Ruotsissa alkaa tänään oikeudenkäynti kahta tuoreehkon Estonia-dokumentin tekemiseen osallistunutta miestä vastaan. Heitä syytetään Estonian hylkyä koskevan hautarauhan rikkomisesta.
Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä lähetti sukellusrobotin hylylle syksyllä 2019. Viime syksynä esitetyssä tv-dokumentissa kerrottiin tietoja hylyn kyljessä olevasta reiästä.
Tietojen vuoksi hautarauhalakia ollaan Ruotsissa muuttamassa siten, että uudet tutkimussukellukset hylylle ovat mahdollisia. Dokumenttiryhmä on myös antanut materiaaliaan käyttöön onnettomuustutkijoille.
Toimittajajärjestöt ovat arvostelleet päätöstä syyttää dokumentin tekijöitä. Ruotsalaisten oikeusasiatuntijoiden mukaan syyttäjällä ei ole kuitenkaan ollut asiassa mitään muuta vaihtoehtoa kuin nostaa syyte.
– Rikosoikeudellisessa maailmassamme asiat ovat joko sallittuja tai kiellettyjä. Jos kyseessä on ollut hyvä tarkoitus, käräjäoikeus voi siinä tapauksessa ottaa sen huomioon määrätessään rangaistusta, sanoo syyttäjä Helene Gestrin.
Maksimirangaistus hautarauhan rikkomisesta on kaksi vuotta vankeutta.
Kiistelty dokumentti
Estonia-dokumentin tekijät saivat Ruotsissa viime vuoden suuren journalistipalkinnon. Palkitsemista arvosteltiin myös toimittajapiireissä, koska dokumentin katsottiin olevan hataralla perustalla ja pyrkivän vahvistamaan aiempia salaliittoteorioita Estonian uppoamissyystä. Kiistaa on ollut myös siitä, onko ryhmän uutena löytönä esittelemä repeämä hylyn kyljessä sittenkään uusi vaan jo aiemmin raportoitu.
Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, heistä suurin osa ruotsalaisia. 137 laivalla ollutta pelastui.
Vuonna 1997 julkaistun virallisen onnettomuustutkintaraportin mukaan Estonian uppoaminen johtui aluksen keulavisiirin irtoamisesta kovassa merenkäynnissä. Se johti veden syöksymiseen aluksen autokannelle ja lopulta laivan uppoamiseen.