Orbán: Trumpilla on hyvin yksityiskohtainen suunnitelma Ukrainan sodan lopettamiseksi

Sen enempää Trump kuin Orbánkaan eivät ole kertoneet yksityiskohtia julkisuuteen väitetystä suunnitelmasta.

Jos republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi marraskuussa, on hän valmis toimimaan "välittömästi" rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan sodassa. 

Näin väittää Unkarin pääministeri Viktor Orbán kirjeessään EU-johtajille, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Orbán on tunnettu hyvistä väleistään sekä Trumpin että Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuntaan. Orbán on tavannut sekä Putinin että Trumpin heinäkuun aikana.

Orbánin kirje osoitettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille ja se on jaettu kaikille EU-johtajille. Orbán laati kirjeen sen jälkeen, kun hän oli käynyt neuvotteluja Trumpin sekä Ukrainan, Venäjän ja Kiinan johtajien kanssa.

– Voin (...) varmasti todeta, että vaalivoittonsa jälkeen hän ei odota virkaanastujaisiaan. Trump on valmis toimimaan rauhanvälittäjänä välittömästi. Hänellä on yksityiskohtaisia ja hyvin perusteltuja suunnitelmia tätä varten, Orbán kirjoitti.

Myös Trump on väittänyt, että hän pystyy lopettamaan Ukrainan sodan nopeasti, jos hänet valitaan presidentiksi. Sen enempää Trump kuin Orbánkaan eivät ole kertoneet näitä yksityiskohtia väitetystä suunnitelmasta.

Viime viikolla Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi, ettei Venäjä "tiedä mitään" Trumpin väitetystä rauhansuunnitelmasta, kertoi Venäjän valtionmedia Tass.

ISW: Putinin kanta tiukentunut

Heinäkuun alussa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi, että presidentti Putinin kanta tulitaukoon on tiukentunut.

Putinin mukaan Ukraina on demilitarisoituva "peruuttamattomasti" ennen kuin tulitauosta voidaan neuvotella. Hän lausui näkemyksensä Kazakstanissa järjestetyssä Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa.

Orbánin tavatessaan Putin puolestaan väitti olevansa valmis keskustelemaan rauhanehdotuksen "nyansseista". 

Eri maiden johtajat ja esimerkiksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat todenneet, ettei Unkarin Orbán edustanut esimerkiksi Moskovan matkallaan puolustusliitto Natoa tai EU:ta.

Unkarin Orbánin vierailu Venäjälle heinäkuun alussa oli hänen ensimmäisiä näkyviä tekojaan sen jälkeen, kun maa aloitti EU:n jäsenmaiden kiertävänä puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. 

Zelenskyi: Venäjä mukaan huippukokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi viestitti maanantaina, että Venäjän tulisi olla edustettuna seuraavassa huippukokouksessa, jonka tavoitteena on kestävä rauha Ukrainan sodassa.

Ukrainan sotaa koskeva ensimmäinen rauhankonferenssi järjestettiin Sveitsissä kesäkuussa. Siellä oli paikalla edustajat noin 90 maasta. 

Venäjä ei osallistunut kokoukseen, jota se oli jo aiemmin kutsunut absurdiksi.

– Mielestäni Venäjän edustajien tulisi olla toisessa huippukokouksessa, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa, jossa hän esitteli seuraavan huippukokouksen valmistelutyötä.

Ennen varsinaista uutta huippukokousta järjestetään kaksi erillistä kokousta, joissa käsitellään muun muassa energiaturvallisuutta ja ruokaturvaa. Tapaamiset järjestetään Qatarissa ja Turkissa.

Lue myös:

    Uusimmat