Oletko lähdössä autoilemaan oudoille seuduille? Nämä 5 vinkkiä voivat säästää sinut pahimmalta

5:32imgOikein pakattu auto voi pelastaa henkesi.
Julkaistu 24.06.2020 12:16

Ville Järveläinen

Moni autoilee kesäreissulla vierasta reittiä pitkin tuntemattomalle paikkakunnalle. Liikenneturvan kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta kuljettajasta selvittää reitin jo etukäteen lähtiessään autoilemaan vieraalle seudulle. Suurin osa myös hyödyntää navigaattoria ajon aikana.

Valtaosa suomalaisten autoilusta kulkee tuttuja reittejä päivästä toiseen. Arjen työmatkat ovat tyypillisesti yllätyksettömiä, mutta kesäisin monet liikkuvat paikkoihin, jotka eivät ole itselle ennalta tuttuja.

Tuntematon reitti ja vieraan paikkakunnan uusi ympäristö voivat vaatia kuljettajalta erityistä varautumista. On väärin olettaa, että uudessa ympäristössä pystyy ajamaan saman tien kuin vanha tekijä.

– Lomareissun reitti kannattaakin suunnitella jo etukäteen, niin ei ylläty tien päällä. Jos yllätyksiä kuitenkin tulee, auttaa rauhallinen asenne aina. Esimerkiksi risteyksen ohi ajaminen ei ole maailmanloppu, vaan aina voi palata ja yrittää uudemman kerran. Äkkinäisiin liikkeisiin ei kannata ryhtyä eikä hermojaan repiä, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Lue myös: Monien unohtama laite voi tehdä prätkäreissustasi täydellisen – pelastaa autoilijankin, jos tärkeintä on matka eikä määränpää

Navigaattoriin luotetaan

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan neljä viidestä (82 %) suomalaisautoilijasta selvittääkin reitin jo etukäteen autoillessaan vieraalla seudulla, mutta moni tukeutuu sen lisäksi navigaattoriin.

Useampi kuin kolme neljästä (77 %) kuljettajasta kertoi käyttävänsä navigaattoria vieraalla seudulla autoillessaan. Vain murto-osa (2 %) ilmoitti autoilevansa vieraalla seudulla ainoastaan liikenneopasteiden turvin.

Karttasovellusten avulla voi mielikuvaharjoitella reitin jo ennakkoon. Navigaattori on myös tien päällä iso apu, jos paikka tai reitti ei ole tuttu. Navigaattoriin ei kuitenkaan tule luottaa sokeasti, sillä esimerkiksi kesään kuuluvat tietyöt voivat muuttaa navigaattorin ohjeita huomattavastikin.

– On myös hyvä muistaa, että ajon aikana navigaattorin tai puhelimen säätämiseen ei pidä ryhtyä, vaan se kannattaa suosiolla antaa apukuskin tehtäväksi. Yksin ajellessa on syytä pysähtyä linja-autopysäkille tai levähdyspaikalle, Karvonen jatkaa.

Ennakoi ja suunnittele tauot

Uudessa ympäristössä ajaminen ei kuitenkaan vaadi mitään taikatemppuja. Ennakoiva ajotapa, riittävän alhainen tilannenopeus sekä kunnollinen turvaväli vievät jo pitkälle.

– Vieraalla seudulla ennakoiva ajo kuitenkin korostuu entisestään, kun ei muista risteyksiä ja opasteita ulkoa. Tarkkaavainen ja huolellinen kuljettaja vie koko seurueen turvallisesti perille. Jos matka on pitkä, voi myös kuskia vaihtaa esimerkiksi tauon yhteydessä, ehdottaa Karvonen.

Taukopaikat tuovat oman lisänsä matkantekoon antaen sekä kuljettajalle että matkustajille tilaisuuden virkistymiseen.

– Taukojen pitäminen on tärkeää varsinkin vieraassa ympäristössä ajettaessa, sillä se vaatii tavallista enemmän tarkkaavaisuutta ja kuluttaa siten enemmän energiaa. Reissun tauot kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, jottei ajopätkä lipsu liian pitkäksi, kannustaa Karvonen.

5 vinkkiä vieraalla paikkakunnalla liikkumiseen

  1. Aja rauhallisesti, tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä sopiva tilannenopeus
  2. Aseta reitti navigaattoriin jo ennen lähtöä ja kytke puheopastus päälle
  3. Suunnittele reitti ja taukopaikat jo etukäteen
  4. Tartu rattiin vain virkeänä – väsymyksen iskiessä pidä tauko
  5. Ole huomaavainen muita liikkujia kohtaan

Lähde: Liikenneturva

Lue myös: Näistäkin asioista vanhemman tulisi keskustella nuoren kuljettajan kanssa – "Ei välttämättä ole helppoa"

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne