Helsingin kaupunki syrji 53-vuotiasta miestä, kun se palkkasi juristin tehtäviin 26-vuotiaan naisen. Oikeuden mukaan mies oli selvästi ansioituneempi tehtävään.
Oikeus määräsi Helsingin maksamaan syrjinnästä 8000 euron korvaukset.
Helsingin kaupunki haki kesäkuussa 2013 määräaikaista asiamiestä oikeuspalvelut -osastolleen. Tehtäviin kuului insolvenssioikeuteen eli mm. perintään, ulosottoon ja velkajärjestelyihin liittyviä töitä sekä neuvontaa ja edunvalvontaa. Kelpoisuusehtona oli ylempi korkeakoulututkinto.
Paikkaa haki 35 henkilöä, joista kaksitoista kutsuttiin haastatteluun. Korvauksia hakenutta 53-vuotiasta miestä ei niihin kutsuttu.
Kaupunki valitsi tehtävään vuonna 2013 valmistuneen 26-vuotiaan naisen.
Syrjittiinkö ansioituneempaa?
Jutussa oli kyse siitä oliko 53-vuotiasta miestä syrjitty iän tai sukupuolen perusteella. Hän vaati 10000 euron korvauksia.
Mies oli työskennellyt juuri insolvenssioikeuteen erikoistuneessa asianajotoimistossa kymmenen vuotta, toiminut noin 50 konkurssipesän pesänhoitajana ja ollut myös Turun kaupungin palveluksessa.
Vastavalmistunut nainen taas oli ollut kaksi kuukautta lakimiehenä ja seitsemän kuukautta harjoittelijana konkurssiasiamiehen toimistossa.
Oikeus piti miehen työkokemusta huomattavasti laajempana. Miehellä oli tuntemusta myös yhtiö- ja säätiö-oikeudesta, joita myös oli hakemuksessa edellytetty.
Oikeus katsoi miehen huomattavasti ansioituneemmaksi määräaikaisen asiamiehen tehtäviin.
"Kaupunki: Työnkuva muuttui"
Helsingin kaupungin mukaan hakuprosessin aikana oikeuspalvelut-yksikössä tapahtui henkilöjärjestelyjä, joiden perusteella määräaikaisen asiamiehen työkuva muuttui. Tehtävänkuva supistui, joten haussa voitiin kaupungin mukaan korostaa helpompia tehtäviä, joten se sopi paremmin vastavalmistuneelle.
Käräjäoikeuden mukaan kaupunki ei olisi kuitenkaan saanut syrjäyttää selvästi ansioituneempaa henkilöä uudessakaan tehtävänkuvassa.
Oikeuden mukaan tapauksessa ei ilmennyt mitään seikkoja, joiden takia valitun piti olla nainen. Myöskään mitään ikään liittyvää perustetta ei ollut.
Tällaisia voi olla, jos kyseessä on esimerkiksi näyttelijän tai vaikka nuorisosihteerin työ, oikeus totesi.
Käräjäoikeuden mukaan ansioituneempi mies olisi pitänyt kutsua haastatteluun, jolloin hänen soveltuvuutensa olisi voitu arvioida yksilöllisesti.
Oikeus piti syrjintää varsin moitittavana ja määräsi Helsingin kaupungin maksamaan 53-vuotiaalle miehelle 8000 euroa korvauksia. Käräjätuomari Anna-Maija Ruohoniemen mukaan korvaus olisi voinut olla vaadittu 10000 euroa, jos kyse ei olisi ollut määräaikaisesta tehtävästä.
Kaupungin on myös korvattava miehen 11800 euron oikeudenkäyntikulut.