Oletko kuullut hiusmatosta? Näin kampaamojätettä voidaan hyödyntää öljyntorjunnassa

2:00img
Katso, miten hiuksia voitaisiin hyödyntää!
Julkaistu 21.01.2022 08:25
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Hius pystyy imemään sisäänsä 7–9 kertaa oman painonsa verran öljyä. Tämä ominaisuus tekee hiuksista erinomaista materiaalia öljyntorjuntaan ja hulevesien suodatukseen. Hius sopii myös viherrakentamisen tarpeisiin katteeksi tai kasvualustaksi. 

Tällä hetkellä hiukset ja karvat menevät sekajätteeseen eli poltettavaksi.

– Hius ei ole biohajoava, vaan poltettava jäte ja poltettaessa siitä vapautuu kaasuja, joista osa on myrkyllisiä, ekokampaaja ja ympäristötaiteilija Miila Hyökki kertoo. 

Asiaan on havahduttu maailmalla kymmenkunta vuotta sitten, ja Suomi on hyvin mukana kehityksessä. Suomeen ajatuksen toi Hyökki.

– Olisi hyvä saada hiukset hyötykäyttöön polttamisen sijaan, Hyökki sanoo.

MIltä kuulostaisi hiusmatto?

Yhdysvalloissa asiaa on tutkittu jo pidempään. Siellä hiuksista valmistetaan neulahuovutustekniikalla hiusmattoja, joita voi käyttää öljyntorjunnassa.

Ensimmäinen koepaja on jo myös Suomessa. Lahdessa neulahuovutuskone tekee mattoa eläinten karvoista ja hiuksista.

Täällä tehdään myös tutkimustyötä. Lahdessa LAB-korkeakoululla on käynnissä hanke, jossa etsitään luonnonkuituja muovin korvaajiksi. Tällä hetkellä Hiukka-hankkeen kärkenä ovat hiukset ja eläinten karvat.

– On suorastaan älytöntä, että öljyntorjuntatöitä tehdään muovivälineillä, joiden raaka-aine on öljy,  projektipäällikkö Paula Nurminen sanoo.

Hiuksista tehdään myös hulevesien suodattimia niin, ettei esimerkiksi parkkipaikoilta sadevesiviemäriin huuhtoituisi öljyä. 

– Hius soveltuu myös kasvualustaksi, pitkän ajan kuluessa siitä irtoaa nitraatteja eli kasvit saavat typpilannoitusta, Nurminen kertoo.

Työtä ja hyötyjä

Öljyntorjuntamattojen valmistaminen on nyt pilottivaiheessa Suomessa. Jos kaikki menee hyvin, toimintamalli on helposti kopioitavissa eri puolille maata.

Projektin onnistuminen voi tuoda tullessaan monia hyötyjä: hius- ja karvajäte saadaan pois polttojätteen joukosta ja syntyy uusia työpaikkoja. 

Kasvualustoille ja hulevesisuodattimille on käyttöä eri puolilla maata.

– Jos niitä voidaan valmistaa paikallisesta raaka-aineesta paikallisesti, rahaa ja luontoa säästyy. Onhan se kaukaa haettua käyttää kookoskuidusta tehtyjä kasvatusalustoja Suomessa, Nurminen pohtii.  

Jos olet kiinnostunut lahjoittamaan hiuksesi ympäristön hyväksi, täältä saat lisätietoa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kiertotalous