Posti-riita päättyi, mutta vääntö työmarkkinapöydissä jatkuu. Katseet kohdistuvat nyt entistäkin vahvemmin Teollisuusliittoon, jonka puheenjohtaja Riku Aalto syyttää työnantajapuolta "poikkeuksellisen härkeistä esityksistä".
Valtakunnansovittelijan toimistolla on loppuviikon ajan vilskettä, kun yli 200 000 palkansaajan Teollisuusliitto neuvottelee työehtosopimuksistaan Teknologialiiton, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa.
Lisäksi pöydissään istuvat myös työntekijäliitot Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN.
"Poikkeuksellisen suuri määrä poikkeuksellisen härskejä esityksiä"
Keskustelu on ottanut jo kierroksia julkisuudessa, ja mikäli sopua ei saavuteta, työntekijäliitot aloittavat joulukuussa lakon, jossa on mukana liki 100 000 työntekijää.
Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut kuuden vuorokauden työsulusta sahoilla ja vaneritehtailla.
Teollisuusliitto on syyttänyt työnantajapuolta poikkeuksellisen rajuista työehtosopimuksen heikennyksistä.
– Työnantajapuoli on liittoon katsomatta iskenyt pöytään poikkeuksellisen suuren määrän poikkeuksellisen härskejä esityksiä, puheenjohtaja Aalto lausui liittonsa valtuuston syyskokouksessa pitämässään puheessa.
– Siis sellaisia esityksiä, jotka rahaksi muutettuina olisivat merkinneet pahimmillaan jopa 20 prosentin vaikutusta ihmisten tuloihin, Aalto jatkoi.
Kritiikkiä "erittäin koordinoidusta toiminnasta"
Työnantajapuolen keskusjärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto on ilmoittanut, ettei se enää suostu keskitettyihin työmarkkinaratkaisuihin – siis asiasta sopimiseen kattojärjestötasolla.
Työntekijäliitot ovat kuitenkin syksyn mittaan kimpaantuneet eri työnantajaliittojen sanamuodoiltaankin samanlaisista esityksistä.
– Syksyn neuvottelupöydissä on nähty erittäin koordinoitua toimintaa työnantajilta, Aalto kritisoi.
– Sehän on tietenkin sallittua, että pöytiin kannetaan kirjoitusvirheitä myöten samanlaisia esityksiä. Saa näin menetellä, totta kai, mutta sitten ei ehkä kannata ihan hirveästi puhua rinta rottingilla siitä, miten keskitetyt ratkaisut ovat tuomittavia ja myrkkyä, Aalto sanoi.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kiistänyt HS:n haastattelussa työnantajapuolen koordinaatiota. Häkämies muistutti, että samaa tekee myös palkansaajapuoli, minkä myös Aalto myönsi HS:lle.
Miten käy kiky-tunneille?
Yksi suurimmista kannoista teollisuusalan TES-neuvotteluissa on kiista kiky-tunneista.
Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat kiky-tuntien lisäämistä aikanaan erillisellä pöytäkirjalla, jonka Teollisuusliitto on sittemmin irtisanoutunut.
Työntekijät katsovat nyt, että kiky-tunnit pitäisi poistaa ilman kustannusvaikutusta. Teknologiateollisuuden mukaan kiky-tuntien poistuminen pitäisi huomioida palkoissa – laskennallinen vaikutus on liiton mukaan 1,4 prosenttia työvoimakustannuksista.
Esimerkiksi Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä on arvostellut Teollisuusliittoa poteroitumisesta kiky-kysymyksessä.
Riku Aallon mukaan Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton pöytäkirjassa kiky-tunnit rajattiin määräaikaisiksi.
– En kovin mielelläni ryhtyisi arvioimaan neuvottelukumppaniemme henkisiä ominaisuuksia, mutta kai heitä tässä yhteydessä voi ainakin kovapäisiksi luonnehtia. Kuukausien veivauksen jälkeenkin heillä on vaikeuksia tajuta, että tältä osin Kiky-juna meni, kuten tulikin, ilman kustannusvaikutuksia.