OAJ: Koulut voivat viilata lukuvuoden aloitusta ja lisätä kevätkauden lomia lähes vapaasti, mutta yksi päivä on naulittu lakiin

6:16img
Julkaistu 26.04.2018 18:53
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Opetusalan ammattijärjestö OAJ suhtautuu koululaisten lomien jaksotteluun varauksella. OAJ:n perusopetuksen eritysasiantuntija Jaakko Salo muistuttaa, että peruskoulun lukuvuosi vaikuttaa myös muiden oppilaitosten lukuvuosiin.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen, se on kokonaisuus, ja vaikutus menee yli kouluasteiden rajojen. Koko koulutusjärjestelmä pyörii saman aikataulun mukaan, sanoo Salo.

Tampereen seudun kahdeksan kuntaa haluaisi muuttaa koululaisten lomia uusiksi. Huomenta Suomessa vierailleen Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hurstin mukaan lomia kannattaisi siirtää hieman myöhemmäksi ja jättää myös keväälle lomajaksoja.

Syyslukukausi on Hurstin mukaan hyvin jaksotettu, mutta kevätkausi kaipaisi hengähdystaukoja. Tampereen seudun kunnat haluaisivat pilkkoa koko lukuvuoden viiteen osaan, jossa jokaisen jakson lopussa olisi yksi loma.

– On helpompaa juosta viisi kympin lenkkiä kuin kerralla 42 kilometriä, Hursti vertaa lukuvuotta maratoniin Huomenta Suomen haastattelussa.

Lomapäivien määrä pysyisi Hurstin mukaan heidän mallissaan ennallaan. Hurstin mukaan tähän mennessä uudistukseen kielteisimmin ovat suhtautuneet opettajat.

Selvitys tarpeen koko koulukentälle

OAJ kuitenkin kannattaa ajatusta siitä, että koulun loma-aikoja voitaisiin selvittää uudelleen, sillä edellisen kerran koululaisten lomia on selvitetty vuonna 2005.

– Pienellä rajoitetulla kokeilulla tätä asiaa ei voida toteuttaa, vaan se edellyttää laajaa puolueetonta selvitystä, joka tarkastelee asian kaikkia näkökulmia. Eikä tämä asia ole edes alueellinen asia, että mukana olisi vain muutama koulu, koska oppilaat voivat siirtyä koulusta toiseen alueellisten rajojen yli, sanoo Salo.

Hän huomauttaa myös, että koulut voivat aika itsenäisesti päättää lomien sijoittelusta, eikä mitään estettä olisi sille, että lomia voisi sijoittaa myös kevätlukukaudelle.

– Koulun päättäjäispäivä on perusopetusasetuksessa, mutta kunnilla on mahdollisuus päättää miten koulu alkaa kesän tai vuodenvaihteen jälkeen. Eli kouluilla tai kunnilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen jos halutaan talviloman ja kesäloman väliin joku pidempi yhtenäisempi loma, sanoo Salo.

Loman sijoitteluun voi vaikuttaa nimenomaan sillä, milloin koulu alkaa vuodenvaihteen jälkeen, onko syksyllä pidetty koko viikon syysloma vai onko se ollut kestoltaan vain pari päivää, tai millä viikolla koulu on alkanut elokuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa