Oikeuskanslerinvirastoon on tullut kantelu valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toiminnasta, kertoo apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen oikeuskanslerinvirastosta. Suomen Kuvalehti kertoi, että syyttäjänvirastot ostivat johtamiskoulutusta Nissisen veljen yritykseltä.
Oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies tutkii asian ja sen, onko jatkomenettelyyn aihetta.
Ylimmät laillisuusvalvojat valvovat viranomaisten toimintaa
-Oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.
-Laillisuusvalvojat tutkivat kanteluja, jos niiden perusteella on aihetta epäillä laillisuusvalvojien valvontavaltaan kuuluvan tahon menetelleen lainvastaisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä tai jos ne muusta syystä katsovat siihen olevan aihetta.
-Ne eivät käsittele kantelua, joka koskee yli kaksi vuotta vanhaa asiaa, ellei siihen ole erityistä syytä.
-Kantelun seuraukset riippuvat siitä mitä asian selvittelyssä tulee ilmi. Laillisuusvalvoja voi vaatia esitutkintaa ja nostaa syytteen, mikä on hyvin harvinaista. Yleisimmin seuraus on huomautus, ohjausta tai puhtaat paperit.
Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi käsityksen esittämistä hyvän hallinnon mukaisesta menettelystä tai huomauttamista toiminnasta.
Jos asiassa olisi syytä epäillä rikosta, oikeuskanslerinvirasto tai oikeusasiamies voisi vaatia myös esitutkinnan aloittamista.
Nissinen on Suomen Kuvalehden jutun mukaan ollut aloitteellinen johtamiskoulutusta koskevaan päätöksentekoon vuonna 2007. Lisäksi hän on osallistunut veljensä firmaa koskevaan päätöksentekoon sen jälkeen, kun hän siirtyi valtakunnansyyttäjäksi vuonna 2010.
Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan vuosina 2012–2016 syyttäjälaitoksen laskut Nissisen veljen yritykselle ovat yhteensä reilut 46 000 euroa. Tätä vanhempia tietoja ei ole viraston mukaan ainakaan toistaiseksi käytettävissä, koska tietotekniset järjestelmät ovat vaihtuneet.