Oikeus listasi uusnatsijärjestöön liitetyt väkivallanteot – "Toiminta kertoo tosiasiallisesta suhtautumisesta väkivaltaan"

36156447
Väkivallanteot ovat tapahtuneet järjestön tai muiden toimijoiden aattellisten ja poliittisten tapahtumien yhteydessä, yksi poislukien.Lehtikuva
Julkaistu 30.11.2017 22:05
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tänään käräjäoikeudessa lakkautetuksi julistetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tilillä on lukuisia väkivallantekoja, ilmenee oikeuden asiakirjoista. Tekoihin syyllistyivät järjestön johtajat ja aktiivit, ja ne tapahtuivat pääasiassa järjestön tai muiden tahojen poliittisten tai aatteellisien tapahtumien yhteydessä.

Oulu 9.4.2011

Kolme Vastarintaliikkeen aktivistia lähestyi kokoomuksen vaaliteltalla ehdokkaita ja vaalityöntekijöitä. Yhteen teltalla olleista käytiin kiinni tämän otettua miehistä kuvia, ja tekijät jatkoivat käymällä käsiksi myös kahteen tilanteeseen puuttuneeseen poliisiin. Yksi miehistä tuomittiin pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle, kaksi muuta pelkästä haitanteosta virkamiehelle.

Helsinki 2012

Vastarintaliikkeen erään osaston johtaja pahoinpiteli seurassaan olleen miehen kanssa vapaalla ollutta poliisia ja tämän veljeä kysyttyään ensin, kouluttautuuko uhri poliisiksi. Miehet tuomittiin pahoinpitelyistä.

Oulu 19.7.2012

Järjestön aktiivi teki kaasuhyökkäyksen alkamassa olleen Pride-tapahtuman yhteydessä järjestettyyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien pakolaisten tilannetta ja äärioikeiston uhkaa käsitelleeseen yleisötilaisuuteen. Puhujana ollut henkilö sai kaasua kasvoilleen. Tekijä tuomittiin pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta ja kokouksen estämisen yrityksestä.

1:03img

Jyväskylä tammikuu 2013

Kolme järjestön aktiivia hyökkäsi Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuuteen kirjastossa. Paikalla ollutta ovimiestä puukotettiin ja hänen kanssaan ollutta henkilöä lyötiin esimerkiksi pullokassia käyttäen. Ovimieskin käytti hyökkääjiä kohtaan väkivaltaa käyttäen luvatta hallussa ollutta teleskooppipatukkaa.

Yksi miehistä tuomittiin pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta, kokouksen estämisen yrityksestä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä. Toinen järjestön edustaja tuomittiin avunannosta kokouksen estämisen yritykseen, avunannosta poliittisten toimintavapauksien estämisen yritykseen ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Pori vappuna 2014

Seitsemän järjestön aktiivia häiritsi vasemmistoliiton vapputilaisuutta heittelemällä savuja kauppakeskuksen katolta, huudattamalla sireeniä ja huutamalla natsistisia huutoja. He myös roikottivat suurta banderollia, jonka painona olleita muttereita putosi kadulle. Miehet tuomittiin järjestysrikkomuksesta ja varomattomasta käsittelystä, minkä lisäksi yksi tuomittiin teräaseen hallussapidosta linkkuveitsen vuoksi.

Jyväskylä 1. elokuuta 2015

Joukko järjestön jäseniä hyökkäsi aiemman kirjastotapauksen ovimiehenä toimineen miehen kimppuun kesken järjestämänsä mielenosoituksen seuraten uhria tavarataloon ja pahoinpidelleet tätä ja tämän seurassa olleita esimerkiksi potkimalla päähän.

Kaksi syytetyistä tuomittiin haitanteosta virkamiehelle näiden estettyä poliisia saapumasta paikalle. Yksi järjestön jäsen kuvasi tapahtunutta vierestä. Yksi henkilö tuomittiin ampuma-aserikoksesta tällä oltua hallussaan luvatta itsevalmistettu putkihaulikko ja erilaisia patruunoita.

asema-aukio 5

Asema-aukiolla Helsingissä tapahtunut pahoinpitely sai paljon huomiota uhrin kuoltua.

Helsinki 16. syyskuuta 2016

Vastarintaliikkeen aktiivi potkaisi ohikulkijaa niin sanotulla hyppypotkulla rintaan tämän sylkäistyä maahan järjestön kokoontumisen nähdessään. Mies sai aivovamman ja kuoli myöhemmin. Hyökkääjä tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä., sillä syy-yhteyttä kuolemaan ei katsottu olleen uhrin poistuttua kesken hoidon sairaalasta.

1:00img

Oikeus ei ottanut listauksessa lukuun vuonna 2014 liikkeen katutapahtuman yhteydessä tapahtuneen ulkomaalaistaustaisen miehen pahoinpitelyä, koska sitä ei pelkästään tapahtumayhteyden vuoksi ollut perusteltua katsoa liikkeen vastuulla olevaksi.

Järjestö väittää itsepuolustukseksi

Järjestö kiisti vastauksessaan kyseisten tekojen olevan osa järjestön toimintaa.

– Spontaani reaktiivinen väkivalta ei voi olla ylhäältäpäin ohjattavissa. Teot ovat yksilöiden tekemiä, eikä liityntä PVL:en käy tuomioista ilmi, järjestö toteaa.

Se myös kertoo järjestön jäsenilleen jakamassa ”aktivistin käsikirjassa” sanottavan, että väkivaltaa saa käyttää vain itsepuolustukseen.

vastarintaliike pvl svl (1)

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäseniä marssilla Hakaniementorilta Kaisaniemen puistoon Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016.

Tosiasiallisesti hyväksyy ja tukee väkivaltaa

Oikeudelle annetusta lausunnosta käy kuitenkin ilmi itsepuolutus-termin käytön väljyys.

– Osalla PVL:n jäsenistä vaikuttaakin olevan alhainen kynnys tulkita kritiikki tai halventava ele hyökkäykseksi järjestöä vastaan. Tällöin väkivaltainenkin reagointi on Vastarintaliikkeen logiikan mukaan oikeutettua itsepuolustusta, erikoistutkija Tommi Partanen suojelupoliisista kertoo.

Oikeus katsoo, että järjestö puolustelee tekojaan vetoamalla itsepuolustukseen, samalla kuitenkin korostamalla tavoitteissaan voimaa ja aggressiivisuutta. Väkivallantekijöitä ei myöskään tuomita, vaan palkitaan toimista.

– Käräjäoikeus katsoo edellä mainittujen seikkojen osoittavan, että PVL tosiasiallisesti hyväksyy ja tukee väkivaltaa ja näin kannustaa kannattajiaan siihen.

– Säännöissä ym. ohjeissa olevat väkivallan käyttämisen kiellot menettävät merkityksensä, kun niitä ei käytännössä noudateta. Liikkeen johtajien ja näkyvien aktiivien toiminta ja suhtautuminen kertovat liikkeen tosiasiallisesta suhtautumisesta väkivaltaan, oikeus toteaa.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, ja järjestö voi valittaa siitä hovioikeuteen.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos