Nyt irtosi rohkea veikkaus Haaviston tulevasta tehtävästä – "Mikä ettei, jos Pekka haluaa tehdä muutoksen elämässään"

Alexander Stubb nousee Suomen presidentiksi poikkeuksellisessa maailmantilanteessa, arvoivat politiikan konkaritoimittajat Heikki Vento ja Unto Hämäläinen. Pekka Haaviston he veikkaavat tekevän merkittävän siirron kevään aikana.

Keskustelu presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta ja presidentin viran tarpeellisuudesta on viime aikoina sammunut maailmantilanteen muuttumisen myötä.

– Presidentillä instituutiona ja sitä kautta myös Alexander Stubbilla on nyt selvä tontti, missä hän rupeaa töitä tekemään, Heikki Vento toteaa MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

– Kaikki ovat nyt varmasti kutakuinkin sitä mieltä, että presidenttiä tarvitaan ja työnjako on selkeä. Ja mitä sisäisiin asioihin tulee, tänä aamuna eivät junat liikkuneet. Se on presidentiksi valitulle tervetulotoivotus, että käytä yksityisautoa, Unto Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen viittaa Suomessa tällä viikolla jatkuviin lakkoihin ja työnseisauksiin, joita ammattiliitot järjestävät Petteri Orpon (kok.) hallituksen politiikkaa vastaan.

Vento uskoo Stubbin välttävän ainakin alkukaudellaan sisäpoliittisia ”koukeroita ja kiistoja” ja ajautumista niiden osapuoleksi.

– Hänen tehtävänään on tietysti yhdistää kansa ja saada hyväksyntä myös niiltä ihmisiltä, jotka kannattivat muita presidenttiehdokkaita.

– Stubb tietää oman kokemuksensa kautta nimenomaan varoa puuttumasta sisäpolitiikkaan. Sauli Niinistöllä oli siihen himoja paljon enemmän, koska hänen sisäpoliittinen uransa oli paljon pidempi ja menestyksekkäämpi kuin Stubbilla. Lisäksi Stubbilla riittää tekemistä maailmantapahtumien seuraamisessa ja hoitamisessa uudessa roolissaan. 

Uuden presidentin ensimmäiset kansainväliset tehtävät ovat perinteisesti Viron- ja Ruotsin-vierailut. Isoin uusia asia on Nato-perehtyminen.

– Se on niin iso juttu, että on vaikea edes kuvitella, että mitä kaikkia yksityiskohtia siihen liittyy, Hämäläinen toteaa.

Politiikan konkaritoimittajat Heikki Vento ja Unto Hämäläinen arvioivat jutun alussa olevalla videolla myös lakkotalvea ja sitä, miten tilanteessa päästään eteenpäin.

Jatkaako Stubb 12 vuotta – ja mitä tekee Haavisto?

Entä tuleeko Stubbista kuuden vai kahdentoista vuoden presidentti?

Politiikan konkaritoimittajat toteavat, että kuusikin vuotta on näinä aikoina pitkä tovi.

– On suura valtionviisautta tällaisena aikana pidättäytyä kovin pitkän tähtäimen ennusteesta, koska ne säännönmukaisesti menevät pieleen sekä omassa elämässä että yhteiskunnassa ja maailmassa. Luulen, että vuoden ennuste on nyt pisin, mikä kannattaa tehdä, Hämäläinen pohtii.

Vaaliveturiksi sittenkin vielä kerran

Pekka Haavistolle molemmat toimittajat veikkaavat aktiivista jatkoa.

Vennon mukaan jopa Stubbilla voi olla käyttöä hänen ammattiaidolleen.

– Toisaalta kun Pekka Haavistolla on hirveä suosio ja kun aikamoisessa ahdingossa olevat Vihreät saattavat tulevissa eurovaaleissa menettää pahimmassa tapauksessa kaksi paikkaa kolmesta, pyydetäänkö Pekka Haavistoa apuun kevään vaaleihin? Vento miettii.

Hämäläisen otaksuma on vielä rohkeampi.

– Minä veikkaan, että Pekka Haavisto on eurovaaleissa ehdokkaana. Heidi Hautala jää pois, ja vanha kamu antaa tilaa Pekalle. Nyt jos joskaan – jos Pekka haluaa tehdä muutoksen elämässään – mikä ettei, ehdolle vaan!  

Lue myös:

    Uusimmat