Varsinkin keskittymistä vaativaa työtä pitää osata tauottaa riittävästi, etteivät aivot ylikuormitu.
Kenellekään keskittymistä vaativaa aivotyötä tekevälle ei tule varmastikaan yllätyksenä, että ajoittain se on liian kuormittavaa.
Työterveyslaitoksen ja Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto EU-OSHA:n tiedotteen mukaan ajoittain tietotyössä joutuu keskittymään pidempään kuin olisi suorituskyvyn kannalta oikeastaan edes järkevää.
Huolimatta siitä, että tehty työ olisi tekijänsä mielestä jopa mielekästä, aivoja kuormittavat päällekkäiset päätöksentekoa, keskittymistä tai nopeaa reagointia vaativat tehtävät.
Mitä pidempään aivojen ylikuormitus jatkuu, sitä korkeammaksi nousee riski myös työuupumuksesta.
Aivoistaan voi onneksi pitää myös huolta tukemalla niitä erilaisilla valinnoilla.
– Yhteisiä käytäntöjään kehittämällä työyhteisöt voivat vähentää turhaa aivokuormaa ja parantaa työn sujuvuutta, sanoo Työterveyslaitoksen aivotyöasiantuntija, tuotepäällikkö Teppo Valtonen tiedotteessa.
Lue myös: Näistä merkeistä tiedät sisun kääntyneen sinua vastaan – psykologi varoittaa harhaluulosta
Ihminen on joustava, muttei ikuisesti
Tiedotteen mukaan neljää tuntia pidetään usein enimmäisaikana keskittymistä vaativalle työlle, jos se on toistuvaa ja päivittäistä.
– Hyvästä suunnittelusta huolimatta työt saattavat välillä kasautua. Onneksi ihminen on todella joustava. Jos työ on mielekästä ja työyhteisön käytännöt ovat kunnossa, pystymme työskentelemään tehokkaasti yllättävänkin pitkiä aikoja. Tätä ei kuitenkaan pidä tehdä jatkuvasti, koska pitkäaikaisesta aivojen ylikuormituksesta seuraa väistämättä romahdus, Teppo Valtonen toteaa.
Aivojaan voi tukea työpäivää ja vapaa-aikaa ajatellen pitämällä itsestään huolta sekä muistamalla tauottaa hektistä päivää. Työterveyshuolto listaa tiedotteessaan viisi tällaista keinoa:
1. Nuku hyvin
Unettomuus ja univaje vaikuttavat monella tapaa terveyteen: muun muassa tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen, mielialaan ja asioiden hallintaan. Vaativan työn tekeminen väsyneillä aivoilla on entistä hankalampaa, minkä takia olisi tärkeää panostaa unenlaatuun.
Lue myös: Asiantuntijat kertovat, miten unettomuutta tulisi hoitaa: "Pelkästään tuntimäärä ei ole useinkaan se, mitä tavoitellaan"
2. Irrottaudu työstä
Työt jäävät helposti pyörimään mielessä myös työajan päätyttyä, mikä ei anna aivoille mahdollisuutta virkistyä. Vapaa-ajalla olisi hyvä tehdä välillä asioita, jotka vaativat täyden huomiosi, mutta ovat kuitenkin jotain tyystin erilaista kuin tekemäsi työ. Joillekin auttaa liikunta, toisille taas uppoutuminen kirjaan.
Palautumisessa kannattaa huomioida myös ihan vain leppoisan oleskelun ja ystävien kanssa vietetyn ajan tärkeys.
Lue myös: "Lifestyle-väsymys" on korona-ajan perintö – miten vastaisit näihin 10 kysymykseen?
3. Muista liikkua
Työpäivän aikana ei kannata jymähtää täysin paikoilleen, vaikka työ vaatisikin ensisijaisesti koneen ääressä istumista.
Vähintään kolmen vartin välein olisi hyvä liikuttaa kehoaan jotenkin: ottaa muutama askel, tehdä verrytteleviä liikkeitä, siirtyä työskentelemään istumisen sijaan seisoalteen.
Lue myös: Istutko yli 8 tuntia päivässä? Tutkimus: Liika paikallaanolo aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain 1,5 miljardin kustannukset
4. Pidä taukoja
Sen sijaan, että yrittäisit keskittyä kiukulla johonkin monta tuntia putkeen, itsellesi ja keskittymiskyvyllesi olisi parempi, jos pitäisit välillä taukoja.
Jos mahdollista, työpäivään kannattaa esimerkiksi sisällyttää pieniä happihyppelyjä ja pyrkiä siihen, ettei söisi lounastaan työkoneen ääressä.
Lue myös: Aivotutkija kertoo, millaisia taukoja jokaiseen työpäivään pitäisi kuulua: "Ei voi olla pelkästään niin, että odotamme lomaa"
5. Hallitkaa yhdessä häiriöitä, keskeytyksiä ja tietotulvaa
Keskittymistä haittaavat myös jatkuvat viestit ja keskeytykset. Työpaikalla kannattaisi sopia yhteisistä pelisäännöistä, jolloin tuntuisi sopivalta välillä vetää päähänsä vastamelukuulokkeet ja hiljentää pikaviestisovellukset.
Luovalle ja keskittymistä vaativalle työlle tulisi antaa myös työrauha.
Lue myös: "Quiet quitting" on noussut työelämän ilmiöksi – tästä on kyse
Lue myös: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"
Katso myös: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan
1:38
Lähde: Työterveyslaitos