Nirsoilu onkin lapsilla geeneissä: "Tämä käytös ei ole vanhemmuuden tuotosta"

_1065781907
Lapsen nirsot ruokatavat saattavat periytyä geeneissä. shutterstock

Nirsous onkin lapsella geeneissä, paljastaa tutkimus.

Lapsen nirsot ruokatavat saattavat periytyä geeneissä, kertoo CBC. Tähän tulokseen tuli Journal of Child Psychology & Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus, jossa analysoitiin noin 2 400 kaksosparia ja näiden vanhempia.

Lapset olivat syntyneet Isossa-Britanniassa, ja heidän ikänsä vaihteli noin vuodesta 13 vuoteen. Vanhemmat täyttivät kyselyitä tutkimusaikana, minkä lisäksi tehtiin vertailua identtisten ja muiden kaksosten välillä.

Nirsous tutkimuksessa määriteltiin lapsen haluksi syödä vain rajattuja ruokia esimerkiksi maun tai tekstuurin vuoksi, sekä haluttomuudeksi kokeilla uusia ruokia ja makuja.

Geenit määrittivät jopa 84 prosenttia nirsoilusta

Kaksosia vertaillessaan tutkijat havaitsivat, että geenit näyttelivät suurta roolia lapsen nirsoudessa kaikkina ikävuosina. Geenit olivat syypää 60 prosenttiin vähän yli vuoden ikäisten lasten nirsoudesta. Vaikutus nousi jopa 84 prosenttiin, kun tarkasteltiin 13-vuotiaita.

The Guardianin mukaan nirsous oli huipussaan noin 7-vuotiaan, minkä jälkeen se väheni hienoisesti.

Identtiset kaksoset olivat nirsoudessaan samantyylisempiä kuin ei-identtiset kaksoset, mikä voisi viitata geenien suurempaan vaikutukseen.

Tutkija haluaisi helpottaa vanhempien syyllisyyttä

Se, mitä ruokaa kaksosten kotona syötiin, vaikutti ruokatapoihin merkittävästi lähinnä taaperoiässä. Henkilökohtaiset kokemukset, kuten kaveripiiri, alkoivat vaikuttaa myöhemmin.

Tutkimusta tehneen Zeynep Nasin mukaan nirsous on lapsilla yleistä. Se kuitenkin ahdistaa vanhempia.

– Toivomme, että tutkimustuloksemme siitä, että nirsous on sisäsyntyinen ominaisuus, helpottaisi vanhempien syyllisyyttä. Tämä käytös ei ole vanhemmuuden tuotosta, Nas kuvasi tiedotteessa.

– Tutkimuksemme osoittaa myös, ettei nirsous välttämättä ole vain "vaihe", vaan se voi olla jatkuvaa.

Lasta kannattaa silti altistaa monenlaisille ruoille

Tutkimusta tehneen Alison Fildesin mukaan vanhemmat voivat kuitenkin tukea lastaan ja tarjota tälle laajasti erilaisia ruokia siitä huolimatta, että nirsous "olisi geeneissä". Nirsouden ei tarvitse olla pysyvä tila.

Jatkossa tutkimuksia kaivataan muista kulttuureista ja maista, joissa  esimerkiksi lasten syöttämisen tavat voisivat vaikuttaa tuloksiin eri tavalla.

Aiemmin australialaistutkimus osoitti, että vanhemmat tukeutuvat usein lasten ruokahalun lisäämiseksi metodeihin, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä nirsoilulle.

Katso myös: Mitä lapsen nirsoilun taustalla on? "Toiset ovat lähtökohtaisesti hitaammin lämpiäviä"

Millaista on vauvojen fine dining -ravintolassa ja miten kannattaa toimia nirsoilevien lasten kanssa? 7:18
Millaista on vauvojen fine dining -ravintolassa? Psykologi kertoo lasten syömisestä.

Lähteet: The Guardian, CBC, UCL

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat