Suomalais-britannialainen hakkeri Lauri Love odottaa edelleen mahdollista luovutustaan Yhdysvaltoihin. Love kertoi tiistaina Helsingin Sanomille suhtautuvansa tulevaisuuteensa optimistisesti, vaikka hän pitääkin tilannettaan pelottavana.
Britannian sisäministeri Amber Rudd allekirjoitti maanantaina suomalaistaustaisen hakkerin luovutusmääräyksen Yhdysvaltoihin.
Lovella on nyt kaksi viikkoa aikaa valittaa määräyksestä. Lovea tukevan Courage-säätiön vt. johtaja Sarah Harrison kertoi tiistaina julkaistussa tiedotteessa, että Love valmistelee parhaillaan valituslupa-anomusta yhdessä avustajiensa kanssa.
Love on itse kommentoinut tilannettaan Helsingin Sanomille. Vaikka luovutusprosessi on miehen mukaan pelottava, hän on kuitenkin toiveikas oikeudenkäynnin lopputuloksen suhteen.
– Tilanne on hyvin pelottava ja huonontunut aiemmasta. Mutta olen toiveikas, että saamme valitusluvan ja toivottavasti myös voitamme oikeudenkäynnin, Love kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.
Helsingin Sanomien mukaan Love on anonut tukea myös suomalaisviranomaisilta. Lehden mukaan Loven toiveena on, että Suomen ulko- tai oikeusministeriö voisi vaikuttaa brittiviranomaisten tekemään luovutuspäätökseen.
Käsittely jatkuu mahdollisesti ensi keväänä
Lovea tukeva Courage-säätiö julkaisi tiistaina tiedotteen, jonka mukaan Loven oikeustaistelu luovutuspäätöstä vastaan jatkuu mahdollisesti ainakin vielä ensi keväänä. Se edellyttää kuitenkin sitä, että Lovelle myönnetään lupa valittaa viimeisimmästä luovutuspäätöksestä.
Säätiön mukaan Love saattaa valittaa luovutuspäätöksestään jatkossa aina Iso-Britannian korkeimpaan oikeuteen sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti.
– Olen tyrmistynyt siitä, että Lauri Loven luovutuspäätös hyväksyttiin, sillä se on hänelle harmillinen ja hänen ihmisoikeuksiaan vastaan. Sisäministerin päätös vahvistaa yksipuolista sopimusta, joka jättää Britannian kansalaiset ilman kunnollista suojaa Yhdysvalloista tulevia syytteitä vastaan, säätiön vt. johtaja Sarah Harrison kommentoi Loven tapausta tiistaisessa tiedotteessa.
Courage-säätiön mukaan Loven edustajat olivat vedonneet sisäministeri Ruddiin ennen luovutuspäätöksen allekirjoittamista. Heidän mukaansa Lovea ei tulisi luovuttaa Yhdysvaltoihin ihmisoikeuskysymysten vuoksi.
Säätiön mukaan myös 114 Britannian parlamentin jäsentä on allekirjoittanut Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle suunnatun vetoomuksen, jossa pyydetään luovutusvaatimuksen purkamista.
Britannian sisäministeriö on kuitenkin kommentoinut, että luovutukseen liittyvät seikat ole diplomaattinen kysymys, vaan ainoastaan oikeusasteiden päätettävissä.
Lovea odottaa mahdollisesti jopa lähes 100 vuoden tuomio
Lovea syytetään Yhdysvalloissa tietomurroista muun muassa liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n, keskuspankin sekä avaruushallinto Nasan tietojärjestelmiin vuosina 2012 ja 2013.
Mikäli Love luovutetaan Yhdysvaltoihin, häntä odottaa pitkä, mahdollisesti jopa lähes 100 vuoden mittainen vankeustuomio.
Loven puolustus on vastustanut luovutusta muun muassa miehen terveydentilaan vedoten. Loven kerrotaan kärsineen muun muassa masennuksesta ja astmasta. Hänellä on lisäksi Aspergerin oireyhtymä.
Love on itse kertonut aiemmin pelkäävänsä kuolevansa, mikäli hänet passitetaan yhdysvaltalaiseen vankilaan.