"Oletin eläväni vanhaksi, nyt mikään ei ole varmaa" – Pariisin toipuminen terrori-iskuista on yhä kesken

Eiffel-torni pariisi iskut terrori-iskut
Yhteensä 130 ihmisen hengen vaatineiden iskujen jälkeen julistettu poikkeustila on yhä voimassa ja turvatoimet on viritetty tiukoiksi. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 12.11.2016 11:17

MTV UUTISET – AFP – STT

Pariisin motto "Fluctuat nec mergitur" julistaa, ettei kaupunki uppoa, vaikka myrskyt sitä viskovatkin. Pariisi toki selvisi eteenpäin sitä vuosi sitten ravistelleista terrori-iskuista, mutta täysin tolpillaan eivät sen paremmin pääkaupunki kuin koko Ranska vielä ole.

Yhteensä 130 ihmisen hengen vaatineiden iskujen jälkeen julistettu poikkeustila on yhä voimassa ja turvatoimet on viritetty tiukoiksi. Toipumista eivät olleet omiaan helpottamaan Brysselissä tämän vuoden maaliskuussa ja Nizzassa heinäkuussa Ranskan kansallispäivänä tehnyt uudet iskut.

Konkreettisimmin Pariisin iskut varjostavat verilöylyssä läheisensä menettäneiden tai haavoittuneiden elämää. 28-vuotiaan Lea Malwen muutamaa viikkoa ennen iskuja tapaama "komea ja hauska" poikaystävä kuoli luoteihin Bataclanin konserttisalissa. Malwe kertoo eläneensä iskujen jälkeen "kuin robotti".

– Ennen oletin eläväni vanhaksi ja tulevani äidiksi sekä isoäidiksi. Nyt mikään sellainen ei ole varmaa. Tiedän, että voi kuolla muuhunkin kuin vanhuuteen, Malwe kertoo.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

"Enkeli" pelasti haavoittuneen 

Satojen mieleltään järkkyneiden lisäksi iskuissa haavoittui fyysisesti noin 400 ihmistä, joista muutamat eivät ole vieläkään päässeet pois sairaalasta. Claude Emmanuel Triomphe istui lasillisella A La Bonne Bier -baarin terassilla, kun luodit osuivat käteen ja jalkaan vahingoittaen muun muassa iskiashermoa. 

Paikalla ollut lääkäri, Triomphen sanoin "enkeli", pelasti jalkakäytävällä verta vuotaneen miehen taiteillen pyyhkeistä kiristyssiteen. Vuoteesta ja pyörätuolista Triomphe on edennyt vuodessa jotenkuten kävelemään.

– Kun on saanut toisen mahdollisuuden elämään, se on melkein kauniimpaa kuin ennen, hän vakuuttaa.

Pahimman verilöylyn tapahtumapaikassa Bataclanissa konserttisalin johto ajatteli aluksi, että tämä taisi olla nyt tässä.

– Muutaman viikon jälkeen oli kuitenkin selvää, ettemme voi jättää taaksemme mausoleumia, hautaa. Yksi traaginen ilta ei voi jättää varjoonsa vuosikymmenten musiikkia ja juhlintaa, toinen salin johtajista Jules Frutos sanoo.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

"Pariisi on aina Pariisi" 

Terrori-iskuja seurannut pelko on tehnyt pahan loven Pariisille tärkeään turismiin. Yksinomaan pääkaupungin alueella matkailutulojen odotetaan supistuvan tänä vuonna 1,5 miljardia euroa. 

– Emme ole toipuneet. (Iskujen) vaikutus on pysyvä ja täysin ennennäkemätön. Monet pienet yritykset ovat polvillaan, Pariisin alueen matkailupäällikkö Frederic Valletoux sanoo.

Esimerkiksi kuuluisan Louvren taidemuseon kävijämäärät ovat pudonneet viidenneksen. Ranskan hallitus ilmoittikin aiemmin viikolla kymmenien miljoonien eurojen määrärahasta matkailun edistämiseksi. Lisärahalla muun muassa on määrä entisestään vahvistaa turvatoimia suosittujen matkailunähtävyyksien liepeillä.

Aivan kaikki takapakki ei tosin ole terroristien syytä. Esimerkiksi kiinalaisten ja japanilaisten matkailijoiden määrää ovat romahduttaneet aasialaisturisteihin Ranskassa kohdistuneet varkaudet.

Entisten työkavereidensa kanssa Pariisiin saapuneen tanskalaisen Jens Peter Frahm-Hansenin mukaan pelolle periksi antaminen olisi juuri sitä, mitä terroristit haluavat.

– Aurinko on sama kaikkialla, mutta Pariisi on aina Pariisi. Se on ainutlaatuinen, se on nähtävä, Frahm-Hansen perusteli matkakohteen valintaa.  

1:48img

Tuoreimmat aiheesta

Pariisin hyökkäykset