Järvenpääläinen hevosalan yrittäjä Maarit, 37, kuuli viime vuonna yllätyksekseen ansainneensa opiskeluaikanaan liikaa, minkä vuoksi hänen pitäisi maksaa tukia takaisin tuhansia euroja. Maarit saattaa nyt joutua luopumaan hevosestaan, mikä puolestaan voi johtaa yrittäjyydestä luopumiseen.
Maarit* alkoi vuonna 2017 suorittaa hevostalouden ammattitutkintoa yrittäjän työnsä tueksi. Hän teki työharjoittelunsa ja rahoitti osan opiskeluistaan tekemällä töitä omassa yrityksessään. Lisäksi hän sai Työllisyysrahastolta yrittäjän aikuiskoulutustukea noin 520 euroa kuukaudessa.
Tuen edellytyksenä oli se, että hänen ansionsa pienenivät vähintään kolmanneksella verrattuna viimeiseen ennen opiskelua aloitettuun verotukseen.
Lue myös: Opiskelijat nostivat opintolainaa tammikuussa enemmän kuin koskaan ennen – korko ennätysalhaalla
Rehellisyys tuli kalliiksi
Maaritilla oli Työllisyysrahaston mukaan ollut kuitenkin liikaa tuloja. Vuonna 2018 hänen tulonsa kuussa olivat noin 579 euroa. Rahasto vaati Maaritilta sen mukaisesti tukia takaisin 7 064,01 euroa.
Tuen takaisinperintäpäätöksessä, jonka Maarit sai vuonna 2020, tukisumma perustui Maaritin yllätykseksi hänen vuoden 2015 tuloihinsa. Ne olivat hänen mukaansa olleet hyvin pienet, koska hän oli vastikään palannut työelämään ja aloittelemaan yritystoimintaansa oltuaan sitä ennen pienten lastensa kanssa kotona.
Maarit piti tilannetta naurettavana.
– Kuukausituloni olivat vuoden 2015 verotuksessa keskimäärin 259 euroa, eli minä olisin saanut ansaita enintään 172 euroa bruttona kuussa. Ja kun tukikin oli vain reilut 500 euroa kuukaudessa, kuka semmoisella perheensä tai edes itsensä elättää, Maarit kysyy.
Maarit miettii nyt rehellisyytensä tulleen liian kalliiksi.
– Minun olisi silloin vuonna 2018, jonka tuloihin vuoden 2015 ansioitani verrattiin, pitänyt ilmeisesti viilata verottajaa linssiin ja ilmoittaa sinne, että en ole tienannut mitään. Olisin säästynyt paljolta.
Selkäleikkaus vei sairauslomalle
Maarit on valittanut Työllisyysrahaston päätöksestä nyt kahteen otteeseen. Lisäksi hän on reklamoinut asiasta sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Hänen hakemuksensa on kuitenkin hylätty molemmissa paikoissa.
Perustelujen mukaan päätöksessä on otettu huomioon muun muassa Maaritin työllisyysnäkymät tulevaisuudessa sekä se, että Maaritilla on ikänsä puolesta vielä pitkä työura edessä. Lisäksi hän "ei ole tuonut esiin sellaisia sosiaalisia ja taloudellisia perusteita, joiden mukaan olisi syytä edes kohtuullistaa takaisinperittävää summaa".
Todellisuudessa Maarit arvioi olevansa tällä hetkellä viime vuonna tehdyn selkäleikkauksen ja siitä johtuneen pitkän sairausloman takia vähintäänkin "vajaatyökykyinen" ja säästöttömänä myös maksukyvytön.
Vanhoihin töihin hän ei voi palata myöskään parhaillaan käynnissä olevan kuntoutuksen vuoksi.
– Heidän mielestään 7 000 euron takaisin maksaminen on kuitenkin ihan realistista. Takaisinmaksu voi tapahtua 12 erässä, mutta kun olen sanonut heille, että sekään ei ole mahdollista, vaihtoehtona on, että summa laitetaan ulosottoon – ja sitten lähtevät myös luottotiedot.
– Olen yrittänyt vedota myös inhimillisyyteen, mutta ei ole mennyt läpi.
Maarit on valittanut nyt vielä kertaalleen Työllisyysrahastoon, mutta valituksen hyväksymiseen Maarit ei enää usko. Tarkoitus onkin lähinnä "pelata aikaa", koska yli 7 000 euron laskua hän ei kertomansa mukaan joka tapauksessa tällä hetkellä pysty maksamaan.
Lue myös: Opiskelija, näin saat rahaa, jos opinnot viivästyvät ja kesätyöt peruuntuvat – MTV Uutiset kysyi Kelalta seitsemän tärkeää kysymystä
Moni on kokenut saman
Maarit päätti kertoa pari viikkoa sitten stressaavasta ja ahdistavasta tilanteestaan Facebookissa varoittaakseen muita haksahtamasta tukiansaan.
– Ilmeisesti en voi muuta kuin itseäni syyttää, mutta ajattelin kuitenkin kirjoittaa varoittavana esimerkkinä. Tai ehkä avunhuutona, en tiedä. Kyyneleet silmissä ja epätoivo vahvasti läsnä, Maarit totesi päivityksessään.
Maarit sai päivitykseensä satoja vastauksia. Monet kertoivat samantapaisista kokemuksista.
– Osa taas kertoi, että ei uskalla lähteä edes hakemaan mitään tukia juuri siksi, että siitä voi koitua ikäviä yllätyksiä myöhemmin.
– Yksi ehdotti, että ottaisin yhteyttä oikeusaputoimistoon ja niin teinkin, mutta sieltä minulle ei pysytty antamaan mitään konkreettista neuvoa, kun olin asiasta jo valittanut.
Yksi palautteen antaja tarjoutui ostamaan Maaritin hevosen.
– Hän etsi hevosta työkäyttöön. Hänelle en ole vielä vastannut mitään, koska se olisi aivan viimeinen naula arkkuun, jos joutuisi hevosesta luopumaan. Yritykseni nimissä oleva hevonen on kuitenkin, vaikka se on myös työkaverini, paras ystäväni. Hänestä olisi paha luopua.
*Maarit ei halua asian arkaluontoisuuden takia esiintyä jutussa omalla nimellään. Hänen oikea nimensä on toimituksen tiedossa.