Ammattilaisen vinkit hiihtolomaliikenteeseen: "Mikään ei ole otollisempi lähde stressille kuin..."

Muutamilla yksinkertaisilla asioilla varmistat miellyttävän matkakokemuksen ja turvallisen perillepääsyn – siis onnistuneen loman.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Millaisia vinkkejä Tepolta löytyy hiihtolomamatkalle?

Vastaus: Tärkeä osa matkaan valmistautumista on auton kunnosta huolehtiminen. Säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen. Jos perillepääsyä joutuu koko ajan jännittämään, ei oikein pääse virittäytymään lomatunnelmaan. 

Vaikka auto olisi huollettu ajallaan, on tärkeää tehdä tiettyjä tarkastuksia säännöllisesti myös huoltojen välissä. Otolliset hetket tarkastuksille ovat hiihtoloman molemmissa päissä – siis ennen sekä meno- että paluumatkalle lähtöä. Tarkastuskohteita käsittelimmekin jo aiemmin tällä viikolla

Levänneenä rattiin

Vaikka kaikki lomapäivät tekisikin mieli hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti kohteessa, ei kannata silti venyä uhkarohkeisiin ajosuorituksiin, väsymystä uhmaten. Jos rankan työpäivän tai ulkona vietetyn lomapäivän päätteeksi lähtee ajamaan yötä vasten monien satojen kilometrien päähän, saattaa nukkumatti jossain kohtaa lyödä oveen.

Aikatauluun tarvitaan väljyyttä monestakin syystä

Mikään ei ole otollisempi lähde stressille kuin liian tiukaksi laadittu aikataulu, joka pakottaa kuljettajan ajamaan verenmaku suussa, kilpaa kellon kanssa. On tärkeää, että aikaa jää myös tauoille. Useampi lyhyt tauko on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä.

Kun autoja on liikkeellä paljon, keskinopeudet väistämättä laskevat. Jonoutuneessa liikennevirrassa ohittelemalla ei juurikaan voita aikaa – oikeastaan ohittelijat vain puurouttavat liikennettä entisestään aiheuttaen haitariliikettä jonoon. Toistuvia ohituksia huomattavasti järkevämpi etenemistapa on jättäytyä ajelemaan muun liikennevirran rytmissä, turvaväliä pitäen

Ainakin nyt käsillä olevan, Etelä-Suomen, hiihtolomaviikon menoliikenteeseen oman höysteensä tuovat myös varsin haasteelliset keliolosuhteet. Turvaväli, omasta havaittavuudesta huolehtiminen, rauhallinen hallintalaitteiden käyttö ja kelin mukaan valittu tilannenopeus ovat valttikortteja turvalliseen matkantekoon.

Vaikka sähköautojen latauspaikat ovat lisääntyneet hyvää vauhtia, on todennäköistä, ettei suosituimmilla latauspaikoilla ruuhkilta voida välttyä. Kannattaakin etukäteen pohtia, löytyisikö oman ajomatkan varrelta vaihtoehtoisia latauspaikkoja, esimerkiksi ajamalla kilometri tai pari päätieltä sivuun. 

Omia lataamisia voi myös yrittää rytmittää niin, etteivät ne ajoitu niille paikkakunnille, joilla valtaosa etelästä Lappiin matkaajista tai sieltä takaisin tulevista pysähtyvät lataamaan. Tärkeää on, ettei jonotukseen tai lataamiseen kuluva aika kiristä aikataulua tai hermoja, vaan asiaan osataan asennoitua oikein. Latauspisteillä on olennaista muistaa hyvät käytöstavat ja ottaa toiset huomioon.

Lapsille viihdykettä

Perheen pienimmille on syytä varata virikkeitä. Kiukuttelevat ja tuskastuneet lapset ovat omiaan nostamaan vanhempien – siis myös kuljettajan – stressitasoa. 

Nykyajan älylaitteet tarjoavat hyvän mahdollisuuden viihdyttää lapsia. Pitää kuitenkin muistaa, että ennen on pärjätty ilmankin. Omassa lapsuudessani pidin isän kanssa traktorien tai tiettyjen automerkkien tai -värien bongauskilpailuja ja matkat sujuivat oikein mukavasti. Mikään ei estä näiden käyttöä nykyäänkään. 

Jos kuitenkin turvaudutaan älylaitteisiin, on huolehdittava, että ne ovat tukevasti kiinni asianmukaisissa, laadukkaissa telineissä. Kun laitetta ei käytetä, sen voi laittaa esimerkiksi etupenkkien selkänojien takana oleviin istuintaskuihin.

Tyypillisiä tiepalveluavustuksia

Tyypillisesti Autoliiton tiepalvelua työllistävät hiihtolomakaudella apuvirranannot, ongelmat auton avaimen kanssa sekä latausluukkujen ja -kaapelien jäätymiset.

Virranantojen määrään vaikuttavat paljon vallitsevat pakkasolosuhteet. Tiedostamalla riskit ja toimimalla järkevästi pystyy kuljettaja vähentämään ongelmien todennäköisyyttä. 

Avainongelmia puolestaan on oikeastaan kahdenlaisia: käyttäjä saattaa unohtaa avaimet lukittuun autoon sisälle tai sitten avain ei toimi eikä käyttäjä osaa hyödyntää auton hätäavaus- ja -käynnistysjärjestelmiä.

Toimi näin, jos auto ei tottelekaan kauko-ohjainavainta. Juttu jatkuu videon alla.

Kun ottaa vara-avaimen mukaan matkalle ja antaa se toisen samassa autoseurueessa matkustavan huolehdittavaksi, välttyy monelta ongelmalta. Hyvä on pitää mielessä myös, että avainta kannattaa mieluummin säilyttää housujen kuin takin taskussa. Siinä, missä takki tulee usein riisuttua autoon mentäessä ja heitettyä takaistuimelle tai tavaratilaan, pysyvät housut käyttäjänsä jalassa varmemmin. 

Avaimen toimimattomuuden syynä on usein ulkoilupäivän aikana kylmettynyt paristo, joka ei enää kykene luovuttamaan virtaa. Yhtään hullumpi ajatus ei olekaan uusia avaimen paristo vielä ennen hiihtolomalle lähtöä. Samalla kun katsoo käyttöohjeesta pariston vaihto-ohjeet, kannattaa tutustua juuri kyseisen auton hätäavaus- ja -käynnistysjärjestelmän toimintaan.

Myös iso osa latausluukkujen ja -kaapelien jäätymisongelmista olisivat vältettävissä pitkän aikavälin huolellisuudella sekä käyttämällä latausluukun suojia. Latausluukkuun, -porttiin ja -pistokkeeseen talven aikana päässyt lumi, jää ja muu kosteus ovat omiaan aiheuttamaan ongelmia.

Entä jos matka yllättäen katkeaa?

Matkalla voi aina sattua jotain yllättävää. Tällöin on tärkeää pysyä rauhallisena ja pyrkiä toimimaan niin, ettei tilanteesta aiheudu vaaraa omalle autoseurueelle tai muille tienkäyttäjille.

Matkapuhelimen muistista olisi hyvä löytyä merkkikohtaisen liikkumisturvan tai tiepalvelun numero. Autoliiton tiepalveluun saa nykyään yhteyden myös älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Sovelluksella apua tilattaessa saadaan tarkka sijaintitieto välitettyä tiepalveluyksikölle, mikä helpottaa kohteen löytämistä ja nopeuttaa näin avunsaantia. 

Lämpimät vaatteet on syytä pitää helposti saatavilla, koska moottorin sammuttua auto kylmenee talvella todella nopeasti. Kun liikennettä on paljon ja keliolosuhteet haastavat, on avun tarvitsijoitakin usein monia samanaikaisesti. Näin ollen apua saattaa joutua odottamaan normaalia pidempään.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat