Nyt puhuu Esperi Carella työskentelevä hoitaja: Olen ollut useammassa Esperin yksikössä ja ne ovat samaa paskaa kaikki

9:14img
Huomenta Suomessa keskusteltiin tänään hoitolaitosten valvonnasta.
Julkaistu 30.01.2019 04:37
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

– Olen Esperillä töissä. En pysty omalla nimellä mitään sanomaan, koska työntekijöitä uhkaillaan. Mitään ei saada nyt puhua ulospäin. Ilmeisesti ongelmista medialle puhuminen tarkoittaa potkuja.

Näin Esperi Carella työskennellyt Marja aloitti keskustelumme.

– Olen ollut useammassakin Esperin yksikössä töissä ja ne ovat samaa paskaa kaikki. Hoivatarvikkeet ovat surkeinta eli halvinta mahdollista laatua. Yöhoitaja hoitaa yksin liki 30 asukasta. Ja tässä ei ole siis mitään uutta. Olin yhdessä yksikössä jo vuonna 2012 ja ongelmat ovat aina samoja.

– Yksi Esperin hoivakoti, missä kävin tekemässä sijaisuuden, oli niin likainen, että en halunnut koskea siellä esimerkiksi ovenkahvoihin ollenkaan. Seinillä oli roiskeita ja keittiö suorastaan puistattava. Teki mieli olla kertakäyttöhanskat kädessä koko ajan.

Marja siirtyi muualle hommiin, mutta päätyi jälleen Esperille, kun se osti itselleen yksikön, jossa hoitaja työskenteli.

Hoitajan mukaan yhtiöllä on alalla huono maine.

– Raha on firmalle tärkeintä. Kaikki Suomen hoitajat tietävät, että Esperille kun menee töihin, niin mitään hyvää ei seuraa. Mutta koska Esperi omistaa niin paljon paikkoja, vaihtoehtoja ei jää.

– Minulla on ainakin kymmenen tuttua Esperin erilaisissa yksiköissä töissä ja kenelläkään ei ole ollut siitä ikinä mitään hyvää sanottavaa. Harva jää pitkäksi aikaa, jos vaan on mahdollisuus vaihtaa toiseen firmaan töihin.

"Yhtiö maksaa alinta sallittua palkkaa"

Palkka on Marjan mukaan pienin mahdollinen.

– Yhtiö maksaa alinta työehtosopimuksessa sallittua palkkaa. Ennen joka paikassa oli G19-palkka lähihoitajilla, mutta Esperin myötä se on G17. 

Eikä työvaatteetkaan saa kiitosta.

– Hoitajia pakotetaan pitämään karmeita paksuja työvaatteita, vaikka kesällä sisätiloissa meinasi tulla lämpöhalvaus ne päällä. Mutta firman imago vaatii, niin mitä sitä hoitajien työergonomiasta sitten. Hikoilkoot siellä, kunhan kaikilla on samanlaiset vaatteet.

Myös yöllä säästetään, Marja kertoo.

– Jossain media-artikkelissa mainittiin, että yöhoitajaa on kielletty soittamasta apua, jos joku tippuu sängystä aamuyöllä. Se on ihan peruskauraa joka paikassa. Vanhukselle laitetaan patja lattialle ja odotetaan, että aamuvuoro tulee töihin, koska avun soittaminen maksaa.

Yhtä lailla Marja on huolissaan kollegoistaan.

– Työhyvinvointiin ei panosteta yhtään mitenkään. Mitään työntekijäetuja ei saada, kuten toivottuja virikeseteleitä. Työvuorosuunnittelu on joustamatonta. Ei ymmärretä, että hoitajankin ensisijainen elämä on kotona eikä töissä. Fiksu työvuorosuunnittelu edesauttaisi sitä, että hoitaja voi hyvin ja jaksaa työssään, mutta se ei kiinnosta työnantajaa.

– Tärkeintä on muodostaa työvuoroluettelo niin, että päällekkäistä työaikaa on esimerkiksi vuoronvaihtojen yhteydessä mahdollisimman vähän. Tässä menetetään esimerkiksi mahdollisuudet ulkoiluttaa vanhuksia, koska väkeä ei riitä sekä osastolle että ulkoiluttamaan.

Hoitaja on vihainen siitä, kuinka vähän vanhukset saavat virikkeitä hoitolaitoksissa.

– Vangeillakin lienee lakiin laitettu pakollinen ulkoilumahdollisuus.

– Viriketoiminta vanhustenhoidon yksiköissä on ylipäätään vitsi – se ei toteudu kunnolla missään. Esperi on siinä yhtä surkee kuin kaikki muutkin. 

Parantaako kohu mitään?

Hoitaja ei usko, että esiin noussut kohu oikeasti muuttaisi asioita.

– Eikä tämä kohu mitään tule parantamaan. He ehkä korjaavat hoitajamitotukset, mutta laittavat työntekijät kärsimään siitä sitten jollain toisella tavalla, koska rahaa pitää säästää sitten jollain muulla tavalla.

Marja tahtoo lähettää viestin asiakkaiden omaisille.

– Toivon, että he, joilla Esperin hoivakodeissa on omaisia, muistavat että, tämä tilanne ei ole hoitajien vika. Sen sijaan ylempien portaiden ihmisille kannattaa pitää nyt tosissaan meteliä. Hoitajat ovat tosi tiukilla nyt kun sekä johto että omaiset painostavat.

Lopuksi hän vetoaa aluehallintovirastoon ja päättäjiin.

– Hoitajilla pitäisi olla Aviin tai muuhun valvovaan elimeen suora yhteys. Ei tästä tule mitään, että ilmoitetaan epäkohdat vaan firman sisällä ja ulos ei saa puhua mitään. Vanhustenhoito Suomessa on itkettävän surkeassa jamassa juuri tällaisten suurien yksityisten omistajien takia.

– Peräänkuulutan kuntien vastuuta tässä myös. Kyllä niiden pitäisi miettiä, mistä palvelunsa ostavat. Esperin huono maine ei voi olla kenellekään tätä alaa tuntevalle yllätys.

Hoitaja, jonka nimi on muutettu, suunnittelee alanvaihtoa.

Tuoreimmat aiheesta

Esperi Care