Kiovan luoteispuolella sijaitseva Butša nousi koko maailman tietoisuuteen huhtikuun alussa vuonna 2022 Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkukuukausina. Suomessa vieraileva kaupungin pormestari sanoo MTV Uutisille, että toipuminen miehitysjakson kauheuksista on sujunut hyvin. Butša solmi viikonloppuna ystävyyskaupunkisopimuksen Uudellamaalla sijaitsevan Keravan kanssa.
Keravan kirjaston saliin on ahtautunut hieman alle sata ihmistä. Yleisö kuuntelee keskittyneesti, kun Ukrainasta Keravalle muuttanut AnastasiIa Kobyzhakova tulkitsee pianon säestämänä kappaleen Rukous Ukrainalle.
Esitys on osa tilaisuutta, jossa allekirjoitetaan Keravan ja ukrainalaisen Butšan kaupungin välinen ystävyyskaupunkisopimus. Kaupungit tulevat tekemään yhteistyötä ainakin koulutuksen ja kulttuurin aloilla. Keravalla asuu noin 400 ukrainalaista.
Lavalla esitystä kuuntelee vaikuttuneena myös Butšan kaupungin pormestari Anatolii Fedoruk. Hän kertoo MTV Uutisille, että paikkakuntien välinen yhteistyö on tärkeää niin Ukrainassa kuin kansainvälisesti.
– Sopimus on myös osoitus siitä tuesta, mitä Suomi ja Kerava ovat Butšalle ja Ukrainalle osoittaneet näissä hyvin vaikeissa oloissa, Fedoruk sanoo.
Lue myös: MTV Butshassa: Joukkohaudat näyttävät karun kohtalon – "Saatana tuli luoksemme Putinin hahmossa"
Kuvat joukkohaudoista järkyttivät maailmaa
Kiovan luoteispuolella sijaitseva noin 40 000 asukkaan Butša nousi koko maailman tietoisuuteen huhtikuun alussa vuonna 2022 Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkukuukausina. Kaupungista vetäytyneiden venäläisjoukkojen jäljiltä löydettiin joukkohaudoista satoja surmattuja siviilejä, joista osaa oli myös kidutettu.
Verilöylyn paljastumisen myötä neuvottelut tulitauosta jäädytettiin. Pormestari Fedorukin mielestä on tärkeää ymmärtää, miksi venäläissotilaat surmasivat siviilejä ja olivat siihen niin valmiita.
– Tämä johtuu siitä, että Venäjän aiemmat aggressiot Ukrainan ulkopuolella jäivät tuomitsematta. Ukraina ei pelkästään toivo, että sotarikoksiin syyllistyneet tuomitaan, vaan sen eteen tehdään kaikki mahdollinen. Pitäisi toimia kuin toisen maailmansodan jälkeen eli käsitellä venäläisten rikokset erillisessä tuomioistuimessa kuten natsien teot.
Moni asukas on palannut takaisin kaupunkiin, jossa tuhansia rakennuksia tuhoutui Venäjän hyökkäyksen alussa. Pormestarin mukaan toipuminen on sujunut hyvin ja jälleenrakennus on hyvässä vauhdissa. Hän vertaa pariin eri kertaan Ukrainan tilannetta Suomeen, ja miten Suomi pärjäsi aikoinaan ylivoimaista vastustajaa vastaan.
Lue myös: Butsha on vasta alkua: Silmitöntä tuhoa ja siviilien murhia Borodjankassa – sotilaat jättivät järkyttävän näyn Oksanan kotiin
"Koko Ukrainan kansa tekee kaikkensa sen eteen, että sota päättyisi"
Hyökkäyssotaa on käyty yli tuhat päivää ja kolmen kuukauden kuluttua sen syttymisestä tulee kuluneeksi jo kolme vuotta. Ukraina on ollut pitkään vaikeuksissa varsinkin itärintamalla, ja paineet aselevosta ja rauhanneuvottelujen aloittamisesta ovat kasvaneet viime aikoina.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puhunut aiempaa optimistisemmin siitä, että sota voitaisiin päättää diplomatialla ensi vuoden aikana. Pormestari Fedoruk asettaa sanansa tarkoin.
– Koko Ukrainan kansa tekee kaikkensa sen eteen, että sota päättyisi. Kaikki sodat päättyvät lopulta diplomatian keinoin, mutta se milloin tämä tulee tapahtumaan, riippuu täysin Ukrainan armeijan kyvystä vastustaa aggressiota.
Jos ja kun sota joskus päättyy, mitä pormestari aikoo tehdä ensimmäisenä?
– Kollegani Harkovassa on sanonut, että kun sota päättyy, järjestetään kaupungissa suuria tanssiaisia. Niin mekin haluamme tehdä. Niitä voidaan järjestää vain kun Ukraina saavuttaa reilun voiton, Fedoruk vastaa.