Uudellamaalla ollut tässä kuussa liki 190 maastopaloa: Tiukka avotulenteon kielto tehostaa metsäpalovaroitusta

7:02img
Julkaistu 30.05.2018 15:05

MTV UUTISET - STT

Suurimmassa osassa Suomea pelastuslaitokset ovat tieukentaneet tänään avotulenteon kieltoa. Määräys tehostaa entisestään metsäpalovaroitusta.

Video: Maastopalo saattaa syttyä vaikkapa heinikkoon parkkeeratusta autosta. Maastopalo voi syttyä näinkin. ​​​​​​​

Suurpalon syttymisen riski on suuri, joten avotulen tekoa pitää välttää myös vaarattoman oloisissa paikoissa. Myöskään esimerkiksi kulottamaan ei pidä ryhtyä.

–  Ulkona saa nyt käyttää vain sellaisia grillejä, joista ei lähde kipinöitä. Tällainen on tiiligrilli, jossa on hormi. Sen sijaan avogrilleistä kipinät kulkeutuvat yleensä maastoon, evästää ohjaus- ja kehitysjohtaja Taito Vainio sisäministeriön pelastusosastolta.

Maasto on poikkeuksellisen kuiva

Vainion mukaan suomalaisten on viimeistään nyt syytä havahtua siihen, että maasto on aivan poikkeuksellisen kuivaa.

–  Itse olen ollut 20 vuotta töissä sisäministeriössä, eikä tänä aikana ole ollut aiemmin tilannetta, jossa metsäpaloindeksit ovat näin laajalla alueella näin korkealla.

Maastopalojen syttymisherkkyyttä kuvaavat indeksit ovat historiallisen korkealla muun muassa Etelä-Lapissa. Ilmatieteen laitoksen metsäpaloindeksi on kohonnut monin paikoin lähelle maksimiarvoa 6,0.

Paloriskiä usein vaikea tajuta

Esimerkiksi Uudellamaalla oli ollut toukokuussa tähän päivään mennessä liki 190 maastopaloa. Niistä lähes 80 on aiheutunut huolimattomasta tulenkäsittelystä.

Vainion mukaan suomalaiset pyrkivät yleensä noudattamaan metsäpalovaaran vuoksi annettuja kieltoja – kunhan vain ymmärtävät, että tutussakin paikassa voi vaania paloriski.

–  Sitä on valitettavasti usein todella vaikea tajuta. Siksi yritämme pitää yllä tiedotusta.

Kieltojen lisäksi osa palojen ennaltaehkäisyä on valvonta. Suomi on Vainion mukaan maailman ainoa maa, joka on varautunut metsäpaloihin satelliittihälytysten järjestelmällä.

–  Satelliitti lähettää automaattisesti tiedon nousseesta lämpösäteilystä, jonka se tulkitsee metsäpalon aluksi. Palopaikkaa lähinnä sijaitseva Suomen hätäkeskus saa tiedon alle puolessa tunnissa.

Lentovalvonta puolestaan partioi liki 30 reitillä ympäri Suomea. Nyt korkean riskin aikana kukin reitti lennetään läpi joka aamu ja ilta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa