MTV Uutiset uutisoi tänään kansanedustaja Lenita Toivakan (kok.) ehdotuksesta kesäloman alun siirtämisestä juhannukseen ja päättymisestä syyskuun alussa. OAJ ei tyrmää ehdotusta, mutta on huolissaan koululaisten jaksamisesta. Valoisin vuodenaika istuttaisiin sisällä luokissa.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan lukuvuoden rytmitystä on aika ajoin pohdittu. Asia on noussut esille varsinkin sitä kautta, että kansainvälistyvä työ on muuttanut lomarytmejä.
– Asioitahan voi aina tarkastella ja pohtia, mutta tietysti jos sitä lähdetään muuttamaan, se on tosi massiivinen ja kokonaisvaltainen ratkaisu koko Suomessa.
Uudistusta on myös mietitty opetushallituksessa. Luukkaisen mukaan vuonna 2007-2008 tehdyn laajemman selvityksen pohjalta opetushallitus kuitenkin totesi, että suurta muutostarvetta ei ole.
Uudistus koskisi koko Suomea
Luukkainen huomauttaa, että mikäli muutosta lähdettäisiin tekemään, pitäisi se toteuttaa koko Suomessa, sillä perusopetuksen ja lukiopetuksen jälkeen koululaiset hakevat jatko-opiskelemaan ympäri Suomen.
– Ehkä se jonkinlaisena kokeiluna voisi olla viisainta aloittaa. Mutta sittenhän kevätlukukausi menisi uuteen rytmiin ja siitä tulisi niin pitkä, etteivät sitä jaksa lapset tai henkilöstökään. Tämmöisiä reunaehtojahan asialle tulee.
Enemmän hyötyä vai haittaa?
Luukkainen korostaa, että hyödyt ja haitat pitäisi arvioida tarkkaan.
– Yksi asia mille kukaan meistä ei voi mitään, on valon määrä. Kesäkuun alkupuolella Suomessa on kaikkein eniten valoa. Jos sitä aikaa joudutaan viettämään sisällä, tai toki koulua voidaan järjestää ulkonakin, ja sitten ollaan lomalla, kun syksy rupeaa tulemaan. Tämä on yksi elementti, joka vaikuttaa ihmiseen psykologisessa mielessä.
Alkukesän koleasta säästä huolimatta koululaiset ovat kuitenkin valmiita lomalle.
– Itse asiassa viesti, joka kouluista tulee tällä hetkellä on, että ollaan tietysti iloisia, että vapaus pitkän aherruksen jälkeen koittaa, mutta aika uupunutta se väki on.