Yhdysvallat myönsi sunnuntaina, että maan hallinnon tietojärjestelmät ovat olleet kyberhyökkäyksen kohteena, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.
Washington Post -lehden mukaan esimerkiksi valtiovarainministeriöön ja kauppaministeriöön kohdistuneet hyökkäykset olisivat peräisin Venäjältä. Lehden lähteiden mukaan kyse on globaalista vakoilutoimesta, joka on jatkunut kuukausia.
Hyökkäyksessä oli tunkeuduttu esimerkiksi ministeriöiden sähköposteihin, lehti kertoo. Alustavien tietojen perusteella hyökkäys näyttää pitkäkestoiselta ja merkittävältä, asiaa tuntevat lähteet kertoivat Washington Postille.
New York Times puolestaan luonnehtii, että tekoa epäillään yhdeksi taitavimmista ja laajimmista maan hallintoon kohdistuneista hyökkäyksistä viiteen vuoteen.
Yhdysvaltojen kyberturvallisuudesta vastaavan viraston CISA:n tiedottaja vahvisti AFP:lle, että hallinnon järjestelmiin kohdistunut hyökkäys on tutkinnassa.
Myös liittovaltion poliisi FBI tutkii tapahtunutta, mutta ei kommentoinut lehtitietojen mukaan asiaa sunnuntaina.
Samat hakkerit asialla aiemminkin?
Laajan hyökkäyksen takana olevat hakkerit tunnetaan nimillä APT29 ja Cozy Bear, Washington Post kertoo. Sen mukaan hakkerit ovat kytköksissä Venäjän valtion ulkomaan vakoiluun. Samojen venäläishakkerien on arvioitu tunkeutuneen Yhdysvaltojen ulkoministeriön ja Valkoisen talon sähköpostipalvelimille presidentti Barack Obaman kaudella, lehti kertoo.
Yhdysvaltalainen tietoturvayhtiö FireEye kertoi viime viikolla joutuneensa tietomurron kohteeksi. Tietomurron yhteydessä hyökkääjät varastivat ainakin Red Team -työkalut, joita yhtiö käyttää asiakkaidensa tietojärjestelmien testaamiseen. Lehtitietojen mukaan FireEyen asiakkaita ovat olleet muun muassa useat Yhdysvaltain hallinnon organisaatiot.
Washington Postin mukaan maan hallintoon kohdistunut hyökkäys on kytköksissä FireEyen tietomurtoon.
"Perusteettomia syytöksiä"
Venäjän viranomaiset kommentoivat tietoja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystön Facebook-sivuilla. Venäjän mukaan syytökset sitä kohtaan ovat perusteettomia.
– Hyökkäykset ovat ristiriidassa maamme ulkopoliittisten periaatteiden, sen kansallisten etujen ja valtioiden välisten suhteiden rakentumisen kanssa, sivulla sanottiin.
Tämän lisäksi sivuilla muistutettiin presidentti Vladimir Putinin syyskuussa tekemästä aloitteesta, jonka seurauksena Venäjän ja Yhdysvaltain välillä olisi aloitettu toimenpideohjelma vuorovaikutuksen palauttamiseksi kansainvälisen tietoturvan alalla.
– Emme koskaan saaneet siihen vastausta, kuten emme ole saaneet muihinkaan ehdotuksiimme rakentavasta ja tasa-arvoisesta vuoropuhelusta maidemme välillä, sivuilla kirjoitettiin.
Otsikko muutettu ja uutista päivitetty kauttaaltaan 14.12.2020 klo 11.30.