Vanhojen kirjojen jätehuolto mullistuu – kenen vastuulla ovat hyllyyn pölyttyneet opukset?

Vanhojen kirjojen jätehuolto on uudistumassa. 

Hallituksen esityksen mukaan vastuu käytöstä poistettujen kirjojen jätehuollosta siirtyy kirjojen tuottajille eli maahantuojille ja painopaperin valmistajille. Tavoitteena on lisätä kirjapaperin erilliskeräystä ja kierrätystä polton sijaan. Myös jatkossa vanhojen kirjojen ensisijainen osoite on uudelleenkäyttö.

Kirjahylly pursuaa moneen kertaan luettuja kirjoja, joista pitäisi päästä eroon, mutta miten? Onko oikea osoite kierrätyskeskus, paperinkeräys vai sekajäteastia?

– Paras osoite on joku uudelleenkäyttötoimija, joka pystyy ammattitaitoisesti lajittelemaan kirjat niin, että mahdollisimman moni niistä pysyisi lukukäytössä. Ensimmäiseksi suosittelen olemaan yhteydessä johonkin kierrätyskeskukseen tai -myymälään ja kysymään sieltä tai sitten suoraan meille. Mekin hankitaan kirjoja koko Suomesta kotinoutopalvelun kautta, neuvoo Finlandia Kirjan toimitusjohtaja Matti Pietilä.

Jos kirja ei ole enää käyttökuntoinen eikä jatkokäyttöä löydy, osassa kuntia se neuvotaan laittamaan sekajäteastiaan. Toisissa kunnissa taas neuvotaan irrottamaan kannet ja laittamaan lehdet paperinkeräysastiaan.

Erilliset kirjojen keräyslaatikot ovat yksi vaihtoehto

Kirjoille valmistellaan nyt tuottajavastuuta, jonka myötä käytöstä poistettujen kirjojen jätehuollon järjestäminen siirtyisi kirjojen maahantuojille, valmistajille ja painopaperin tuottajille. Tavoitteena on, etteivät kirjat päätyisi sekajätteeseen ja sitä kautta poltettaviksi.

– Me ajatellaan, että kirjan paperi sopii luontevasti osaksi paperinkeräysjärjestelmää. Haluamme, että kun kirjan elinkaari käyttöesineenä päättyy, kirjan materiaali saadaan kiertämään ja uudelleenkäytettäväksi, toteaa Graafisen Teollisuuden liittojohtaja Suvi Oinonen.

Toinen mahdollisuus ovat erilliset kirjojen keräyslaatikot.

– Meillähän on hyvin kattava ekopisteverkosto Suomessa. Mikäli kirjoja alettaisiin erilliskerätä, se voisi olla yksi vaihtoehto kunhan varmistetaan, että kirjat edelleen pysyvät lukukunnossa eivätkä pääse vaurioitumaan ainakaan liikaa prosessin aikana, pohtii Pietilä.

– Se kierrättäminen voi nimittäin olla kuluttajalle aika vaikeaa, jos pitäisi omista kirjoista päättää, mikä kuuluu paperinkeräykseen, mistä irrotetaan kannet ja laitetaan toiseen astiaan. Tämä on isoin haaste sillä puolella.

"Kirja on pieni hiilinielu"

Järkevintä on joka tapauksessa kierrättää kirjoja kirjoina niin kauan kuin se on mahdollista.

– Kyllä me toivotaan ja uskotaan, että kirjan arvo käyttöesineenä säilyy ja se kiertää kauan. Ja se on tärkeää senkin takia, että kirjahan on pienen pieni hiilinielu, muistuttaa Oinonen.

– Ylivoimaisesti suurin osa kirjoista on edelleen uudelleenkäyttökelpoista tavaraa ja sen takia pitäisi välttää sitä, että materiaalikierrätys tulisi ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, sanoo Pietilä.

Finlandia Kirjassa käsitellään noin 700 000–800 000 kirjaa vuodessa. Kaikkiaan Suomessa ammattimaisten toimijoiden kautta kiertää noin 7 miljoonaa kirjaa vuodessa.

Miljoona kirjaa kiertoon Kierrätyskeskuksen kautta 

Suomen suurin käytettyjen kirjojen myyjä on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

– Myymme Kierrätyskeskuksessa yli puoli miljoonaa kirjaa vuodessa, ilmaiseksi jaamme noin 300 000 kappaletta. Kaikkiaan saamme vuodessa noin miljoona kirjaa uudelleenkäyttöön, laskee myymälöiden ja verkkokaupan johtaja Kirsi Siitonen Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Vanhat tietosanakirjat vaikeita kierrätettäviä

Kaikelle ei kuitenkaan jatkokäyttöä löydy, esimerkiksi vanhoja tietosanakirjoja on tarjolla ihan liikaa.

– Monissa tietosanakirjoissa kannet sisältävät muovia ja sivut ovat mineraalipitoista valkaistua paperia, eli sitä ei voi käyttää ekovillan tuotantoon. Paperin uusiokäytössä sitä voidaan hyödyntää. Mikäli kirjoista poistetaan kannet ja mielellään myös sidoslangat ja liimat, jotka haittaavat kierrätystä, niin sivut pystytään kyllä hyödyntämään. Kansille ollaan kehittämässä uusia käyttötarkoituksia esimerkiksi akustiikka-, sisustus- ja kalustelevyinä, tietää Pietilä.

Pahvikantisista kirjoista voidaan jo nyt valmistaa lämpöeristettä.

Hallituksen lakiesityksen kirjojen tuottajavastuusta odotetaan valmistuvan syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat