Pari odottaa tulevaisuudelta eniten yhteistä arkea.
Tampereelle asettuneet Miina Aalto, 35, ja Tunisiasta noin kuukausi sitten Suomeen muuttanut Mohamed Ali Aouissi, Dali, 29, tapasivat kieltenopiskelusovelluksen kautta muutama vuosi sitten. Dali halusi harjoitella englantia, ja bongasi sovelluksesta Miinan kuvan.
Aluksi he olivat ystäviä, mutta pian kieltenopiskelu sovelluksessa eteni videopuheluihin ja suhde alkoi syventyä.
– En vastannut ensimmäiseen viestiin, mutta toiseen vastasin. Aika nopeasti tuli sellainen olo, tässä on tosi mukava tyyppi, johon kannattaa jatkaa tutustumista, Miina muistelee.
– Pidin hänen persoonallisuudestaan ja aitoudestaan, Dali kertoo hymyillen.
Miina matkusti Tunisiaan yhdessä äitinsä kanssa ensimmäistä kertaa lokakuussa 2021. Dali näytti Miinalle ja hänen äidilleen kotimaataan, ja he saivat tutustua paikalliseen kulttuuriin.
Lue myös: Najeeb, 26, oli yhä työvaatteissaan, kun poliisi otti hänet säilöön ja lennätti seuraavana päivänä takaisin Somaliaan – perhe ja työnantaja ymmällään: Mies ei saanut edes hyvästellä vaimoaan
Jo ensimmäisen reissun jälkeen pari alkoi miettiä avioliittoa.
– Aika nopeasti ajatus kirkastui, koska halusimme olla yhdessä – mielellään Suomessa. Oikeastaan ainoa mahdollisuus siihen, että Dali voi tulla asumaan minun kanssani Suomeen, on oleskelulupa. Se vaatii, että on joko puoliso tai työpaikka Suomessa. Päätimme, että maaliskuussa menemme naimisiin, Miina sanoo.
Maaliskuussa 2022 Miina palasi Tunisiaan, tarkoituksenaan mennä naimisiin Dalin kanssa. Koronavirus meinasi laittaa kapuloita rattaisiin, sillä parin viikon reissusta pari pystyi viettämään yhdessä vain muutaman päivän tartuntojen vuoksi.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Toisella reissulla olimme kiireisiä tarvittavien papereiden kokoonsaamisessa ja hääjärjestelyiden kanssa, joten ehdin näyttää Miinalle vähemmän uusia paikkoja Tunisiassa, Dali harmittelee.
Pienet häät saatiin kuitenkin järjestettyä, ja pari suunnittelee isompia juhlia tälle kesälle Suomessa.
Odotus oli henkisesti raskasta
Heti häiden jälkeen Miina ja Dali alkoivat tehdä Dalin oleskelulupahakemusta. Avioliitto täytyi rekisteröidä myös Suomessa, ja pari sai tarvittavat paperit kasaan noin kahdessa viikossa.
Hakemuksen pystyi täyttämään netissä ja Dali kävi tunnistautumassa Suomen suurlähetystössä Tunisiassa. Miinaa ja Dalia ei kutsuttu erillisiin haastatteluihin, vaan yksi asiointi suurlähetystössä riitti.
7:55
Lue myös: Etla: Maahanmuutto osuus työllisistä lähes tuplaantunut vuosikymmenessä
Sen jälkeen alkoi vaikein osio, odottaminen. Pari kuvailee prosessia henkisesti raskaaksi.
– Siihen liittyi paljon paperityötä, monenlaisten asioiden hoitamista. Loppujen lopuksi se oli odottamista, eikä meillä ollut tietoa, kuinka nopeasti päätös tulee ja onko se positiivinen vai negatiivinen. Siihen liittyi paljon huolta ja epävarmuutta, Miina muistelee.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Pitkän odottamisen aikana oli vaikea unelmoida yhteisestä tulevaisuudesta, vaikka toivoakin oli. Dali seurasi oleskelulupiin liittyvää keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja jotkut olivat saaneet päätöksen nopeasti parissa kuukaudessa.
Oleskelulupahakemuksessa kysyttiin parin suhteesta, siitä miten he tapasivat ja mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat. He kokivat, että kaikki hakemuksessa esitetyt kysymykset olivat asiallisia ja tarpeellisia.
– En kokenut, että kysymykset olisivat olleet tungettelevia. Meiltä ei pyydetty lisäselvityksiä tai kutsuttu haastatteluihin, joista olen kuullut, että on esitetty aika intiimejäkin kysymyksiä, Miina sanoo.
Arki odotuksen lomassa
Kun pari sai hakemuksen vireille, järjestelmän mukaan ennen heidän hakemustaan käsiteltävänä oli lähes 930 hakemusta. Dalille jonotusnumero oli shokki.
– Tarkistin hakemukseni tilan lähes joka päivä. Pystyin katsomaan järjestelmästä, montako hakemusta päivän aikana on käsitelty. Joinain päivinä niitä käsiteltiin kymmeniä, joskus vain muutamia, Dali kertoo odotusajastaan.
Lue myös: Asiantuntijat ulkomaisten osaajien saamisesta: Suomi ei houkuttelevin vaihtoehto – "Meidän pitää ponnistella"
Lopulta odotus kesti kahdeksan kuukautta. Sillä aikaa kummatkin pyrkivät elämään tavallista elämää kotimaissaan töiden ja opiskelujen parissa.
– Soittelimme toisillemme lähes joka päivä lähes tunnin mittaisia videopuheluita, pari muistelee.
Katso yllä olevalta videolta, miten Dali sai tiedon siitä, että hänen hakemustansa alettiin käsitellä ja kuinka pari reagoi sen hyväksyntään!
Elämä Suomessa
Oleskeluluvan hyväksynnän jälkeen kului noin kaksi viikkoa, kunnes Dali pääsi muuttamaan Suomeen. Suomalaisen henkilökortin saamiseen meni viikko ja toinen viikko muihin järjestelyihin.
Nyt hän on asunut Tampereella Miinan kanssa noin kuukauden.
Tapaaminen lentokentällä oli molemmille tunteikas hetki.
– Miina toi minulle kukkia, se oli ihana hetki. Emme olleet tavanneet toisiamme 10 kuukauteen, joten se oli mahtavaa, Dali muistelee.
– Oli hieno tunne. Matka jännitti minua Dalin puolesta, koska hän ei ole aiemmin matkustanut. Seurasin lentoa netistä ja odottelin lentokentällä. Sitten hän käveli sieltä ja sitten oli varma olo, että nyt hän on täällä, Miina komppaa.
Lue myös: Työperäinen maahanmuutto EU:n ulkopuolelta ennätyslukemissa, yleisimmin työllistyttiin matalapalkka-aloille: "Kaikki työllisyys on hyväksi", sanoo VM
Ensimmäisten päivien aikana Dalille iski kulttuurishokki. Kulttuuri, sää ja ruoka ovat hyvin erilaisia hänen kotimaahansa verrattuna. Shokista huolimatta hän on kiitollinen, että saa asua nyt Suomessa ja suhtautuu maahan ja uuteen kulttuuriin mielenkiinnolla.
Tulevaisuutta pari odottaa innolla, vaikka suunnitelmiaan he eivät kuvaile ”maailmaa mullistaviksi”. Tärkeintä on yhteinen arki.
– Normaalia perhe-elämää. Se, että saamme olla yhdessä ja elää arkea. Lisäksi haluamme jossain vaiheessa matkustella, Miina sanoo.
Dali toivoo oppivansa suomen kielen nopeasti ja haluaa saada Suomesta työpaikan. Hän on kiitollinen sekä Miinan perheelle että suomalaisille viranomaisille.
– Olen saanut hyvää palvelua kaikissa virastoissa ja lisäksi, olen saanut Suomesta toisen perheen.
Perheperusteisista oleskeluluvista puhuttiin Viiden jälkeen -ohjelmassa – mitkä seikat vaikuttavat hakemuksen käsittelynopeuteen? Katso keskustelu tiistain Viiden jälkeen -ohjelmasta alapuolelta.
7:55