Odottaako suomalaistaustaista hakkeria vuosikymmenten vankeustuomio? Tällainen on Lauri Loven tausta

Julkaistu 28.06.2016 06:17

MTV UUTISET

Brittiläinen oikeusistuin päättää tällä viikolla suomalaistaustaisen hakkerin ja aktivistin, Lauri Loven luovuttamisesta Yhdysvaltoihin, missä miestä epäillään tietomurroista.

Tänään Lontoossa alkavassa kaksipäiväisessä oikeusistunnossa päätetään 31-vuotiaan Loven luovuttamisesta Yhdysvaltain viranomaisille, jotka syyttävät miestä vuosina 2012 ja 2013 tapahtuneista tietomurroista yritysten ja valtion hallinnon tietojärjestelmiin.

New Yorkin, New Jerseyn ja Virginian piirikunnissa Lovea vastaan nostettujen syytteiden mukaan mies on murtautunut muiden hakkerien kanssa muun muassa Yhdysvaltain armeijan, ohjuspuolustusviraston ja avaruushallinto Nasan palvelimille sekä aiheuttanut vahinkoja miljoonien dollareiden arvosta.

Jos Love päätetään luovuttaa Yhdysvaltoihin, häntä saattaa odottaa jopa vuosikymmenten mittainen vankeustuomio.

Ensimmäinen pidätys vuonna 2013

Vuonna 1984 suomalais-brittiläiseen perheeseen syntynyt Love asuu tällä hetkellä vanhempiensa kotona Itä-Englannissa. Lovea vastaan ei ole nostettu rikossyytteitä Britanniassa, mutta mies on ollut maassa pidätettynä kahteen otteeseen.

Ensimmäisen kerran Love joutui tekemisiin Britannian poliisin kanssa vuonna 2013, kun Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat syytteitä miestä vastaan New Jerseyn piirikunnassa.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ”nsh”, ”route” ja ”peace” -nimimerkeillä verkossa esiintynyt Love oli muiden hakkerien kanssa murtautunut tuhansiin tietokoneisiin Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa.

Tietomurtojen uhrien joukkoon listattiin muun muassa Yhdysvaltain ohjuspuolustusvirasto sekä avaruushallinto Nasa. Syytteiden mukaan hakkerit olivat päässeet käsiksi valtion viranomaisten henkilökohtaisiin tietoihin ja aiheuttaneet vahinkoja miljoonien dollareiden edestä.

Britannian viranomaiset tekivät ratsian Loven perheen asunnolle ja pidättivät miehen 25. lokakuuta 2013. Poliisit takavarikoivat kaikki asunnosta löytyneet tietokoneet ja muut tallennusvälineet.

Loven puolesta kampanjoivan The Courage Foundation -järjestön mukaan viranomaiset pääsivät sisälle Loven asuntoon, sillä yksi ratsiaan osallistuneista poliiseista oli naamioitunut UPS-kuriiripalvelun työntekijäksi.

Britannian viranomaiset eivät ole nostaneet syytteitä Lovea vastaan

Love passitettiin poliisilaitokselle kuulusteltavaksi, mutta hänet vapautettiin jo seuraavana päivänä 5000 punnan takuita vastaan. Britannian viranomaiset eivät nostaneet rikossyytteitä Lovea vastaan.

Syytteitä ei nostettu myöskään helmikuussa 2014, kun Love kieltäytyi paljastamasta ratsiassa takavarikoitujen laitteiden salausavaimia. Viranomaiset olivat vaatineet niitä luovutettavaksi rangaistuksen uhalla.

Myöhemmin helmikuussa Yhdysvaltain viranomaiset nostivat uuden syytteen Lovea vastaan, tällä kertaa New Yorkin piirikunnassa. Syytteitä on nostettu Lovea vastaan myös Virginiassa.

Syytteiden mukaan Love oli yhdessä muiden hakkerien kanssa murtautunut Yhdysvaltain hallinnon tietojärjestelmien lisäksi myös yksityisyritysten palvelimille anastaakseen ja levittääkseen salassa pidettäviä tietoja.

Luovutuspäätös ratkeaa keskiviikkona

Ensimmäisen pidätyksen yhteydessä määrätyt takuut raukesivat heinäkuussa 2014 ja Love sai jatkaa elämäänsä Britanniassa ilman viranomaisten valvontaa.

Love kertoi maaliskuussa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa toivoneensa tuolloin, että Yhdysvaltojen vaateet olisivat unohtuneet.

Hän huomasi olleensa väärässä, kun Suur-Lontoon poliisitoimen luovutusostaston edustajat pidättivät miehen uudemman kerran 15. heinäkuuta 2015, noin kaksi vuotta ensimmäisen pidätyksen jälkeen.

Mies vapautettiin taas takuita vastaan ja hän jäi odottamaan tänään alkavaa kaksipäiväistä oikeusistuntoa, jossa hänen luovuttamisestaan päätetään. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat