Lintujen syysmuutto alkaa olla näyttävimmillään. Kurkien päämuutto on käynnissä, ja myös valkoposkihanhet ovat lähteneet matkaan. Muuttoon valmistautuvia kurkia voi tänä syksynä seurata myös BirdLife Suomen Lintuliven kautta.
Kurkien päämuutto on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLifen mukaan käynnistynyt toden teolla tällä viikolla tuulien käännyttyä pohjoiseen.
Maanantaina Hangon lintuasemalla laskettiin jo lähes 10 000 muuttavaa kurkea.
Eilen liikkeelle lähtivät BirdLifen mukaan suurin joukoin Pohjois-Pohjanmaalla levähtävät kurjet. Näyttävää kurkimuuttoa on lähipäivinä odotetavissa monille muutontarkkailupaikoille Pohjamaalta etelärannikolle asti, järjestöstä vinkataan.
Lue myös: Tämä 13 grammaa painava rääpäle kasvoi linnuksi, joka lentää yhtäjaksoisesti seuraavat pari vuotta
Seuraa lintujen muuttoa tietokoneelta tai kännykästä
Muuttomatkalle valmistautuvia kurkia voi tänä vuonna seurata myös BirdLife Suomen Lintuliven kautta. Livekamera välittää kuvaa Vaasan Söderfjärdeniltä, joka on kurkien tärkeimpiä muutonaikaisia levähdysalueita Suomessa.
Söderfjärden on myös kansainvälisesti tärkeä lintualue. Tänä syksynä paikalla on ollut enimmillään 7 000 kurkea.
Kurjet laskeutuvat muuttopellolle aamulla ja lentävät pois illalla
Kurjet saapuvat aamuisin ruokailemaan pellolle ja lentävät iltaisin yöpymään saaristoon. Syksyn edetessä ne lähtevät sopivan pohjoistuulen siivittämänä muuttomatkalle.
Kurkien lisäksi Söderfjärdenille kerääntyy muuttoaikoina muun muassa laulujoutsenia, hanhia, kyyhkyjä ja varpuslintuja. Livekuvaa välittävä kamera on sijoitettu Meteoriihen vierailukeskuksen lintutorniin. Kamera kääntyy automaattisesti ja näyttää peltoaukeaa eri puolilta.
2:07
Valkoposkihanhien syysmuutto alkoi
Ensimmäiset arktiset hanhet saapuivat Suomeen viime viikonloppuna, kertoo ELY-keskus tiedotteessaan. Eilisen suotuisat tuulet houkuttelivat vielä lisää hanhia muuttomatkalle.
Päämuuton odotetaan tapahtuvan syys-lokakuun vaihteessa, eli parin viikon päästä.
Osa hanhista on jo jatkanut matkaansa Suomen yli. Suurimmat paikallisparvet ovat olleet usean kymmenen tuhannen luokkaa.
Lue myös: Iso yllätys lintumaailmassa: Maailmanlaajuisesti uhanalaisesta pohjansirkusta tehty enemmän havaintoja kuin aiemmin tällä vuosituhannella
Hanhien laskeutumista hillitsee korkea kasvusto
Sadonkorjuu on ELY-keskuksen tiedotteen mukaan kesken ainakin Suomen pohjoisimmissa maakunnissa, joten laskeutumista hillinnee siellä korkea kasvusto.
Tutkimusten mukaan valkoposkihanhi ei laskeudu mielellään yli 12 senttiä korkeaan kasvustoon petojen saalistuksen välttämisen vuoksi. Etelämpänä sen sijaan iso osa pelloista on jo puitu.
Suomen pesimäkantaan lukeutuvia valkoposkihanhia on viime päivinä havaittu eniten Helsingissä, Mynämäellä ja Porissa.
Suomesta valkoposkihanhi jatkavat matkaa muun muassa Pohjanmeren ympäristöön. Myös Hollanti on tunnettu hanhien talvehtimisalueena. Muuttomatkaa talvehtimis- ja pesimäalueiden välillä voi kertyä yhteen suuntaan 3 700 kilometriä.
Kurjet viettävät talvensa Etelä-Euroopassa ja Afrikan pohjoisosissa.