Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa päästä Ukrainan kriisin ratkaisevaan sopimukseen ennen kuin hänen virkakautensa päättyy tammikuussa.
Obama ilmoitti tavoitteesta Venäjän presidentille Vladimir Putinille, kun kaksikko tapasi Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokouksessa Perun Limassa eilen.
Obama kertoi sanoneensa Putinille, että heidän on saatava sopu syntymään Ukrainaan. Obama sanoi kiirehtineensä Putinia ohjeistamaan neuvottelijoitaan yhteistyöhön Yhdysvaltain, Ranskan, Saksan ja Ukrainan edustajien kanssa.
Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat nykyisin hyiset. On arvioitu, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump saattaa kehittää Putinin kanssa läheisemmät välit kuin Obama.
Obama kommentoi seuraajaansa Trumpia painottamalla, että tälle tulee antaa mahdollisuus koota hallintonsa ja linjata politiikkansa rauhassa. Väistyvä presidentti kuitenkin samalla antoi ymmärtää, että hän saattaa ottaa kantaa, jos Yhdysvaltain "perusarvot joutuvat uhatuiksi".
– Jos katson, että minun on tarpeellista tai hyödyllistä puolustaa perusarvojamme, harkitsen sitä mikäli tilanne tulee eteen.
Ei optimismia Syyrian suhteen
Obama sanoi Perussa medialle myös, että hän ei ole optimistinen sisällissotaa käyvän Syyrian lähitulevaisuuden suhteen. Hän nosti esiin Syyrian hallituksen ja sitä tukevan Venäjän pitkään jatkuneet suurkaupunki Aleppon pommitukset.
Obaman mukaan on todennäköistä, että hyökkääjät onnistuvat lopulta valtaamaan Aleppon kapinallisilta.
– Kun Venäjä ja Iran ovat tehneet päätöksen tukea (presidentti Bashar al-)Assadia brutaalissa ilmasotakampanjassa... on hyvin vaikeaa nähdä, millä tavalla edes (taisteluihin) harjoitettu ja omistautunut moderni oppositio kykenisi pitämään asemansa pitkään.
Puolustaa vapaakauppaa
Obama otti Limassa kantaa niin ikään Apecin pitkän hiomaan TPP-vapaakauppasopimukseen. Obaman mukaan Tyynenmeren alueen johtajat ovat omistautuneet sopimuksen eteenpäin viemiseen, vaikkakin Obaman seuraaja Trump vastustaa sopimusta.
– Kumppanimme ovat tehneet hyvin selväksi, että he haluavat edetä TTP:n teossa.
TTP-sopimus olisi ratifioitava Yhdysvaltain kongressissa, jossa Trumpin puolueella republikaaneilla on enemmistö. Jos USA vetäytyy vapaakauppasopimuksesta, sitä ei voida solmia nykymuodossaan.
Obama puolusti Perussa kommenteissaan ylipäänsä globaalin talouden yhdentymistä. Hän kuitenkin myönsi, että yhä kansainvälisemmän kaupan tuomia etuja samentaa se, että varallisuuden kuilu "rikkaiden ja kaikkien muiden välillä" on kasvanut.
– Ratkaisu tähän on tehdä kauppaa oikein, presidentti sanoi.
Obama myös puolusti tiukasti Yhdysvaltain roolia nykyisen maailmanjärjestyksen keskeisenä tukijana.
– Pääneuvoni Trumpille on, että Yhdysvallat todellakin on korvaamaton maa meidän maailmanjärjestyksessämme.
Obaman mukaan rauha ja vaurastuminen ovat globaalisti riippuvaisia siitä, että Yhdysvallat "tukee vapaamielistä maailmaa sekä sen normeja ja sääntöjä".