Jouluna 2021 avaruuteen laukaistu James Webb aloitti toimintansa seuraavan vuoden heinäkuussa. Tänään sen ensimmäisestä valokuvasta tulee täyteen kaksi vuotta. Juhlan kunniaksi julkaisemme joitakin upeimmista kuvista teleskoopin tähänastisen uran varrelta.
Avaruusteleskooppi matkasi kuukauden verran työpaikalleen, auringon ja maan Lagrangen pisteeseen L2, joka sijaitsee 1,5 miljoonan kilometrin päässä, monta kertaa kuuta kauempana. Tämän jälkeen valmisteluihin ja testeihin kului vielä kuukausia.
Kyseinen sijainti auttaa Webbiä pysymään paikallaan hyvin pienellä polttoaineen kulutuksella, mikä kasvattaa sen käyttöikää.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Pallomainen tähtijoukko NGC 6440 sijaitsee lähellä Linnunradan ydintä ja sisältää satoja tuhansia tähtiä. / NASA
Webb laukaistiin matkaan Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Ariane 5 -kantoraketilla. Ariane teki niin tarkkaa työtä, että arvio teleskoopin käyttökelpoisesta toiminta-ajasta pystyttiin lähes kaksinkertaistamaan.
L2-pisteessä sijaitseva alus tarvitsee sijainnin säilyttämiseen polttoainetta, jota sillä on mukanaan rajallinen määrä. Alkuperäisten laskelmien mukaan polttoainetta arvioitiin kuluvan kohteeseen saapumiseen määrä, joka jättäisi teleskoopin eliniäksi noin 10 vuotta.
Arianen tarkkuus kuitenkin säästi Webbin omaa polttoainetta niin paljon, että jo pian laukaisun jälkeen uudeksi toiminta-ajaksi arvioitiin noin 20 vuotta, joista kaksi on siis nyt takana.
Lue myös: 600 kilometriä sekunnissa! Muinaisella tähdellä niin kova kiire, että se tulee sinkoutumaan ulos kodistaan
– Emme suoraan sanottuna odottaneet sen olevan näin hyvä, planeettatutkija Imke de Pater kommentoi Webbin ottamia kuvia Jupiterista.
Webb on suunniteltu ottamaan kuvia hyvin kaukausista kohteista, eivätkä planeetat kuulu sen ydinosaamiseen. Silti se suoriutuu niistäkin hämmästyttävän hyvin.
– On todella vaikuttavaa nähdä Jupiterin yksityiskohtia yhtä aikaa sen renkaiden, pienten satelliittien ja jopa galaksien kanssa samassa kuvassa.
Lue myös: Onko naapurissamme elinkelpoisia planeettoja? Nasa haluaa saada tärppejä röntgenteleskoopillaan
Toisin kuin vanhempi avaruusteleskooppi Hubble, James Webb ei ota lainkaan kuvia ihmissilmälle näkyvän valon alueella, vaan pelkästään infrapunassa.
Tästä syystä kaikki Webbin kuvat on "värjättävä" päättämällä mikä väri tulee kuvassa vastaamaan mitäkin alkuainetta. Infrapuna-alueella kuvaaminen mahdollistaa myös kuvaamisen monien sellaisten kohteiden lävitse, jotka estäisivät kuvaamisen näkyvän valon avulla.
Sen paremmin Webbin kuin Hubblenkaan kuvaamista kohteista valtaosa ei näkyisi ihmissilmälle edes lähietäisyydeltä, sillä ne ovat yksinkertaisesti liian himmeitä.