Euroopan eteläinen observatorio (ESO) on julkaissut kuvan, joka muistuttaa lähinnä scifi-elokuvien avaruustaisteluita. Todellisuudessa kyse on tieteen tekemisestä.
ESO:n julkaisemassa kuvassa ammutaan neljällä oranssilla lasersäteellä kohti 7500 valovuoden etäisyydellä sijaitsevaa Carina Nebula -tähtisumua. Kyse ei ole erikoistehosteista, vaan aivan aidosta tilanteesta. Avaruustaistelusta ei kuitenkaan ole kyse.
Syvälle avaruuteen katsominen on tarkkaa ja hankalaa puuhaa, vaikka käytössä on maailman mahtavimmat teleskoopit. Kuva on otettu ESO:n Chilessä sijaitsevalla Very Large Telescopella – nimensä mukaisesti todella isolla teleskoopilla.
Vaikka teleskooppi on tehokas, maapallon ilmakehä aiheuttaa näkymään vääristymiä. Tässä uljaat laserit tulevat apuun. Tutkijat ampuvat teleskoopin avuksi avaruuteen lasereilla, joilla simuloidaan etäällä sijaitsevia tähtiä.
Simuloitujen "tähtien" avulla tutkijan päättelevät, kuinka paljon ilmakehä himmentää tai vääristää säteitä. Näin teleskooppi voidaan kalibroida oikein ilmakehän tilanne huomioiden.
Tilanteesta otetut kuvat ovat komeita, sillä ilmakehässä oleva natrium saa laserin hohtamaan kirkkaan oranssina.