Espoon Kauklahdessa on mahdollista saada oma hevonen kuukausimaksulla. Perustajat kuvaavat konseptia autoleasingiin. Suomessa yhteiskäytössä on jo autoja ja veneitä, miksi ei siis myös hevosia?
Ratsastustalli Happy Rider Company on lanseerannut Omahevonen-mallin, jossa hevosen saa omaksi tietyllä kuukausimaksulla, riippuen siitä, miten usein haluat hevosen ”käyttöösi.” Omien päivien aikana hevosta hoidetaan ja ratsastetaan kuin se olisi oma.
Ajatus yritykseen lähti Leena Honkajuuren ja Hanni Tyryn omasta tarpeesta. Aikaa ja rahaa menee valtavasti, jos kaiken joutuu hoitamaan yksin.
Mikä olisi siis parempaa, kuin perustaa sellainen itse ja tarjota sitä muille.
– Meillä heräsi ajatus. Voisiko tämän tehdä jotenkin niin, että se ei olisi ihan niin raskasta taloudellisesti tai ajankäytöllisesti, Honkajuuri selittää.
Riittääkö nyt sitten aika ja rahat?
Toimittajan kysymys herättää hilpeyttä ja naisten nauru raikaa pitkin laitumia.
– No ei riitä! Nythän tähän menee entistä enemmän aikaa ja rahaa. Mutta nyt meillä on ihania ihmisiä, joilla tämä mahdollisuus on, Tyry vastaa naurun seasta.
Tällä hetkellä hevosia on yhteensä 13, joten työsarkaa riittää.
Rusinat pullasta
Perustajien mukaan konsepti takaa sen, että asiakas saa niin sanotusti rusinat pullasta.
– Eniten keskitymme siihen, että olisi se oman hevosen tuoma onni, mutta me mahdollistamme sen riskittömästi kuukausimaksulla. Jos sinulla tulee toisenlainen elämäntilanne, sitten sinulla on myös mahdollista irtaantua siitä helposti, Honkajuuri kuvaa.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos palvelun ostanut sattuu olemaan vaikka kipeänä tai reissussa, saa hevonen tarvittavan hoidan ilman sen suurempaa säätöä. Myös eläinlääkäri kustannetaan.
Halvimmillaan oma hevonen maksaa 360 euroa, kalleimmillaan 1250 euroa kuukaudessa.
Hevosille mahdollistetaan lajityypillinen elämä
Happy Riderin perustamisen yksi lähtökohta oli se, että hevoset pääsevät elämään sille lajityypillistä elämää. Puhutaan myös pihatto eläimen arjesta.
– Hevoset saavat olla laumassa., mikä on hevosille kaikkein tärkeintä. Ne saavat syödä, juoda, liikkua, olla suojassa ja nukkua silloin kun niitä huvittaa, Tyry valottaa.
Voisi äkkiseltään luulla, että vapaampi elämä vaatisi omistajilta enemmän. Näin ei kuitenkaan ole. Tyry kuvaa tätä mallia juuri laiskan hevosenomistajan unelmaksi.
Yleensä hevostalleilla pitää manuaalisesti päästä eläimet ulos ja sisälle sekä hoitaa ruokailut.
– Tämä on meille oikeastaan paljon helpompaa, Tyry sanoo.
Onnea koetaan molemmin puolin
Molemmat perustajat painottavat sitä, että talleilla hevoset ovat todella tärkeitä ihmisille, mutta myös toisinpäin. Molemmat tuottavat toisilleen onnellisuutta.
Tämän allekirjoittaa myös konseptia käyttävä Anu Kivelä. Hänelle oli erittäin tärkeä arvo se, että hevoset voivat elää Kauklahdessa lajityypillistä elämää.
– Tänne on aina kiva tulla juuri sen takia, kun tietää hevosten olevan todella onnellisia. Silloin kun hevonen voi hyvin, ne myös luottavat silloin ihmiseen. Hevoset täällä eivät esimerkiksi stressaannu samalla tavalla kuin toisenlaisissa olosuhteissa, Kivelä selittää.
Kun Kivelältä kysyy, miksi juuri hevosesta on muodostunut hänelle tärkeä eläin, ei vastausta tarvitse kauaa miettiä.
– Jotenkin hevosen energia on äärimmäisen hoitava. Kun olen stressaantunut ja tulen tänne, niin unohdan kaikki työasiat ja muut huolet.
Vaikka harjoitukset menisi hyvin tai huonosti, Kivelän mukaan päivän päätteeksi suupielet ovat aina ylöspäin, sekä hänellä että hevosella.
Söpöysvaroitus: Katso alla olevalta videolta koko haastattelu hevoslaitumelta.
12:36