Odessan oopperatalo on selvinnyt jokaisesta Euroopan suursodasta – ilmahälytyksen aikana katsojat ohjataan pommisuojaan
Odessan satamakaupungin arkkitehtuurin kruununjalokivi on maailmankuulu oopperatalo ja balettiteatteri, joka on seissyt paikallaan 135 vuotta ja selvinnyt jokaisesta Euroopan suursodasta, joka on ravistellut Ukrainan aluetta.
Kun Venäjä käynnisti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopulla, strategisesti tärkeää ja historiallisesti merkittävää Odessaa pidettiin yhtenä presidentti Vladimir Putinin pääkohteista pääkaupunki Kiovan ohella. Kaupunki valmistautui sotaan, ja myös oopperatalo linnoitettiin.
– Artistimme kävivät itse Mustanmeren rannalla keräämässä hiekkasäkkeihin hiekkaa. Monet kaupungin asukkaat rakensivat tukipisteitä teatterin ympärille ja pystyttivät siilejä (panssariesteitä).
Kaksi ensimmäistä kuukautta olivat erittäin vaikeita myös henkisesti, kertoo STT:lle oopperatalon viestintäosaston apulaisjohtaja Ljudmyla Serhijtshuk, 58.
Odessa kuitenkin välttyi taisteluilta, sillä venäläisjoukkojen eteneminen pysäytettiin itäisen naapurikaupunki Mykolajivin ulkopuolelle Hersonin alueelle.
Sittemmin rintamalla aloite on siirtynyt Ukrainalle, jonka joukot ovat askel kerrallaan vallanneet takaisin kyliä ja vapauttaneet nyt Hersonin kaupungin.
– Nyt kun näemme, että ukrainalaiset lähtevät hyökkäykseen ja palauttavat Ukrainan alueita, on mieliala erilainen kuin hyökkäyksen alussa. Tämä antaa meille toivoa, sanoo Serhijtshuk.
Ilmahälytykset rutiinia oopperassa
Odessan ooppera jatkoi toimintaansa välittömän uhan väistyttyä, mutta säännölliset ilmahälytykset keskeyttävät arkea. Yksi hälytys osuu kohdalle STT:n vieraillessa teatterissa, ja haastattelu tehdään henkilökunnan siirtyessä tottunein askelin kellarin pommisuojaan.
– Ilmahälytykset ovat nyt arkipäiväistä elämää. Ennen 24. helmikuuta emme olisi voineet kuvitella, että 2020-luvulla henkilökohtainen elämä ja työelämä ovat tiukasti kiinni ilmahälytyksistä, Serhijtshuk sanoo.
Jos ilmahälytyksestä kertova oopperan kuulutus osuu esityksen kohdalle, näytös keskeytetään ja katsojat marssitetaan kellarikerroksiin. Kellarin väestönsuojassa tunnelma on STT:n vieraillessa kevyen arkinen ja ihmiset jutustelevat odotellessaan hälytyksen päättymistä.
– Elämä on täynnä kontrasteja, me emme lannistu ja jatkamme toimintaa, sanoo viestintäjohtaja.
Siinä oopperan työntekijät jatkavat pitkiä perinteitä. Odessan oopperatalo on yli satavuotisen historiansa varrella selvinnyt molemmista maailmansodista ja Venäjän vallankumouksen sekä sisällissodan melskeistä.
Toisessa maailmansodassa oopperataloa ympäröivien rakennusten katoille pystytettiin ilmatorjuntatykkejä, ja rakennus selvisikin lähes vaurioitta pommituksista. Historian kaikuna oopperatalon ympärille Venäjän hyökkäyksen alussa pystytetyt puolustukset muistuttivat suuresti toisen maailmansodan aikaisia, kertoi Washington Post maaliskuussa.
– Arvostamme rakennusta sen kauneuden tähden. Se ansaitsee tulla kohdelluksi elävän olennon tavoin. Tämä on Odessan sydän, sanoi teatterin johtaja Nadezhda Babitsh lehdelle tuolloin.
Ukrainalaisen kielen tukemista
Rintaman lisäksi Ukraina taistelee olemassaolostaan myös kulttuurin ja kielen rintamalla, ja tällä taistelukentällä myös oopperataiteella on tehtävänsä. Oopperan taiteellinen johtaja onkin linjannut, että oopperan tehtävänä on nyt tukea ukrainan kieltä ja ukrainalaista kulttuuria.
Oopperataiteen kivijalka ovat Odessassakin edelleen italialaiset klassikot, mutta syksyllä järjestetyllä festivaalilla ensi-iltansa sai ukrainalaisen Oleksandr Rodinin ooppera Kateryna.
– Meillä kuten muillakin ukrainalaisilla teattereilla perustana ovat eurooppalaiset klassikot, kuten (Giuseppe) Verdin ja (Giacomo) Puccinin teokset. Teatterimme toimitusjohtaja ja taiteellinen johtaja on kuitenkin kirjoittanut ohjeistuksen, että teatterin tarkoituksena on edistää ukrainalaista oopperataidetta, Serhijtshuk kertoo.
Tällä erää venäläisteosten esitykset on keskeytetty sodan varjossa.
Odessa jatkoi rantalomakohteena myös sodassa
Yli kahdeksan kuukautta jatkuneen sodan aikana Odessa on saanut enimmäkseen säilyä rauhan keitaana, jonne sodasta väsyneet ukrainalaiset tulivat lomailemaan kesällä. Kun STT vieraili kaupungissa lokakuun alussa, Odessa nautti vielä aurinkoisen lämpimästä säästä.
Karnevalistisella rantabulevardilla harkovalaiset Galina, 34, ja Yana, 36, kertoivat tulleensa hakemaan Odessasta rauhaa muutamaksi päiväksi.
– Harkovassa pommitukset eivät lopu koskaan, koskaan ei voi olla rauhassa tai varma, ettei osu jonnekin lähelle.
Elämän on jatkuttava myös sotaa käyvässä maassa, kertoo pyöräretkellä oleva Viktor, 48.
– Sota on ollut jo yli puoli vuotta ja olemme tottuneet elämään sodan oloissa. Ensi viikkoina oli pelottavaa, mutta nyt pitää löytää mahdollisuuksia rentoutua. Päästäkseen eroon stressistä pitää tehdä jokapäiväiset asiat, käydä töissä, tehdä kotiaskareet ja harrastaa urheilua.
Ukrainan alkusyksyn menestys Harkovan alueen takaisinvaltauksessa oli nostanut mielialaa Ukrainassa lokakuussa, mutta sodan loppu ja Ukrainan lopullinen kohtalo riippuu monesta tekijästä myös maan ulkopuolella, toteaa STT:lle harmaantunut Benja, joka jättää ikänsä kertomatta.
– Ukrainan menestys riippuu monista tekijöistä, ja suurelta osin nämä tekijät ovat Ukrainan ulkopuolella. Tosi paljon riippuu isoista kansainvälisistä pelaajista ja siitä, miten muut maat onnistuvat yhdistymään avunannossa Ukrainalle, Benja sanoo.
Suuren osan sodasta aurinkoisen Odessan kevyt elämä on ollut jyrkässä kontrastissa jatkuvien pommitusten kohteena olleeseen naapurikaupunki Mykolajiviin verrattuna.
Sodan viime viikkoina STT:n vierailun jälkeen myös Odessassa on jouduttu kärsimään laajemmin sodan seurauksista Venäjän kohdistaessa jatkuvia hyökkäyksiä Ukrainan energiaverkkoon. Muun muassa Odessassa on jouduttu tekemään irtikytkentöjä verkosta sähkönkulutuksen vähentämiseksi, kertoi Business Insider.
Uusimmat
-
18:56
SM-liigakierroksen törkytemppu eteni kurinpitoon
-
18:50
Ilves värväsi maailmanmestarin
-
18:39
Neljä autoa onnettomuudessa Turun moottoritiellä
-
18:37
Esko Eerikäinen saapui TTK-lähetykseen – entinen Hunks-tähti kertoo suhteestaan tanssiin
-
18:35
Tutkijat löysivät parannuskeinon järkyttävään tulehdukseen, joka irrottaa ihon
-
18:08
Miisa ja Tomas Grekov tapasivat 10 vuotta sitten: "Ei voisi ehkä nykyään tapahtua"
-
18:01
Verilöylystä toipuvan Butšan pormestari MTV:lle: Venäläisten teot olivat mahdollisia, koska niitä ei oltu tuomittu muualla aiemmin
-
17:53
Pelicans-lupaus sai pikakutsun kokoonpanoon – pian helähti uran ensimmäinen osuma: "Äkkiä valmiiksi"
-
17:32
Kauanko avattu glögi säilyy? Asiantuntijan vastaus voi yllättää
-
17:30
Nimetön kanadalaishiihtäjä pesi ruotsalaiset: "Voitinko minä?"
-
17:12
Ryan Lasch jäi tylysti jyrän alle – Ässät-hyökkääjän taklaus johti ulosajoon
-
17:04
Näin TTK-finalistien läheiset treenasivat finaalia varten
-
16:55
Vaurioituneen merikaapelin korjaus alkaa huomenna
-
16:52
Sekoilua MM-rallin ratkaisuhetkellä: Sébastien Ogier opasti haastattelijaa
-
16:45
FT: Venäjä haalinut jemeniläisiä taistelemaan Ukrainaan – pakotettuina eturintamalle
-
16:38
Asiantuntija kertoo erikoisesta yksityiskohdasta kiinalaisaluksen kulkiessa merikaapelien alueella
-
16:20
Kiekko talteen! Viime hetkellä Pelicans-miehistöön noussut nuorukainen onnistui heti – myös Ässät-nuorukaiselle uran ensimmäinen
-
16:18
IL: Orpon mukaan jalkaväkimiinat esille presidentin, hallituksen ja eduskunnan kanssa
-
16:17
Poliisilta lisätietoa Kemin suuresta operaatiosta: Seitsemän henkilöä ollut kiinniotettuna
-
16:15
Ronn Moss lähetti tv:ssä terveiset Waldolle – lupasi muusikolle yhden asian ensi vuodelle
-
Lataa lisää