Tähän salakavalaan työelämän ilmiöön etenkin ylisuorittajat voivat langeta!
Oletko päätynyt töissä tilanteeseen, jossa sinulla on omien varsinaisten työtehtäviesi lisäksi hoidettavana muitakin vastuita, mutta työnimikkeesi ja palkkasi eivät ole muuttuneet niiden myötä?
Huffington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olet saattanut saada "hiljaisen ylennyksen".
Ura-asiantuntija Ana Goehner kertoo sivustolle, usein "hiljainen ylennys" tulee kuvaan silloin, kun yrityksessä tehdään irtisanomisia tai kun työkaveri lähtee lomalle. Kun tiimissä on liian vähän porukkaa, voivat ylimääräiset vastuut ja velvollisuudet kasaantua sinulle ilman, että työtittelisi tai palkkasi paranee.
– Teet kahden ihmisen työt yhden työntekijän hinnalla, Goehner sanoo.
Lue myös: Uuvuttaako työ, muttet tiedä miksi? Psykologi neuvoo tarkastelemaan kuutta asiaa
Et ehkä uskalla sanoa ei
Goehner kertoo itse olleensa tällaisessa tilanteessa muutaman kerran. Hänen mielestään tilanne syntyy silloin, kun ylimääräisistä töistä ei osata kieltäytyä. Omasta kokemuksestaan hän kertoo, että ylisuorittajaluonteinen ihminen voi haluta olla niin sanotusti tiimipelaaja ja saada hommat hoidettua.
– Ajattelin, että raskas työkuorma oli ainoa keino saada ylennys, hän sanoo.
Goehner kertoo ottaneensa vastuita muilta kollegoiltaan ja niin ne jäivät hänen kontolleen.
– Tein työkavereitani enemmän töitä, tienasin vähemmän ja nimikkeeni pysyi samana.
– Minulta meni vuosia tajuta, että oli kestämätöntä tehdä kahden ihmisen työt. Aloin voida todella huonosti.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Paahtaminen voi kostaututa
Goehner kertoo, että jatkuva työstressikierre vaati veronsa niin henkisesti kuin fyysisesti. Hän kertoo sortuneensa tunnesyömiseen, kärsineensä selkä- ja polvivaivoista, vatsakivusta sekä migreeneistä ja tarvinneensa fysioterapiaa.
Goehnerin työnkuvaan kuului tuolloin myös lentomatkoja osavaltiosta toiseen.
– Mielenterveyteni alkoi kärsiä. En osannut rentoutua ja vapautua hermostuneisuudesta. Kävin läpi burnoutin, työskentelin terapeuttien kanssa ja yritin parhaani mukaan jaksaa eteenpäin, hän kertoo.
Lue myös: Lähitöihin palaamisella yllättävä seuraus, tilastoissa jyrkkä ristiriita
Jos muutosta ei tapahdu, pohdi työpaikan vaihtoa
Lopulta Goehner kertoo puhuneensa työpaikallaan työn rajoista.
– Kun uskalsin puolustaa itseäni, aloin käydä vakavia keskusteluita. Puhuin työtaakastani ja prioriteeteistani. Laitoin työpäivän jälkeen ilmoitukset pois päältä ja keskityin kasaamaan rohkeutta pyytääkseni ylennystä.
Tätä Goehner kertoo yrittäneensä muutaman kerran. Kun edistystä ei tapahtunut, hän jätti kyseiset työympäristöt.
– Elämä on liian lyhyt katkeroitumiseen tai uupumukseen.
Työelämässäkin voi riitautua – näin kiistoja tulisi ratkaista. Juttu jatkuu videon alla.
8:44
Mahdollisuus vai "mahdollisuus"?
Usein ylimääräiset työtehtävät kehystetään ikään kuin venymiseksi tai oppimismahdollisuuksiksi. Tietyn pisteen jälkeen näistä tehtävistä tulee kuitenkin vain yksi könttä, jota voi kutsua "hiljaiseksi ylennykseksi".
Rekrytoijana työskentelevä Bonnie Dilber sanoo, että hyvä venymismahdollisuus uralla on sellainen, jossa on selkeät aika- ja energiarajat. Tällaisen päätavoitteena pitäisi olla se, että sinä opit ja kehityt.
– Kun kyseessä on selkeästi määritelty projekti, joka vie vain muutaman tunnin ajastasi viikossa ja joka saadaan pakettiin tyypillisen työviikkosi aikana, en pidä sitä ongelmallisena, hän sanoo.
Jos tällaisen kehitysmahdollisuuden parissa sinulla menee kuitenkin yli 30 prosenttia työajastasi, voidaan Dilbertin mukaan sanoa, että kehittysmahdollisuudesta on tullut ongelmallinen "hiljainen ylennys".
Hänen mukaan työvoimaa käytetään hyväksi silloin, kun yritys pyrkii säästämään rahojaan olemalla palkkaamatta lisää käsipareja olemassa olevien työntekijöiden kustannuksella.
Lue myös: Soimaatko itseäsi viivyttelystä? Tästä syystä tapa voi oikeasti olla hyväksi
Kysy itseltäsi eräs kysymys
Mietityttääkö sinua, auttaako pyydetty työtehtävä sinua urallasi eteenpäin vai estääkö se sinua kehittymästä?
Ura- ja viestintävalmentaja Valerie Gordon vinkkaa Huffington Postille, että tällöin sinun kannattaa kysyä itseltään, onko työnakki uralla eteenpäin auttava haluttu kehitysmahdollisuus vai pakolta tuntuva velvollisuus, jota muut eivät suostu tekemään.
– Tästä se quiet quitting johtuu, uskoo Gordon.
Termillä viitataan työelämän ilmiöön, jossa tarkoituksena on sanoutua irti ainaisesta kiireestä ja löytää tasapainoa elämään.
– Turhaudumme siihen, miten paljon teemme sellaisia hommia, joista kukaan ei välitä, Gordon jatkaa.
Hänen mukaansa aina, kun työntekijä ottaa vastaan huomattavan määrän uusia tehtäviä, hänen pitäisi myös pystyä neuvottelemaan palkitsemiseen liittyvistä asioista. Palkankorotuksen vaihtoehtona voidaan neuvotella muunkinlaisesta palkitsemisesta.
Lue myös: Jatkuva aivojen ylikuormittaminen on haitallista, vaikka työ olisikin mielekästä: "Seuraa väistämättä romahdus"
"Hiljaisesti ylennetty" saattaa tehdä pomon hommia
"Hiljainen ylennys" on saattanut langeta osaksesi myös silloin, jos sinua pyydetään tekemään paljon edistyneemmän tason töitä kuin kuuluisi rooliin, johon sinut on palkattu ja jonka mukaan palkka määräytyy.
Dilber sanoo, että näin voi käydä silloin, jos joku saa hoidettavakseen merkittävän osan pomonsa töistä: rivityöntekijä saattaa yhtäkkiä päätyä huolehtimaan vasta-aloittaneista tiimiläisistä tai esimerkiksi istua pomotason palavereissa esihenkilön sijasta.
Mikäli kykenet suoriutumaan pomotason tehtävistä, sen pitäisi näkyä ylennyksensä tai palkankorotuksensa, kun työstäsi on tullut monimutkaisempaa. Tätä mieltä on Dilber.
– Tämän sijaan tuollainen kuitenkin usein kehystetään kasvumahdollisuudeksi tai tilaisuudeksi "todistaa", että olet kykeneväinen haastavampaan työtehtävään, hän uskoo.
– Tosiasiassa tuon valmiuden pitäisi näkyä siten, että menestyt nykyisessä työtehtävässäsi. Kun konkreettisesti teet haastavampaa työtä, sinun pitäisi saada siitä tunnustusta ja jonkinlainen palkkio.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Saavuttamaton ylennys pitäisi perustella
Gordon sanoo, että mikäli yrität jatkuvasti todistaa olevasi ylennyksen arvoinen etkä kuitenkaan sitä saa, sinun pitäisi ainakin saada kuulla, miksi ylennystä ei heru. Hänen mukaansa "hiljainen ylennys" voi olla sitä, että tunnet antavasi kaikkesi työlle, mutta saat kuulla, että vielä enempään pitäisi pystyä.
– Jos et vieläkään ole valmis ylennykseen, heidän pitäisi perustella se sinulle, Gordon sanoo.
– Mitkä ovat sellaisia asioita, joista sinun pitäisi vielä todistaa voivasi suoriutua? Joissain tapauksissa kyse voi olla siitä, että sinua käytetään hyväksi.
Gordonin mielestä työntekijöiden pitäisi myös edistää omaa asiaansa ja kysyä pomoilta, miten voisivat edetä urallaan.
Hän muistuttaa pomoja myös eräästä seikasta. Jos sinulla on työntekijöitä, jotka tekevät johtotason tehtäviä ilman asianmukaista korvausta, ei sinun pitäisi yllättyä siitä, jos tämä työntekijä saa jossain vaiheessa tarpeekseen ja lopettaa.
Lue myös: Esitätkö iloista töissä? Ei kannattaisi – tutkimus selittää, miksi
"Hiljainen ylennys" ei ole työntekijän etu
Dilberin mukaan ”hiljaisessa ylennyksessä” häviävät niin työntekijät kuin työnantajatkin. Yritykset saattavat menettää upeasti töistään suoriutuvan henkilön kilpailevalle firmalle, joka suo tälle todellisen ylennyksen.
– Työntekijöiden kannalta voi olla riski se, että heillä on yhä enemmän hommia tehtävälistalla ilman, että on käyty virallista keskustelua vastuiden muutoksesta.
– Yritys hyötyy tästä samalla, kun sinulle tilanne muuttuu riskialttiimmaksi, Dilber sanoo.
Dilberin mukaan venyminen omien työtehtävien yli voi jopa kääntyä sinua itseäsi vastaan. Todellisen ylennyksen tai muuttuneen roolin ja siihen saadun valmennuksen myötä olisit voinut keskittyä siihen täysin, kun nyt joudut venymään muiden töidesi ohella.
Alla olevalla videolla kerrotaan, millainen sairasloma auttaa työuupumukseen.
0:45
Lue myös: Asiantuntija: "Quiet firing" -ilmiö rehottaa työpaikoilla – tästä tiedät, että olet saamassa "hiljaiset potkut"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Huffington Post