Lakiesitys: Sukupuoliyhteys ilman suostumusta on raiskaus – myös rangaistukset kovenevat

Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö muuttuisi hallituksen esityksen mukaan jatkossa muun muassa siten, että raiskauksen määrittelyssä jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto. 

Raiskauksen määritelmä rikoslaissa muutettaisiin esityksen mukaan suostumusperusteiseksi, kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotustilaisuudessa.

– Raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti, sanoi Henriksson.

Henrikssonin mukaan myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset muuttuisivat uuden lainsäädännön mukaan ankarammiksi. Lähtökohtana on oikeusministeriön mukaan, että lapsi ei voi itse tehdä kunnollista päätöstä suostumisesta seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Ministeriön mukaan sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa olisi lähtökohtaisesti rangaistava lapsenraiskauksena.

– Minulle on äärimmäisen tärkeää, että näiden vakavien rikosten uhrien asema paranee ja syylliset joutuvat aiempaa kovempaan vastuuseen, sanoi Henriksson.

Henriksson kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että lakimuutos todennäköisesti kasvattaa seksuaalirikoksista tuomittujen vankien määrää. Esimerkiksi lapsiin kohdistuvista raiskauksista saisi jatkossa vähintään kaksi vuotta vankeutta ja vankeus olisi ehdotonta.

– Kyllä tässä on arvioitu, että vankiluku tulee kasvamaan, tulee enemmän ehdottomia vankeustuomiota ja tulee uusia rikosnimikkeitä. Sellaisia, joista ei ole nykyisin rangaistu. Tämä tulee merkitsemään sitä, että vankeinhoidossa tarvitaan lisäresurssia. Toivottavasti merkitsee myös sitä, että ihmisten käytös ja ajatusmaailma muuttuisivat siten, ettei meillä olisi niin paljon seksuaalirikoksia, oikeusministeri pohti.

Henrikssonin mukaan syyttäjälaitoksen, tuomioistumien ja poliisin resursseista huolehditaan. Lakimuutos aiheuttaa paljon lisää työtä viranomaisille.

– Tarvitaan miljoonia lisää resursseja. Ei voi olla niin, ettei uudistus maksisi mitään. Kyllä me lähdemme siitä, että koko oikeusketju tarvitsee vahvistusta.

Henriksson luonnehtii uudistusta historialliseksi.

– Tästä tekee historiallisen sen, että tämä vahvistaa jokaisen suomalaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja samalla vahvistetaan uhrien asemaa ja heidän suojeluaan. Tässä suostumusperusteinen raiskauspykälä on keskeinen. Suomi liittyy muiden maiden joukkoon tässä, sillä Euroopassa on jo tehty vastaavia lakimuutoksia. Vastaamme samalla kansainvälisiin odotuksiin meitä kohtaan, oikeusministeri pohtii.

Esitys annettu eduskunnalle

Henrikssonin mukaan hallitus on antanut eduskunnalle esityksen seksuaalirikoslainsäädännön uudistamiseksi. Uuden lainsäädännön on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta.Oikeusministeriön asettaman työryhmän esitys seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksesta sai kovaa kritiikkiä sen lausuntokierroksella runsas vuosi sitten.

Luonnos lakiuudistuksesta julkaistiin kesällä 2020. Henrikssonin mukaan esitykseen tehtiin lausuntokierroksen jälkeen merkittäviä muutoksia.Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on ollut yksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen hankkeista. 

Juttu päivitetty kello 16.06.

Juttua päivitetty edelleen kello 17.03. Juttuun lisätty oikeusministeri Henrikssonin kommentteja vankimäärän kasvamisesta, lisäresurssien tarpeesta ja uudistuksen historiallisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat