Lahden epäilty sarjaraiskaaja vaani humalaisia naisia ja tarjosi kyydin kotiin: "Uhrit ovat ihan tavallisia suomalaisia naisia"

Poliisi on viimeistelemässä esitutkintaa niin sanotussa Lahden sarjaraiskaajatapauksessa. Tutkinnanjohtaja pitää tapausta poikkeuksellisena.

Noin 60-vuotiasta miestä epäillään kolmesta raiskauksesta, jotka ovat tapahtuneet Lahdessa vuosina 2017, 2019 ja 2020. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi miehen marraskuussa. Hänet vapautettiin tutkintavankeudesta joulun alla ja määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lila Havusela Hämeen poliisista.

Poliisi pyysi vangitsemisen jälkeen yhteydenottoja miehen mahdollisilta uhreilta. Havuselan mukaan yhteydenottoja tulikin runsaasti, peräti viimeisen kymmenen vuoden aikajänteeltä.

Osa tapauksista oli Havuselan mukaan sellaisia, ettei niitä voitu liittää kyseiseen 60-vuotiaaseen epäiltyyn ja hänen tekijäprofiiliinsa. 

– Yhteydenottoja tuli joka tapauksessa riittävistä siinä määrin, että saimme haarukoitua nämä kolme tapausta, jotka sitten faktisesti jäivät viivan alle, tutkinnanjohtaja kertoo.

Koska tapauksen tutkinta on edelleen hieman kesken, Havusela ei voi kommmentoida epäiltyjen tekojen yksityiskohtaisia tietoja. Hänen mukaansa vyyhti lähti paljastumaan ja tekijän jäljille päästiin viimeisimmän tapauksen, eli vuonna 2020 tapahtuneen epäillyn raiskauksen tultua poliisin tietoon.

Vaani päihtyneitä naisia

Tutkinnanjohtaja ei ota kantaa siihen, onko mies myöntänyt tai kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Havuselan mukaan asioita ei kuitenkaan ole ollut hankala selvittää, vaan poliisin kontakti epäiltyyn on ollut hyvä.

Epäillyllä ei ole entisyyttä rikoksentekijänä.

Mies on noudattanut teoissa toistuvaa kaavaa. Uhreiksi on valikoitunut voimakkaasti päihtyneitä naisia, jotka ovat yöaikaan poistuneet ravintoloista Lahden keskusta-alueella. Mies on tarjonnut naisille autokyytiä kotiin ravintoloiden sulkemisajan jälkeen.

Havuselan mukaan uhreille oli syntynyt kuva "hyväkäytöksisestä ja ja kohteliaasta vanhemmasta herrasmiehestä", joka sai voitettua uhrien luottamuksen puolelleen.

– Uhrit ovat ihan tavallisia, aikuisia suomalaisia naisia. He ovat uskaltautuneet ottamaan riskin ja lähteneet kyytiin. Heille ei siis ole tullut ensimmäisenä sellainen olo, että tässä voi nyt käydä jotakin pahempaa tai että kyseessä olisi jonkinlainen rikollinen pahantekijä, Havusela sanoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan tapaus onkin poikkeuksellinen systeemaattisen, vuosia jatkuneen toiminnan vuoksi.

"Vakava väkivaltarikoksen muoto" 

Epäilty odottaa oikeusprosessin alkamista tehostetussa matkustuskiellossa.

Tehostetettuun matkustuskieltoon määrätty voidaan esimerkiksi määrätä pysymään tietty aika vuorokaudesta kotonaan, velvoittaa pysymään tietyllä alueella ja ilmoittautumaan poliisille tietyin väliajoin. Epäiltyä valvotaan teknisesti esimerkiksi nilkkapannan avulla, kuten tässäkin tapauksessa.

– Kyseessähän on uudehko ja melko harvakseltaan käytetty pakkokeino, joka ei tietenkään sovellu kaikkiin tapauksiin. Tässä tapauksessa epäillyn elinpiiri pysyy melko normaalina, mutta hän ei voi esimerkiksi poistua kaupungille yöaikaan. Tarkoitus on ennaltaestää rikosten uusimista ja jatkamista, Havusela sanoo.

Rikoskomisarion mukaan Lahden tapaus osoittaa, että seksuaalirikoksiin liittyy hyvin paljon piilorikollisuutta. Uhrit eivät uskalla kertoa kokemastaan ja viedä asiaa “viranomaismyllyyn”, kuten Havusela asian ilmaisee. 

– Raiskaus on vakava väkivaltarikoksen muoto ja häpeä usein estää kertomasta siitä. On surullista, etteivät uhria useinkaan tahdo tehdä ilmoitusta kokemastaan. Kyseessä on sellainen rikollisuuden laji, että uhri herkästi syyllistää itseään, Havusela sanoo.

– Tässä tapauksessa on poliisin kannalta ollut kiitollista, että rikoksia on saatu selvitettyä pidemmältä ajalta. Voi hyvin kuvitella, millaisen helpostuksen rikoksen selviäminen tuo uhrille tällaisissa tapauksissa.

Raiskauksesta voidaan tuomita vankeutta vuodesta kuuteen vuotta. 

Lue myös:

    Uusimmat