Valkoposkihanhet aloittavat syysmuuttonsa todennäköisesti alkavalla tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla, Birdlife Suomi -järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo.
Järjestön mukaan ensimmäisiä pieniä ryhmiä on ehkä jo saapunut koillisesta, mutta varsinaisen muuton alkua vielä odotellaan.
– Yleensä muutto on jo alkanut tässä vaiheessa, mutta pesimäalueen lämpimät säät ovat lykänneet sitä myöhemmäs, Södersved sanoo.
Sää on merkittävin tekijä, kun valkoposkihanhet alkavat suunnitella muuton aloittamista. Toistaiseksi valkoposkihanhien pesimäalueella on Södersvedin mukaan ollut enimmäkseen vastaisia tuulia ja kohtalaisen lämmintä.
– Kun tuulet kääntyvät siellä pohjoisiin suuntiin ja ilma viilenee ja tulee tällainen kylmän purkaus, se saa ne lähtemään liikkeelle.
1:51Maanviljelijät pettyivät valkoposkihanhien karkotusavustuksiin Itä-Suomessa
Lue myös: Maanviljelijät pettyivät valkoposkihanhien karkotusavustuksiin: "Käytännössä mennään pellon reunaan ja läpsytellään käsiä"
Venäjältä Hollantiin
Suomen läpi muuttavien arktisten hanhien pesimäalue on Jäämeren rannikolla Venäjän Novaja Zemljalla. Suomi on niille keväisin ja syksyisin vain välietappi matkalla pesimäalueelta talvehtimisalueelle ja toisin päin.
Hanhien matka käy pääasiassa itäisen ja eteläisen Suomen poikki Pohjanmeren rannoille Hollantiin, jossa päätalvehtimisalueet sijaitsevat.
– Ne jäävät tänne (Suomeen) tankkaamaan ja sitten jatkavat taas matkaa.
Syysmuuton jälkeen valkoposkihanhet palaavat Suomeen seuraavan kerran huhti-toukokuussa.
– Päämuutto on noin toukokuun puolivälissä, ensimmäiset saattavat tulla jo huhtikuun lopulla, Södersved sanoo.
Suurimmillaan hanhien muuttoparvissa voi Södersvedin mukaan olla jopa parituhatta lintua. Muuttomatkalla lentonopeus on tyypillisesti 50–60 kilometriä tunnissa.
– Riippuu tuulesta ja sääoloista, miten nopeasti matka taittuu.
Lue myös: Lähes 80 tilaa sai luvan karkottaa valkoposkihanhia – tappolupia ei enää annettu
Suomen kanta pysynyt vakaana
Birdlifen ja Pohjois-Karjalan ely-keskuksen mukaan Suomen oma pesimäkanta on pysynyt vakaana tai hieman laskenut huippuvuodesta 2019. Tämän vuoden syyslaskennassa havaittiin yhteensä 27 600 yksilöä.
Suomessa pesivät hanhet lasketaan Birdlifen mukaan elo-syyskuussa. Havainnot painottuivat yhä pääkaupunkiseudulle ja Länsi-Suomeen. Eniten valkoposkihanhia yhdessä paikassa laskennassa havaittiin tänä syksynä Mynämäen Mietoisissa 12. syyskuuta, 3 100 hanhea.
Tänä vuonna kannan kasvua havaittiin Birdlifen mukaan etenkin pohjoisella Pohjanlahdella, kun taas pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen kanta todettiin edellisiä laskentoja alhaisemmaksi.
Vuonna 2008 alkaneen seurannan mukaan valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta kasvoi tasaisesti koko viime vuosikymmenen ajan. Huippu saavutettiin vuonna 2019, minkä jälkeen kasvu pysähtyi ja kehityksen suunta kääntyi jopa laskuun.
9:11Viime vuonna kerrottiin, että lintuinfluenssa harventaa valkoposkihanhien kantaa.