Nyt puhuu poliisi: Tällaisia seksuaalirikoksia taksikuskit tekevät päihtyneille uhreille

Valtaosa taksikuskien tekemistä seksuaalirikoksista tapahtuu öiseen aikaan. Tyypillinen uhri on nuori nainen ja rikoksentekijä ulkomaalaistaustainen. 

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrä on noussut koko ajan vuoden 2018 taksiuudistuksen jälkeen. 

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja Ritva Elomaa kertoi Rikospaikan eilisessä haastattelussa, että tämän ja viime vuoden aikana Helsingin poliisiin on kirjattu yhteensä lähes 50 rikosilmoitusta, jossa taksinkuljettajaa epäillään seksuaalirikoksesta. 

Valtaosa rikoksista epäillyistä kuljettajista on ulkomaalaistaustaisia.

Elomaa kertoo nyt minkälainen on tyypillinen taksikyytiin liittyvä seksuaalirikostapaus.

Tekoaika yö, uhri nuori nainen

70 prosenttia seksuaalirikosepäilyihin johtaneista taksikyydeistä tapahtuu yöaikaan, kello 01 ja kello 05 välillä. Tuolloin ihmiset alkavat hakeutua taksikyydeillä kotiin juhlista ja ravintoloista. 

Tyypillinen rikoksen uhri on päihtynyt, 1990- tai 2000-luvulla syntynyt nainen. 

Päihtymys on varmasti yksi syy, miksi he valikoituvat uhreiksi, Elomaa sanoo.

Rikokseen johtaneita kyytejä taas on tilattu sekä erilaisista kyytisovelluksista että pitkään alalla toimineilta taksiyrityksiltä, Elomaa kertoo. 

Helsingissä korostuu kolme paikkaa

Rikostapaukset painottuvat jonkin verran erityisesti kyytisovelluksilla tilattuihin kyyteihin.

Seksuaalisista ahdisteluista niin tyypillinen tekotapa on, että että se tehdään koskettelemalla sopimattomasti tai ehdottelemalla seksiä kiellosta huolimatta. Ja sitten jos on raiskausrikos kyseessä, se tyypillisesti on tapahtunut taksissa tai kuljettamalla uhri syrjäiseen paikkaan. 

Helsingissä on erityisesti kolme paikkaa, joista lähteneistä taksikyydeistä on tehty rikosilmoituksia.

Ei varmasti tule yllätyksenä, että ne ovat Kluuvi, Kamppi ja Kallio. Sieltä lähdetään taksilla kotiin ravintoloiden sulkeuduttua.

Poliisi tietää kyllä, kuka ajoi

Elomaa korostaa, että suurin osa taksiyrittäjistä ja kuljettajista on luotettavia ja turvallisia. Rikosepäilyt kohdistuvat hyvin pieneen osaan kuljettajia.

Poliisilla ei ole käsitystä siitä, kuinka iso osa teoista jää pimentoon. Elomaa toteaa kuitenkin, että poliisilla on iso intressi selvittää kaikki sille ilmoitetut tapaukset.

Toivon, että tapauksista tehtäisiin kattavasti rikosilmoituksia. On todella tärkeää, että tällaiset kuljettajat saadaan pois liikenteestä. 

Elomaan mukaan poliisi pystyy pääasiassa selvittämään sille ilmoitetut, taksikyytiin liittyvät rikosepäilyt. Etenkin jos kyyti on tilattu sovelluksen kautta, niin kuin useasti on, kuljettaja saadaan kyllä selville, Elomaa sanoo.

Eri asia tietysti on, eteneekö asia lopulta tuomioistuimen käsittelyyn. Jos uhri on ollut hyvin päihtynyt, eikä kykene kuvailemaan epäiltyä tai tekoa tarkasti, silloin syytettä ei välttämättä nosteta. Poliisi tietysti pyrkii tutkimaan asian niin hyvin kuin vain pystyy.

Monella tekijällä Suomen kansalaisuus

Ei ole myöskään viitteitä siitä, että ulkomaalaistaustaiset kuljettajat yrittäisivät säännönmukaisesti karttaa rikosvastuuta pakenemalla maasta.

Moni heistä on jo ollut pitkään Suomessa ja monella epäillyistä on Suomen kansalaisuus, vaikka heidän syntymämaansa onkin muualla.

Elomaalla on selkeät ohjeet kansalaisille, jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi taksissa. Ensimmäinen askel on rikosilmoituksen tekeminen mahdollisimman pian.

Poliisiin kannattaa ottaa yhteyttä välittömästi ja kertoa mahdollisimman tarkat tiedot, jonka jälkeen ilmoittaja viedään sitten seksuaalirikostutkimukseen, jossa otetaan näytteet. Se on näytön keräämisen ja rikoksen selvittämisen kannalta olennaisen tärkeää. 

Lue myös:

    Uusimmat