"Nykyajan lapsille setelit ovat ihan kummallinen asia" – miten puhua lapselle rahasta?

2:26imgMiten puhua lapsille rahasta? Rahasta lapsille teoksen kirjoittanut toimittaja Elina Lappalainen ja Suomen pankin vt.pääjohtaja Marja Nykänen antavat vinkkejä.
Julkaistu 07.10.2023 15:32
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Talousosaaminen on elinikäinen taito, jolle on hyvä luoda perusteet jo lapsena ja nuorena. Asiantuntijat kertovat, kuinka rahasta voi puhua lapsille.

Niin pankkialalla kuin kirjallisuudessa keskitytään suomalaisten taloustaitojen parantamiseen.

Suomen pankki on aloittanut vuonna 2020 rakentamaan uutta talousosaamistrategiaa, jonka tavoitteena on, että suomalaiset ovat vuonna 2030 maailman parhaita talousosaajia.

– Koemme tärkeäksi, että talousosaamista edistetään. Rahan käsite on hämärtynyt aikuisillakin, kun rahasta on tullut virtuaalista, sanoo Suomen pankin vt. pääjohtaja Marja Nykänen Huomenta Suomessa.

– Kun ennen lähdettiin baariin 50 euron setelin kanssa, niin tiesi, että tämä on se summa, joka käytettävissä on. Virtuaalisena kuluttamista ei hahmota samalla tavalla ja nykyajan lapsille setelit ovat ihan kummallinen asia.

Lue myös: Lapsiperheköyhyyttä lisäävät sosiaaliturvaleikkaukset toteutuvat: "Hallitus on pakotettu toimimaan"

Mistä kolikot tulevat? Miksi toisilla on enemmän rahaa kuin toisilla?

Lapsille suunnatun romaanin rahasta ja talousasioista kirjoittanut toimittaja Elina Lappalainen kertoo, että heillä kotona lapset ovat ihmetelleet, mistä kolikot tulevat, kun niitä ei saa automaatista. Tähänkin kysymykseen löytyy vastaus hänen teoksestaan Rahan jäljillä

Lappalainen kertoo, että lapset huomaavat arjessaan perheiden taloudellisen eriarvoisuuden.

– Tosi monelle lapselle raha näyttäytyy tiettyjen statusasioiden kautta, kuten kenellä on tonnin lenkkarit. Rahaan liittyy tosi paljon unelmia, asenteita, pettymyksiä ja kateutta.

Lue myös: Kolme merkkiä lapsen ADHD:stä: Nämä oireet arjessa voivat paljastaa tarkkaavaisuushäiriön

Niin lapsia kuin aikuisiakin Lappalainen muistuttaa siitä, ettei esimerkiksi paljon pinnalla ollut sijoittaminen ole kaikille suomalaisille mahdollista.

– Juuri uutisoitiin, että joka neljäs työikäinen on joutunut säästämään ruoasta ja lääkkeistä. Sijoituspuhe on meidän hyväosaisten kuplasta puhumista.

Myös Nykäsen mukaan on tärkeää saada lapsi ymmärtämään, miksi toisilla on enemmän rahaa kuin toisilla.

Katso yllä olevalta videolta Lappalaisen ja Nykäsen vinkkejä lasten kanssa käytävään rahapuheeseen.

Lue myös: Miten lapselle tulisi puhua kuolemasta? Psykiatrin ja lapsensa menettäneiden neuvot – "Lapsi ei ymmärrä, jos kerrot, että ihminen nukkui pois"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Raha