Nyt loppui tissuttelu! Tutkimuksen mukaan jo yksi lasillinen viiniä päivässä on sydänriski – voi johtaa aivoinfarktiin

Näin syntyy drinkki alkoholittomasta viinasta 1:26
Ilman viinaakin voi olla hauskaa! Näin syntyy drinkki alkoholittomasta viinasta!

Lähes 108 000 eurooppalaisen otantaan perustuva tutkimus osoittaa, että jo kohtalainen alkoholin juominen voi lisätä eteisvärinän riskiä. Eteisvärinän seurauksena voi olla aivohalvaus.

European Heart Journal -tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan jo yhden pienen viini- tai olutlasillisen nauttiminen päivittäin on yhteydessä 16 prosenttia suurempaan eteisvärinän riskiin seuraavan 14 vuoden aikana, kun todennäköisyyttä verrataan absolutistien sairastumisriskiin.

Mitä enemmän alkoholia kului, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ihminen sairastui. Kaksi alkoholijuomaa päivässä oli yhteydessä 28 prosenttia suurempaan eteisvärinän riskiin. Jos alkoholia nautti yli neljä annosta päivässä, oli riski jo 47 prosenttia suurempi.

Eteisvärinässä sydämen syke on ajoittain tai jatkuvasti epäsäännöllinen. Tila ei ole välittömästi vaarallinen, mutta se voi ilman lääkehoitoa aiheuttaa aivohalvauksen.

Alkoholin laadulla ei vaikutusta eteisvärinäriskiin

Tutkimus perustuu laajaan aineistoon 107 845 ihmisestä, jotka osallistuivat viiteen väestötutkimukseen Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa ja Italiassa. Osallistujille tehtiin lääkärintarkastukset vuosina 1982–2010, jolloin he myös kertoivat elämäntavoistaan. Tutkimusten alkaessa osallistujat olivat iältään 24–97-vuotiaita.

Osallistujien mediaaniseuranta-aika oli 14 vuotta. Tuona aikana 5854 heistä sairastui eteisvärinään. Yhteys alkoholin kulutuksen ja eteisvärinän välillä pysyi samanlaisena riippumatta osallistujien sukupuolesta tai juodun alkoholin laadusta.

Alkoholinkäytön kohtalaisen riskin rajaksi on Suomessa määritelty miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi alkoholiannos on esimerkiksi pullo keskiolutta, 12 senttilitraa viiniä tai 4 senttilitraa väkeviä. Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kohtalaisen riskin rajojen mukaan juominen lisää eteisvärinän riskiä.

Alkoholi aiheuttaa monia sairauksia

Tulokset haastavat myytin, jonka mukaan lasillinen viiniä päivässä voisi suojata sydäntä ja pienentää sydänkuolleisuutta. Ranskalaiseksi paradoksiksi kutsuttu ilmiö on kumottu monia kertoja, mutta ajatus erityisesti punaviinin sydänhyödyistä istuu kansassa tiukasti.

Kohtuulliset päiväannokset alkoholia nostavat veren HDL-kolesterolin eli "hyvän kolesterolin" määrää, mutta se ei suojaa sepelvaltimotaudilta, kertoo Sydänliitto. Alkoholi myös nostaa veren triglyseridipitoisuutta, mikä lisää sepelvaltimotaudin riskiä.

Lisäksi on huomioitava, ettei alkoholi vaikuta vain sydän- ja verisuonitautien riskiin. Alkoholin kohtuullinen juominen lisää myös vaaraa sairastua maksasairauksiin ja lukuisiin syöpiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat