttui Jyväskylässä eilen kertaheitolla kevääksi. Vihreät nosti kannatustaan viime kuntavaalien 11 prosentista peräti 19,8 prosenttiin. Nousu oli kova, kun entinen pienpuolue kiilasi kokoomuksen, keskustan ja demarien ohi valtuuston piikkipaikalle.
– Nyt näyttää siltä, että politiikan kevät on rantautunut Jyväskylään ja nyt vihertää! hihkuu Touko Aalto.
Koulutus, varhaiskasvatus, sote ja päivähoidon ryhmäkoot
Jyväskylässä vihreiden teemana vaaleissa oli koulutus – niin ammatillinen, lukiokoulutus kuin varhaiskasvatuskin.
– Vihreiden vaihtoehdot ja ratkaisut siihen, miten nämä asiat hoidetaan, ovat puhuttaneet ja saaneet ihmiset liikkeelle, arvioi Touko Aalto.
Piiritoimistossa arvellaan, että myös huikean, yli 2000 äänen saaliin kerännyt Touko Aalto on iso syy menestykseen.
– Ainakin hän on saanut paljon uusia, hyviä ehdokkaita mukaan, arvioi toiminnanjohtaja Veikko Ahonen.
3:23
Koulutuksen lisäksi vihreät puhuivat sotesta ja päivähoidon ryhmäkoosta.
– Kun on puhe laadukkaasta tai niin sanotusta laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, se on ihan täyttä sanahelinää niin kauan kuin päiväkotiryhmät ovat näin suuria, sanoo ensikertalaisena läpimennyt Leena Lyytinen.
Hän uskoo, että tämä teema toi hänellekin muhkean äänipotin.
– Tämä asia on lähellä kolmikymppisiä äitejä ja nuoria perheitä, sanoo Lyytinen.
Erityispedagogiikkaa opiskeleva Irina Tuokko tietää, mikä puhuttaa alan opiskelijoita.
– Jyväskylässä on rajattu subjektiivista pävähoito-oikeutta, vaikka tiedetään sen ennaaltaehkäsievä vaikutus. Tämä on puhuttanut kasvatustieteilijöitä, sanoo Tuokko.
Perusturvalautakunnassa jo istunut Niko Holmberg meni hänkin nyt valtuustoon. Työ potilaskuljettajana on tuonut näkökulmaa soteuudistukseen.’
– Kyllä, ruohonjuuritasolta näkee parhaiten nyt sen, miten toimii nykyinen sote ja miten jatkossa uusi sote, kertoo Holmberg.
Yleispuolueen leima
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että liki 20 prosentin kannatukseen ei nousta pelkillä ympäristökysymyksillä.
– Minullakin teemoina oli se, että pidetään toisistamme huolta, yhteisöllinen ajatus, että ketään ei jätetä yksin. Luulen, että vihreitä äänestivät nyt uudet ihmiset. sellaiset, jotka kokevat vihreät yleispuolueena. joka huolehtii ihmisten arkisista asioista, arvelee Bella Forsgren.
Samaa mieltä on Touko Aalto. Yleispuolueeksi nouseminen näkyy siinä, että maakunnissa ja aivan pienissäkin kunnissa on näiden vaalien jälkeen vihreitä valtuutettuja.
– Minusta tuntuu, että vihreät yhä enemmän näyttäytyy koko Suomen puolueena ja meidän ratkaisut ovat semmoisia, että ne puhuttavat ihmisiä, uskoo Touko Aalto.
4:47