Tutkimus: Joka neljäs alle 35-vuotias mies uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan

12:17imgKatso myös haastattelu siitä, miksi Suomi on naiselle väkivaltainen paikka.
Julkaistu 12.11.2024 08:00
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Uuden tutkimuksen mukaan joka neljäs alle 35-vuotias mies Suomessa uskoo, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan esimerkiksi ulkonäkönsä takia. 

Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry toteutti syksyllä tutkimuksen, joka selvitti miesten asenteita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan. Etenkin nuorten miesten kannalta tulokset ovat hälyttäviä, NYTKIS toteaa tiedotteessaan.

Kaikista miehistä joka viides on sitä mieltä, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan pukeutumisensa, ulkonäkönsä tai käytöksensä takia. Alle 35-vuotiasta miehistä näin ajattelee joka neljäs.

Tutkimuksemme osoittaa, että vaikka kaikki miehet eivät hyväksy naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, aivan liian suuri osa miehistä suhtautuu siihen huolestuttavan sallivasti, Naisjärjestöt Yhteistyössä ry:n pääsihteeri ja Suomen väkivaltaobservatorion puheenjohtaja Silla Kakkola sanoo tiedotteessa. 

Kakkolan mukaan miehet normalisoivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa asenteillaan. 

Huolestuttava asenneilmapiiri

Tutkimuksen mukaan valtaosa miehistä tunnistaa vastuunsa väkivallan lopettamisesta. 

84 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että miesten tulisi ottaa suurempi vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisesta. 

78 prosenttia miehistä ajattelee, että miesten tulisi puuttua enemmän loukkaavaan ja esineellistävään puheeseen naisista. 

Tulokset ovat myös osittain ristiriidassa keskenään; esimerkiksi miehistä 90 prosenttia on sitä mieltä, että naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin, mutta samaan aikaan 21 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että nainen voi ansaita tähän kohdistuvan väkivallan. 

Ikä suurin vaikutin

Kaikkein eniten asenteisiin näyttää vaikuttavan ikä. 

Eri ikäryhmien väliset erot asenteissa ovat läpi tutkimuksen suuria; kun 22 prosenttia 18–24-vuotiaista miehistä ajattelee, että joskus on välttämätöntä käyttää väkivaltaa tullakseen kunnioitetuksi, vanhimmasta 65–79-vuotiaiden ikäryhmästä näin ajattelee vain 6 prosenttia. 

Kakkola painottaa, että nykyinen asenneilmapiiri edellyttää muutoksia kasvatuksessa, lainsäädännössä ja sosiaalisen median vaikutteissa. 

– On tärkeää, että yhteiskunnallista keskustelua herätetään ja väkivallan juurisyitä ymmärretään paremmin. Väkivalta loppuu, kun tekijät lopettavat sen, Kakkola muistuttaa.

Väkivaltakulttuurista kärsivät myös miehet

Tutkimuksen tekijät toivovat, että väkivaltaa kokeneiden ja sen tekijöiden palveluiden saatavuutta tulisi lisätä – ei suinkaan vähentää, kuten hallitus on suunnitellut. 

– Olemme huolissamme erityisesti siitä, kuinka nykypäivän mediakulttuuri ja sosiaalinen media vaikuttavat asenteisiin ja väkivallan normalisoitumiseen, Kakkola sanoo. 

Kakkola muistuttaa, että väkivaltakulttuurista kärsivät myös miehet. 

Väestötasoa vastaavaan kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat Suomessa asuvaa miestä. Tutkimus toteutettiin osana Suomen Väkivaltaobservatorion Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaa. Tulokset julkaistaan tänään 12.11. Eduskuntatalon Kansalaisinfossa järjestettävässä tilaisuudessa. 

Tutkimuksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

Syyttäjä: Mies murhasi perheenäidin Vantaalla "kunnian" takia – tänään tuomio

18-vuotias Adeliina kidutettiin kuoliaaksi Oulussa – nyt hovioikeus sanoi viimeisen sanan

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta