Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) katsoo luottavaisena kohti tammikuun aluevaaleja koronan leviämisestä huolimatta.
Ministeri ei innostu vaalien siirtämisestä ja kertoo, että kuntavaalit opettivat paljon korona-ajan vaaleista.
– Kuntavaaleista jäi erittäin positiivisia kokemuksia. Ne pystyttiin suorittamaan terveysturvallisesti. Silloin rokotekattavuus oli hyvin alhainen. Koronan leviäminen kiihtyi ja silloin siirrettiin vaaleja kesäkuulle. Sitten kesäkuussa varsinkin riskiryhmät olivat ehtineet saamaan rokotteita, Henriksson kertoo.
Henrikssonin mukaan lähtökohta on, että vaalit voidaan järjestää tammikuussa terveysturvallisesti.
– Nyt rokotekattavuuden osalta tilanne on aivan erilainen. Uudesta virusmuunnoksesta tosin emme tiedä riittävästi.
Kunnilla on tilanteessa paljon käsissään.
– Jokaisessa kunnassa katsotaan se, että äänestyspaikoissa väljyyttä on riittävästi. On käsidesia, on maskit saatavilla. Jokainen kunta voi harkita myös ulkoäänestyspaikkoja. Kotiäänestyksen osalta henkilöt, jotka ovat karanteenissa voivat äänestää ulkona omassa pihassaan.
"Jos on flunssa tulossa, silloin kannattaa pyytää kotiäänestystä"
Ministeri lähettää terveisiä kuntien lisäksi myös äänestäjille.
– Lähdemme siitä, että ihmiset itse ovat huolellisia. Lähtökohta on se, että terveenä lähdetään äänestämään. Jos on flunssa tulossa, silloin kannattaa pyytää kotiäänestystä.
Korona on mahdollistanut luovuutta esimerkiksi äänestyspaikkojen suhteen.
– Kuntien kannattaa miettiä erilaisia äänestysmahdollisuuksia. Esimerkiksi drive in toimi oikein hyvin viime vaaleissa.
8:27
"Näen vaalien tuntemattomuuden suurimpana riskinä"
Kysymys äänestysvilkkaudesta saa ministerin mietteliääksi. Koronaa suurempi uhka saattaa nimittäin olla se, että tulevat vaalit ovat täysin uudet.
– Näen vaalien tuntemattomuuden suurimpana riskinä. Oikeusministeriö aikookin tehdä näkyvämmän kampanjan vaalien lähestyessä, Henriksson kertoo.
Kokemus on kuitenkin osoittanut, että korona on arvaamaton. Siitä esimerkkinä käy tässäkin artikkelissa mainitut kuntavaalit.
MTV Uutiset haastatteli helmikuun puolivälissä STM:n kansliapäällikköä, joka kertoi, että poliitikoilla on hyvinkin yksimielinen tahtotila olla siirtämättä kuntavaaleja, ja että ministeriön johdossa pidettiin todennäköisenä, että vaaleja ei siirretä.
Reilut pari viikkoa myöhemmin valtakunnassa oli jo ihan eri ääni kellossa.