Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esittämät laajat liikkumisrajoitukset, ja hallitus päätti vetää pois pitkään valmistellun lakiehdotuksensa eduskunnasta. Oikeustieteilijöiden keskuudessa tämä on herättänyt runsasta keskustelua lainvalmistelun tasosta.
Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta näkee, että liikkumisrajoituksien valmistelussa on ollut jonkinlainen laatuongelma.
– Asia on poikkeuksellinen ja erittäin vaikea, eikä ole helppoja ratkaisuja missään tapauksessa. En tiedä täsmälleen, kenen käsien ja silmien kautta tämä on mennyt, mutta mukana on ollut valtioneuvoston kanslia, sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja kenties oikeusministeriö. Jotain lisää olisi varmaan tarvittu.
– Kuten tänään monet valtionsääntöoppineet ovat sanoneet, näin laadutonta lainvalmistelua ei saisi olla.
Lue myös: Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksista pois eduskunnasta – pääministeri Marin kiittää kansalaisia vastuullisuudesta
Lue myös: Maskipakko voi edetä, mutta liikkumisrajoitukset ovat ongelmallisia: Perustuslakivaliokunta antoi yksimielisen lausunnon ja hallituksen esitys sai sapiskaa
Kekkosen mukaan tarpeen olisi tullut lisäasiantuntijoiden hyödyntäminen.
– Herää kysymys, onko se asiantuntijavaranto, jota käytetään lainvalmistelun eri vaiheilla, ollut tässä riittävästi hereillä.
Lakiesityksiltä pitää Kekkosen mukaan voida vaatia sitä, että ne ovat perustuslain mukaisia.
– Meillä on ollut vuosikymmeniä ohjeistusta tähän. Jos on liian kiire ja virkamiehet ovat täysityöllistettyjä, pitäisi hakea asiantuntija-apua muualta.
Katso Kekkosen haastattelu kokonaisuudessaan ylläolevalta videolta.