Odotatko veronpalautuksia elokuussa? Kymmeniltä tuhansilta uhkaavat jäädä rahat saamatta tilille

Oletko muistanut ilmoittaa tilinumerosi Verohallinnolle?

Noin 30 000:lta elokuussa veronpalautusta odottavalta uhkaavat jäädä rahat saamatta tilille, jos saaja ei ole ilmoittanut kaikkia tarpeellisia tietoja verottajalle. Tilinumeron ehtii ilmoittaa OmaVerossa vielä viikon verran, eli maanantaihin 29. heinäkuuta asti.

Yhteensä tänä vuonna veronpalautuksia odottavista tilinumero uupuu noin 48 000 ihmiseltä.

Tilinumeroita puuttuu erityisesti nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia, menettelypäällikkö Mari Kleemola Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.

– Lähes kolmasosa niistä asiakkaista, joilta puuttuu tilinumero, on 2000-luvulla syntyneitä nuoria. He ovat viime vuonna ansainneet ensimmäistä kertaa niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja ja saavat nyt veronpalautuksia ensimmäistä kertaa.

– Nyt toivommekin, että myös nuorten vanhemmat havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta. Näin nuori välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä.

Entä jos tilinumeroa ei ole tiedossa?

Mari Kleemola huomauttaa, että Verohallinto ei saa tilinumerotietoja esimerkiksi pankeilta.

Jos veronpalautuspäivä on 5. elokuuta, tilinumero pitää ilmoittaa OmaVerossa 29.7. mennessä. Syyskuussa palautuksia saavien pitää toimia OmaVerossa viimeistään 27. elokuuta. Jos tilinumeron ilmoittaa myöhemmin, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi.

Viime vuonna reilut 25 000 ihmistä jäi veronpalautuspäivinä ilman rahoja, koska Verohallinnolta puuttui asiakkaan tilinumero.

Jos Verohallinnolla ei ole tilinumeroa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Nordeaan. Helpoiten lunastus onnistuu pankkitunnuksilla Nordean Omaposti-palvelussa.

Maksuosoituksena maksettua veronpalautusta ei kuitenkaan saa vielä veronpalautuspäivänä, vaan maksuosoituksen lunastamiseen voi kulua muutama pankkipäivä.

Rahat eivät välttämättä näy tilillä heti aamulla

Veronpalautuspäivänä vaaditaan erityistä malttia, sillä veronpalautukset eivät ole välttämättä tilillä heti aamusta

– Jos veronpalautus ei ole tullut tilille iltaan mennessä, todennäköisesti maksupäivä on siirtynyt eteenpäin.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu joustavasti eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.

Ensimmäiset saivat veronpalautukset heinäkuussa, ja viimeisimmillekin ne maksetaan joulukuussa.

Maanantaina 5. elokuuta veronpalautuksia saa 1,8 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 900 miljoonaa euroa.

Katso myös marraskuinen juttu verottajan uusista suunnitelmista

Verottaja kaavailee uudistusta, jolla mätkyt ja veronpalautukset voisivat jäädä historiaan 6:40
Katso myös: Tästä uudistuksessa on kyse

Lähde: Vero

Juttua oikaistu 22.7.2024 kello 12.46: Toisin kuin Verohallinto alun perin tiedotti, veronpalautukset maksetaan maanantaina 5. elokuuta 1,8 miljoonalle asiakkaalle ja summa on yhteensä noin 900 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat