Intian korkein oikeus on kumonnut islamistisen käytännön välittömästi voimaantulevasta avioerosta perustuslain vastaisena. Muslimimies on voinut erota vaimostaan lausumalla kolmasti sanan ’talaq’ (ero).
Aiheesta kirjoittaa muun muassa BBC.
Muslimimiesten on Intiassa ollut mahdollista erota vaimoistaan niin sanotun kolmois-talaqin avulla. Eroaminen on tapahtunut kirjeitse tai puhelimen välityksellä ja nykyään enenevässä määrin myös tekstiviestein, WhatsApp:ssa tai Skypessä.
Mielivaltainen käytäntö päätyi istuimen tuomittavaksi kahden oikeusjärjestön ja viiden ”pikaeron” kokeneen naisen esityksistä. Muutos voitti äänin 3-2. Lakimuutos on merkittävä ja historiallinen voitto naisten oikeuksia puolustaville aktivisteille.
Vakiintunut käytäntö jakaa mielipiteitä
Kolmois-talaq on vuosikymmeniä jatkunut vakiintunut käytäntö. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa islamilaisessa laissa (Jumalan ihmisille antama muuttumaton laki) tai koraanissa.
Islamin oppineiden mukaan koraanissa sanotaan selkeästi miten ero kuuluu toimittaa: sen tulee kestää kolme kuukautta, jona aikana parilla on mahdollisuus pohdiskella asioita ja päätyä sovintoon. Useat islamistiset maat ovat jo aikaisemmin kumonneet käytännön. Intiassa ei kuitenkaan ole yhtenäistä avioliittolakia.
Kolme viidestä korkeimman oikeuden tuomarista mielsi käytännön epä-islamistiseksi ja perustuslainvastaiseksi. Tuomarit lausuivat myös, että on ilmeisen mielivaltaista sallia miehen rikkoa avioliitto näin äkkiarvaamatta.
Yksi tuomareista sanoi, ettei käytäntö ole keskeinen osa Islamin uskoa ja näin ollen vailla suojaa. Päätuomari JS Khehar perusteli vastustuksena toteamalla, ettei perustuslaillinen tuomioistuin voi kajota yksityiseen lakiin.
Ehdotusta ajaneet ehdottivat sen laillistamista parlamentissa. Intian hallitus ja pääministeri Narendra Modi tukevat käytännön loppuunsaattamista. On kuitenkin parlamentin käsissä otetaanko se käsittelyyn.
Korkein oikeus lähetti päätöksellään vahvan viestin myös muslimistiselle papistolle. Intian muslimien oma laki pitää käytäntöä tuomittavana, mutta näkee kuitenkin ettei asia koske oikeuslaitosta tai hallitusta.
Intian yksityinen lakikomitea (The All India Muslim Personal Law Board) pitää päätöstä lainvoimattomana ja aikoo kokoontua asian tiimoilta. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, mikä heidän lausuntonsa tulee olemaan.
Historiallinen voitto
Naisten oikeuksia puolustavat aktivistit toivovat, että ihmiset hyväksyisivät muutoksen, eivätkä politikoisi sitä. Tuomio nähdään suunnattomana voittona musliminaisille, jotka ovat vuosikymmeniä joutuneet elämään yllättävän hylkäämisen pelossa. Erityisesti köyhistä perheistä lähtöisin olevat naiset ovat jääneet tyhjän päälle, ilman paikkaa jonne mennä.
Aktivistien mukaan työ ei kuitenkaan pääty tähän, vaan jatkuu edelleen.