Täysin uusi tapa nähdä tähtitaivas: Tämä Nasan tallentama kuva näyttää ihmiselle avaruuden näkymättömiä voimia

NICERNightMovesnolabels
Kuva näyttää taivasta halkovan röntgensäteilyn, jonka maata kiertävä teleskooppi on tallentanut.
Julkaistu 04.06.2019 15:03
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Nopeasti katsottuna kuva näyttää lentokoneiden kansainvälisiltä lentoreiteiltä tai tietoliikenneyhteyksiltä, mutta todellisuudessa kuva näyttää meille tutun taivaan uusin silmin. Kyseessä on näet Nasan kokoama kuva, johon on tallennettu taivasta halkovia, ihmiselle näkymättömiä röntgensäteitä.

Tiedot röntgensäteistä kerätään maapallon ympäri kansainvälisen avaruusasema ISS:n mukana kiertävällä NICER-teleskoopilla, joka tallentaa havaintoja röntgensäteilystä ympäri vuorokauden.

Videolla taiteilijoiden näkemys kahden neutronitähden törmäyksestä.

0:20img

Nasa kertoo tiedotteessaan, että kuvaa varten kerättiin ja yhdistettiin lähes 2 vuoden ajalta kerätyt röntgensädetiedot, jotka Nasan NICER on tallentanut. Kuvassa kirkkaimpina esitetään reitit, joilla teleskooppi kulki aktiivisimmin havaiten röntgensäteilyä.

Selvittää tähtien kokoa ja omaa sijaintiaan

Teleskoopin eräs tavoite on arvioida neutronitähtien kokoa, minkä apuna se käyttää pulsareiden eli nopeasti pyörivien neutronitähtien säteilyä. Tarkoitus on ymmärtää, millaisen muodon aine ottaa tällaisten äärimmäisen tiheiden tähtien ytimessä.

Teleskooppi tarkastelee myös pulsareiden säteilyä oman sijaintinsa ja nopeutensa arviointiin, mikä tarjoaa Nasan mukaan mahdollisuuden eräänlaiseen galaktiseen GPS-järjestelmään, jossa pulsarit toimisivat majakoina. Avaruusalukset voisivat ehkä käyttää tulevaisuudessa tätä apunaan navigoidakseen avaruudessa.

Tuoreimmat aiheesta

NASA