Helsingin hallinto-oikeus on tyrmännyt Finanssivalvonnan perustelut valvonta-asiakirjojensa salaamiselle. Oikeus katsoo, että Finanssivalvonta ei voi kokonaisuudessaan salata pörssiyhtiö Talvivaaraan liittyviä valvontatoimiaan.
Osakesäästäjien Keskusliitto: Tutkintapyyntö poliisille edelleen suunnitelmissa
Talvivaaran viestintää on arvosteltu muun muassa piensijoittajien toimesta. Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius on kertonut liiton harkitsevan tutkintapyyntöä poliisille yhtiön optimisesta viestinnästä.
– Se on meillä edelleen harkinnassa. Haluamme kuitenkin ensin katsoa, miten emoyhtiön käy. Sieltähän on viestitetty, että ratkaisu on nurkan takana. Toisaalta, samaa on viestitetty jo vaikka kuinka kauan, Rothovius hymähtää.
Liitto kertoo kiinnittäneensä huomiota sekä johdon julkisuudessa esittämiin lausuntoihin että niin sanottuun viralliseen viestintään, kuten tulostiedottamiseen.
– Ihmetystä on herättänyt esimerkiksi se, miten kauan yhtiö arvioi osakeannissa kerättävien rahojen riittävän ja mikä todellisuus lopulta oli.
MTV Uutiset valitti reilu vuosi sitten hallinto-oikeuteen Finanssivalvonnan päätöksestä salata asiakirjoja. Toimitus oli pyytänyt viranomaista kertomaan vuonna 2013 tehdyistä ja loppuun saatetuista valvontatoimenpiteistä ja antamaan nähtäväksi valvojan yhteydenotot Talvivaaraan.
Tavoitteena oli selvittää, oliko Finanssivalvonta puuttunut jollain tavalla pörssiyhtiön tiedottamiseen ja sen johdon puheisiin julkisuudessa.
Finanssivalvonta kieltäytyi kertomasta mitään mahdollisista Talvivaaraan kohdistuvista valvontatoimistaan. Se ei siis suostunut kertomaan edes sitä, oliko jotain valvontatoimia ollut.
Hallinto-oikeus kumosi nyt pääosin Finanssivalvonnan päätöksen asiakirjojen salaamisesta ja palautti tietopyynnön sille uudelleen ratkaistavaksi.
Vetosi luottamuksen vaarantumiseen
Finanssivalvonta vetosi muun muassa siihen, että tietojen antaminen julkisuuteen voisi vaarantaa koko valvonnan. Finanssivalvonnan mukaan valvottavat yhtiöt eivät tällöin enää luottaisi valvojaan.
MTV Uutiset puolestaan katsoi, että Finanssivalvonnan toimivalta ei perustu luottamukseen, vaan lakiin, joka velvoittaa yhtiöt luovuttamaan valvojalle sen tarvitsemat tiedot. Lisäksi toimitus korosti yleisön oikeutta valvoa myös Finanssivalvonnan omaa toimintaa.
Yleinen salaamislinja ei saanut hallinto-oikeudelta tukea. Oikeus katsoi, että asiakirjojen antaminen ei vaaranna valvontaa eikä aiheuta Talvivaaralle vahinkoa "ilman painavaa syytä". Yhden kirjeen yhden tekstikappaleen osalta oikeus hyväksyi Finanssivalvonnan salaamisperusteen.
Oikeuden kanta on, että tilanteita on arvioitava tapauskohtaisesti. Finanssivalvonnan on siis arvioitava jokaisen asiakirjan julkisuus erikseen.
Finanssivalvonta kommentoi MTV:lle käyvänsä päätöksen nyt läpi, minkä jälkeen se päättää, valittaako se asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Valvontakirjeitä ja sähköposteja
Finanssivalvonta toimitti salaamansa asiakirjat hallinto-oikeuden arvioitaviksi. Oikeuden ratkaisusta käy ilmi sen verran, että osa Finanssivalvonnan yhteydenotoista Talvivaaraan on koskenut keväällä 2013 järjestetyn osakeannin listalleottoesitettä.
Muut yhteydenotot on lähetetty syksyllä 2013. Tuolloin valvontakirjeet ovat koskeneet edellistä osavuosikatsausta ja edellisvuoden konsernitilinpäätöstä. MTV Uutiset on nyt uudistanut pyyntönsä saada nämä asiakirjat haltuunsa.