Tampereen seudulla toivotaan, että peruskoulun lukuvuosi jaettaisiin viiteen lukukauteen. Tämä mahdollistaisi seudun kuntien mukaan kesäloman lyhentämisen niin, että lomapäiviä saataisiin enemmän ympäri vuotta. Kesäloma alkaisi myös viikko-pari myöhemmin ja päättyisi vasta elokuun puolenvälin tienoilla.
Katso videolta, mitä tamperelaiset lapset itse ajattelevat lomien uudistamisesta!
– Esitämme, että tulisi viisi lukukautta. Lomarytmityksestä tulisi toisenlainen. Kesäloma alkaisi myöhemmin ja kesäloma loppuisi elokuun loppupuolella, kertoo Tuija Viitasaari, Tampereen kaupungin kasvatus-ja opetuspäällikkö.
Miten keskellä vuotta lomat muuttuisivat?
– Esimerkiksi pääsiäisloma saattaisi tulla pidemmäksi. Mutta kouluvuosi muodostaa kokonaisuuden, ja jos ajatellaan oppilaiden jaksamista ja motivaatiota, se pitää rytmittää mielekkäällä tavalla.
Onko huomattu, että tämä nykyinen rytmi ei tue oppilaiden jaksamista?
– Jossain määrin. On puhuttu perinteisesti kevätväsymyksestä ja syksyn pimeästä ajasta – jotkut oppilaat väsyvät ja eivät jaksa.
Tukeeko ehdotus enemmän isoja vai pieniä oppilaita?
– Eiköhän tämä ole kaikkien etu, jos tähän mennään.
Miksi tämä nykyinen rytmi ei toimi?
– Meillä on aika pitkä kesäloma yhteenmenoon. Joillekin perheille se saattaa tuottaa hoito-ongelmia, mutta ei kaikille. Uudistus toisi elementtejä esimerkiksi vanhempien loma-aikojen yhdistämiseen lasten loma-aikoihin.
Lyhenisikö kesäloma?
– Todennäköisesti. Jos vähän ennen juhannusta lähdettäisiin lomille ja siitä laskettaisiin pari kuukautta eteenpäin, niin olisimme vähän yli elokuun puolenvälin. 190 koulupäivää pitää kuitenkin lukuvuodesta löytyä.
Mitä muita etuja ehdotuksessa on?
– Usein mainitaan elinkeinoelämä. Meillä käy Tampereella paljon matkailijoita. Jos omatkin lapset ovat samaan aikaan lomalla, niin siinä yhdistyy kaksi asiaa – erilaiset instanssit ja lomanviettopaikat ovat sitten auki ehkä pidempään.
2:56