Opettajilta kiivas reaktio opetusministerille – näiden syiden takia koulun kesälomien myöhentäminen olisi virhe

Onko kännykkä koululaisen perusoikeus? 11:41
Katso myös! Onko kännykkä koululaisen perusoikeus?

Opetusalan ammattijärjestö OAJ toppuuttelee elinkeinoelämän toiveita koulujen lomien siirrosta eteenpäin. OAJ muistuttaa, että lomien siirto tarkoittaisi käytännössä koko koulutusjärjestelmän aikatauluttamista uudelleen.

Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) kertoi vasta MTV Uutisille olevansa valmis harkitsemaan ehdotusta koululaisten kesälomien lykkäämisestä.

– Itse olen valmis sitä asiaa pohtimaan. Sinänsä se ei ole hallitusohjelmaan kirjattu asia, mutta voi olla, että sitä vielä tarkemmin ministeriössäni pohditaan, sanoi Adlercreutz.

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo MTV Uutisille, että opettajat ovat valmiita pohtimaan ja selvittämään asioita, mutta kärkenä muutoksissa tulisi olla aina nuorten ja lasten etu, ei raha.

Lindroos muistuttaa, että esimerkiksi perusopetuksen puolella lukuvuoden päättymisestä sekä työpäivistä määrää laki. Lisäksi kesälomien myöhentäminen tekisi jo nyt raskaasta kevätkaudesta entistä raskaamman.

– Lapset ja nuoret ovat väsyneitä ja pitkän jakson aikaan rasitus tulee oppilaiden kautta opettajiin. Pitkäkestoinen työskentely kuormittaa, Lindroos muistuttaa.

Koko systeemi uusiksi

Lindroos muistuttaa, että lomien siirto on nykyään framilla käytännössä vuosittain.

– Se nousee esiin joko yrittäjien alueellisena tai järjestötason esityksenä.

Lindroosin mukaan myös oppilaiden ja opettajien työskentelyolosuhteet tulisi huomioida, jos muutoksia alettaisiin tekemään. Vaikka lakeja muutettaisiin, esimerkiksi kuumat luokkahuoneet eivät pykälillä viilene.

– Eräs asia, mitä ei hirveästi ajatella, on että koulurakennukset ovat usein iäkkäitä ja ilmastointi on sitä tasoa, että se joko on tai ei ole. Jo toukokuussa alkaa monessa paikassa olla jopa sietämätön lämpötila.

OAJ:n Lindroos nostaa esiin myös sen, että lomien muuttaminen vaatisi käytännössä koko opetusjärjestelmän kaikkien keskeisten aikataulujen muuttamista vastaamaan uusia loma-aikoja.

Lindroos arvioi, että muutos saattaisi vaatia myös vuosilomalain muuttamista, jotta vanhempien lomat vastaisivat paremmin nuorten uusia loma-aikoja.

Neuvottelujohtaja korostaa, että OAJ on avoin kaikenlaisille asioille ja selvityksille, mutta pienestä muutoksesta ei ole kyse. 

– Tämä on hallitusohjelmatason asia, joka vaatisi isoja lakiuudistuksia. Ei sellainen, josta sanotaan, että kuulostaa hyvältä ja tehdään näin. 

– Tämä vaatisi kattavaa selvitystä sekä monentasoista vaikutusten arviointia.

Lue myös:

    Uusimmat